Blik vanuit een drone op het Floriadeterrein
Copyright: Floriade Almere
Blik vanuit een drone op het Floriadeterrein
Copyright: Floriade Almere

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni 2022, 9:03
De zes wethouders van Almere zijn donderdagavond opgestapt vanwege de slechte resultaten van de Floriade. “Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen”, was de boodschap van de wethouders in een verklaring aan de gemeenteraad waarin ze hun ontslag aanboden. De gemeenteraad heeft het ontslag geaccepteerd.

Eerder donderdag werd bekend dat de Floriade BV en gemeente Almere rekening moeten houden met 33,8 miljoen euro aan extra kosten vanwege de lage bezoekersaantallen sinds de opening in april. Daarom was er donderdagavond een debat aangevraagd, dat de wethouders openden met het voorlezen van de verklaring.

“Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama.” De kosten komen bovenop de tientallen miljoenen die er al extra zijn gemaakt, buiten de 16 miljoen die de gemeente voor de eigen bijdrage had begroot.

De expositie ligt er volgens de zes wethouders mooi bij. “Het groen is overweldigend en inmiddels zijn alle paviljoens af. De Floriade verdient het om door zoveel mogelijk mensen bezocht te worden. En onze stad verdient dat ook.” Maar de teleurstelling om het wegblijven van de bezoekers is groot, en dus boden de wethouders hun vertrek aan.

Terugkeren
Almere werd nog bestuurd door een college van burgemeester en wethouders uit de vorige raadsperiode. Meerdere partijen onderhandelen nog over een coalitieakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Volgens Omroep Flevoland is de kans aanwezig dat de vertrekkende wethouders Julius Lindenbergh (VVD), Roelie Bosch (CU), Froukje de Jonge (CDA) en Maaike Veeningen (D66) terugkeren in het nieuwe college.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade kreeg tot nog toe 232.500 bezoekers, een derde van het verwachte aantal . De coronapandemie is volgens de organisatie en de gemeente een van de belangrijkste oorzaken. Ook zouden sommige doelgroepen de entree van 29 euro te hoog vinden, zo bleek uit onderzoek.

Het nieuwe streven is om uiteindelijk uit te komen op 1,2 miljoen bezoekers, een doelstelling die volgens de twee partijen de komende maanden ‘nog een stevige inspanning’ vraagt.

Floriade blijft ‘gewoon open’ 
De Floriade blijft ‘gewoon open’ zoals gepland tot en met 9 oktober, aldus directeur Hans Bakker in reactie op het opstappen van de wethouders. “Die kosten blijven sowieso, of we nu open blijven of dichtgaan. Ik raad het de gemeente Almere, die 100 procent aandeelhouder is van de Floriade BV, aan de tentoonstelling open te houden. Sluiting zou leiden tot enorme schadeclaims”, aldus de Floriade-directeur.

Met prijsacties, gratis rondleidingen en een gerichte marketingcampagne hoopt de directeur meer publiek te trekken. “Mensen kennen ons wel, maar we moeten het idee dat ze kunnen komen wel levend houden”, aldus Bakker. Het nieuwe streven is om uiteindelijk uit te komen op 1,2 miljoen bezoekers.

Of de wereldtuinbouwtentoonstelling over tien jaar weer gehouden wordt, is volgens Bakker niet aan hem. “Dat is aan de Nederlandse Tuinbouwraad, zij zijn eigenaar van de titel Floriade.” Die raad maakt ook bekend welke kandidaatsstad een eventuele volgende editie organiseert. Onbekend is of de raad al een stad op het oog heeft.

Ook in de raadszaal van Almere klonk donderdagavond de wens om de expositie af te maken. Gedachte is dat het verlies anders nog verder oploopt. De bijna 34 miljoen euro extra kosten worden in het nog niet afgesloten boekjaar van 2021 opgenomen. Een vergadering hierover stond al ingepland en vindt volgende week donderdag plaats, voordat het politieke zomerreces begint.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan