'Groene' nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen
25 november 2021, 13:27
Dit schooljaar is de nieuwbouw van de Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Het pand, dat is ontworpen door BDG Architecten, is zowel aan de buiten- als binnenkant rijkelijk voorzien van groen. Ook in figuurlijk heeft het gebouw een groen karakter, wat zich uit in vele duurzame maatregelen.
Het onderwijsgebouw is gerealiseerd aan een van de hoofdwegen richting het Floriade-terrein, waar volgend jaar de gelijknamige wereldtuinbouwtentoonstelling zal plaatsvinden. Tijdens dit evenement (april tot en met oktober 2022) fungeert een deel van het complex van Aeres als ontvangstgebouw voor internationale gasten van de Floriade.
In het ontwerp is een Platinum WELL-certificering voor duurzaamheid nagestreefd, meldt BDG Architecten. Dat uit zich onder meer in een ‘slimme’ gevel, waarbij de verschillende geveldelen afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen pv-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering.
De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen. Het groen is voortgezet op het dak, dat fungeert als verblijfsruimte en leer- en experimenteergebied. Een luifel van semi-transparante pv-panelen beschermt de studenten tegen de zon, laat BDG Architecten weten.
In het gebouw is een ‘groene long’ gerealiseerd, een reeks groene wanden, planten en bomen die als een landschap van de entree tot het dak door het pand beweegt. “Het groen prikkelt de zintuigen en heeft als onderdeel van het living lab ook een educatieve waarde; studenten in Almere doen onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad en naar de wijze waarop het groen in de school bijdraagt aan de leerprestaties”, stelt het architectenbureau.
Naast het groen zijn ook andere belangrijke factoren voor een gezond en prettig gebruik als daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en het gebruik van non-toxische materialen geoptimaliseerd. Per ruimte kunnen gebruikers zelf onder meer verlichting, klimaat en zonwering regelen. De gebouwprestaties worden continu gemonitord en aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem.
Door de functionele en gevarieerde mix aan leer- werk- en overlegruimten faciliteert activiteitgericht onderwijs, onderzoek en projectmatig en individueel werken. De ruimtes zijn eenvoudig aanpasbaar dankzij de flexibele inrichting en meubels.
Het gebouw heeft een demontabele opzet en er zijn verschillende circulaire materialen toegepast, waaronder biocomposiet gevelbekleding, betongranulaat, hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels en gerecyclede metalstuds voor de binnenwanden. Opgevangen regenwater dient als warmte- en koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw.