Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, is één van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek
Nick Heesakkers (Janssen de Jong Bouw) met een Circular Award
Copyright: Anne Reitsma
In gesprek met Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie
Copyright: Anne Reitsma
Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, is één van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek
Nick Heesakkers (Janssen de Jong Bouw) met een Circular Award
Copyright: Anne Reitsma
In gesprek met Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie
Copyright: Anne Reitsma

Projecten en personen uit architectuur en bouw bekroond bij Circular Awards

8 februari 2022, 15:59
Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 7 februari zijn de Circular Awards uitgereikt, met veel prijzen voor de architectuur en bouwsector. Winnaars waren het woningbouwsysteem ModuFair en het gebouw van Aeres Hogeschool in Almere, en als personen Menno Rubbens (cepezedprojects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics).

Met de uitreiking van de Circular Awards is gisteren de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie gestart. Bij de prijzen zijn er voor bedrijven en overheden drie categorieën, om respectievelijk circulaire initiatieven in het klein-MKB, groot-MKB en (semi-) publieke instellingen te belonen.

Hogeschool
In laatstgenoemde categorie, Circular Award Public, ging de prijs naar de Aeres Hogeschool in Almere, een ontwerp van BDG Architecten. In het gebouw zijn vele circulaire materialen toegepast, zoals betongranulaat, gevelbekleding uit biocomposiet, hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels, en gerecyclede metalstuds voor de binnenwanden.

Naast keuzes op het vlak van circulariteit zijn ook vele keuzes met het oog op andere duurzaamheidsaspecten en gezondheid gemaakt.  De jury waardeert de voorbeeldfunctie van het nieuwe gebouw voor de studenten van faculteit Almere.  “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten”, zei juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

“Een mooie bekroning op een creatieve en constructieve samenwerking waarin we samen met de opdrachtgever en ontwerp- en bouwpartners gedeelde ambities hebben kunnen waarmaken”, laat BDG Architecten in een reactie weten.

Circulaire appartementen
De Circular Award Business Large is toegekend aam Janssen de Jong Bouw voor diens woningbouwsysteem ModuFair. Bij het bouwsysteem geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. De materialen voor de appartementencomplexen zijn in principe ‘tweedehands’ en/of biobased.
 
Verder zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor ze aan het einde van de levensduur van het appartementencomplex een volgende toepassing kunnen krijgen in een ander gebouw. “Daarnaast waarderen we de business case”, zei juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren, “Omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

De Circular Award Business Small 2022 ging naar Roetz, die in een fabriek in Amsterdam-Noord door onderdelen van afgedankte fietsen te reinigen, repareren en te assembleren nieuwe fietsen maakt.

Helden
Naast  deze drie categorieprijzen zijn er drie Circular Heroes aangewezen: Menno Rubbens (cepezedprojects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics). De jury beloont daarmee hun inzet voor de circulaire transitie.

“Rubbens neemt met zijn kennis en ervaring de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is alle drie”, zei de jury over de projectontwikkelaar en directeur van cepezedprojects. “Hij zou niet anders kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou hij dat wíllen.”

De jury noemde Sandra Nap “één van de grote aanjagers op het vlak van het gebruik van biobased materialen in de bouw.” Volgens de jury gaat het Nap en haar bedrijf “echt om systeemverandering, waarin de omslag naar biobased bouwen een zeer belangrijk rol speelt en waarmee zij ook andere bedrijven hierin laat schitteren.”

De derde Circular Hero is wat de jury betreft Bram Peters (Save Plastics), die per jaar twee miljoen kilo plastic afval inzamelt en als gerecyclede kunststofmix gebruikt voor producten voor de buitenruimte. “Dat is misschien maar 0,2% van de totale berg, maar met meer Brams zouden we een heel eind opschieten”, aldus de jury.

Jury’s
De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van IenW. Voor de categoriewinnaars selecteerden de vakjury’s uit 161 inzendingen negen finalisten. De finalisten toonden in een pitchvideo tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie hoe zij met hun product of dienst de circulaire transitie versnellen. Het publiek stemde op basis daarvan op hun favoriet en bepaalde zo de uiteindelijke winnaar per categorie.

De individuele erkenningen werden toegekend door een jury onder leiding van Jacqueline Cramer (strategisch adviseur bij het Utrecht Sustainability Institute). Ook Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS) was juryvoorzitter, bij de categorieprijzen. Verdere juryleden waren Antoine Heideveld (Versnellingshuis), Marieke Spijkerbroek (ministerie van IenW), Glimina Chakor (VNG/Wethouder Gemeente Groningen), Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland/IPO), Meindert Smallenbroek (UvW) en Karin van IJsselmuide (NEVI).

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan