Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten

Nieuw interieurontwerp van Zenber voor bestaand schoolgebouw

28 september 2020, 17:03
De Amsterdam Liberal Arts & Sciences Academie heeft zijn intrek genomen in een bestaand schoolgebouw op het Amsterdamse Zeeburgereiland. Zenber Architecten heeft een kleurrijk en open interieur ontworpen, met ruime aandacht voor hergebruik, passend in respectievelijk de onderwijsvisie en de duurzaamheidsambities van de nieuwe gebouwgebruiker.

Amsterdam Liberal Arts & Sciences Academie (ALASCA) is onderdeel van Esprit Scholen en biedt onderwijs op de niveaus havo en vwo+. Volgens het onderwijsconcept zijn de lessen modulair opgebouwd, vergelijkbaar met de werkwijze op universiteiten. In de thematische modules komen meerdere vakken samen; leerlingen krijgen ruimte om eigen routes en tempo te kiezen.

De onderzoekmatige onderwijsaanpak heeft Zenber Architecten vertaald naar een uitdagende en stimulerende leeromgeving. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking met de centrale leerpleinen, die op elke verdieping liggen. Hier zijn diverse studieplekken ingericht; leerlingen kunnen naar eigen inzicht een plek voor gezamenlijk, individueel en geconcentreerd werken.

 Multifunctionele aula
Het bestaande onderwijsgebouw heeft een open aula bij de entree. ALASCA wilde de aula een multifunctioneel karakter gegeven met studieplekken, lunchmogelijkheden en ruimte voor debat. Ook hier zorgt een diversiteit aan zit- en loungeplekken dat de leerlingen de plek van hun keuze kunnen vinden.

Aan het hoge plafond van de aula zorgen opvallende, groengetinte baffles voor een kleurrijke binnenkomer en vooral een aangename akoestiek. De baffles zijn gemaakt van vilt uit gerecycled PET en verbijzonderd met natuurlijk wolvilt. In combinatie met een groot vloerveld maakt dit de aula tot een ‘groene oase’ binnen de school, aldus Zenber.

De studieplekken bij de verdiepingshoge puien hebben de uitstraling van een plantenkas, zeggen de architecten. In de studietafel is een grote boom opgenomen. Bestaande houten banken zijn hergebruikt door ze te combineren met plantenbakken; ze fungeren nu als besloten studieplekken.

Verrijdbare tribunetrappen en een podium vormen de debat- en presentatiezone. Voorts zijn er een wandvullende boekenkast en houten leestafels geplaatst. Aan de aula grenst de open keuken.

Centrale leerpleinen
De verdiepingen zijn alle opgedeeld in twee studiezones. Elke studiezone bestaat uit lokalen rondom een centraal leerplein. De leerpleinen hebben alle een eigen kleurthema, wat bijdraagt aan de oriëntatie en herkenbaarheid binnen het schoolgebouw, legt Zenber uit.

Door gekleurde akoestische baffles van vilt uit gerecycled PET en speciaal voor ALASCA ontworpen vloerkleden is de akoestiek in de ruimten erg prettig, aldus de architecten. Muren tonen afbeeldingen en citaten van wetenschappers en filosofen uit de hele wereld, wat het internationale karakter van de school onderstreept.

De ‘teamlounge’ is de lichte en sfeervolle docentenkamer. Aan de lange boomtafel kunnen ze lunchen en werken. De banken en fauteuils vormen het loungegedeelte, waar ze kunnen ontspannen. Hier kunnen ook informele gesprekken plaatsvinden.

Hergebruik
Om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever zijn meerdere bestaande onderdelen in het interieur overgenomen van de vorige gebruiker. Zo zijn de al aanwezige roomdividers een vanzelfsprekend onderdeel in het nieuwe ontwerp; Zenber Architecten heeft de ze omgebouwd naar kasten met beschrijfbare en akoestische elementen.

De bestaande containers zijn omgebouwd naar prettige overlegplekken waar docenten en leerlingen kunnen samenwerken. Door de centrale ligging van de containerruimten, bieden ze zicht op de lokalen, docenten en de medeleerlingen.

“De duurzaamheidsambitie van ALASCA is door het hele gebouw voelbaar”, stelt Zenber. Het grootste deel van het meubilair is hergebruikt, overgenomen van de vorige gebruiker of van andere organisaties. Ook bij het gebruik van nieuwe materialen is duurzaamheid een belangrijke leidraad geweest.

Houten elementen
De houten lattenwand in de aula is van Amsterdams Stadshout. Dat is duurzame en verantwoorde houtoogst van bomen uit de stad Amsterdam. De diverse gebruikte boomsoorten vormen een prettige aaneenschakeling van kleuren en geven warmte aan de ruimte.

De nieuwe maatwerkmeubels zijn gemaakt van plaatmaterialen, die zijn gerecycled of vervaardig met hou uit ecologische cultuurbossen. “Vanzelfsprekend is alles demontabel”, verklaart het architectenbureau.

Ook de keuze van Esprit Scholen voor een bestaande gebouw volgt uit de duurzame ambities, stelt Zenber. Het gebouw op Zeeburgereiland is opgeleverd in 2016 en gebouwd naar ontwerp van Atelier PRO architekten. Door slimme  en duurzame ontwerpoplossingen is het gebouw getransformeerd naar de wensen van ALASCA, aldus Zenber.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

3 uur geleden

Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

4 uur geleden

Getransformeerde boerderij Maarhuizen grote winnaar eerste Bronzen Havik

4 uur geleden

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

Vandaag, 12:26

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Vandaag, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Vandaag, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan