Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio

DP6 architectuurstudio ontwerpt Floriadepaviljoen voor Dutch Innovation Experience (Di-X)

4 juni 2021, 12:59
Het consortium van de Noordereng Groep (Ede) is de gekozen winnaar om het Dutch Innovation Experience (Di-X) Rijksoverheidspaviljoen in Almere te realiseren. Het paviljoen is een showcase voor de toekomstige (woning)bouw en verbindt de ruimtelijke opgave met de transitieopgaven in Nederland. Het ontwerp introduceert de ‘HoutKern Bouwmethode’, een circulair concept dat het mogelijk maakt in korte tijd, op een duurzame manier, veel nieuwe woningen te bouwen.

Het consortium, onder leiding van de Noordereng Groep bestaat uit Heko Spanten, Oosterhoff Group/ABT, DP6 architectuurstudio, Studio Nico Wissing, Hedgehog Company en De Groene Jongens. De HoutKern Bouwmethode is door partners van het consortium ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse bouwvraagstuk. Deze duurzame bouwmethode is de basis voor een zeer veelzijdig paviljoen, herbruikbaar in verschillende configuraties, groen en volledig gemaakt van biobased materialen.

Parametrisch ontwerp
Het Di-X Natural Paviljoen sluit aan op het 'Growing Green Cities' Floriade-thema en wil bezoekers inspireren hoe we als samenleving natuurinclusief wonen, leven en werken kunnen vormgeven. Het gebouw is voorzien van de meest duurzame innovaties. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik.

Parametrisch ontwerpen wordt toegepast om het ontwerp te optimaliseren op het gebied van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de koppeling met de parametrische Milieu Impact Monitor waardoor real-time op basis van ontwerpdata de CO2-footprint van de gebouwconstructie wordt berekend.

Showcase voor circulaire en biobased materialen
Het Di-X Natural Paviljoen wordt een inspirerende beleving. In de tien expositieruimten wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van onder meer nieuwe biobased materialen, geteeld door Nederlandse landbouwers, die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen.

Het paviljoen zelf bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van Hollands hout uit de FSC-gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer.

De HoutKern Bouwmethode
De HoutKern Bouwmethode is een modulair bouwsysteem, waarbij de modules als ‘grote bouwstenen’ in verschillende configuraties kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van droge verbindingen tussen onderdelen waarmee de flexibiliteit en losmaakbaarheid wordt gewaarborgd.

Dit sluit volgens het consortium naadloos aan bij de circulaire bouweconomie voor de toekomst; het veranderen van bestemming en gebruik van huizen en andere typen gebouwen zal steeds meer plaatsvinden.

Industriële productie in Nederland
Het maken van gebouwen uit geheel industrieel vervaardigde houten modules, is nieuw voor Nederland. De productie van de units is geheel geïndustrialiseerd tot een compleet modulair en digitaal aangestuurd proces.

Het verwerken van ruwe grondstoffen, inbouw, installatie van elektra & water en de complete afbouw van de modules wordt in de fabriek bij Heko Spanten verricht. De modules worden ‘plug and play’ op de bouwplaats op het Floriade-terrein afgeleverd.

Hoge duurzaamheidsprestaties
De HoutKern Bouwmethode zorgt volgens het consortium voor een kostenbesparing van 20%, een verkorte bouwtijd van 50% en een substantiële vermindering van emissies ten opzichte van een (niet verder uitgewerkte) reguliere bouwmethode. Door een lichte fundering en door volledige industrialisatie en hoogwaardig gebruik van biobased materialen, is de milieu-impact minimaal.

Het Di-X Natural Paviljoen kent zeer hoge duurzaamheidsprestaties met een MilieuPrestatieGebouw-score van <0,25. Het Di-X Natural Paviljoen is onderdeel van het TNO-ontwikkelprogramma om emissieloos bouwen te versnellen. TNO draagt met een aantal experts bij aan deze innovaties, onder andere voor digitalisering en materialisatie van het paviljoen.

Na de Floriade op andere plekken te zien
Het paviljoen wordt in zes maanden gerealiseerd en op 31 december 2021 opgeleverd. Na afloop van de Floriade krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen.

Door de demontabelheid, aanpas- en uitbreidbaarheid van de HoutKern Bouwmethode zal het Di-X Natural Paviljoen in de toekomst in verschillende vormen terug te zien zijn en moet het dienen als inspiratiebron voor de bouwsector. De circulaire business case wordt gezamenlijk gefinancierd door de Rijksoverheid en het consortium.

De aanbesteding 'Design & Build Dutch Innovation Experience (Di-X)' voor de Floriade Expo 2022 werd op 11 mei 2021 uitgeschreven. Uit totaal zestien inzendingen werd op basis van de inschrijvingen, presentaties en interviews de Noordereng Groep als beste geselecteerd.

De beoordelingscommissie bestond uit: Jos van Berlo, Arcadis; Atto Harsta, transitiestrateeg Aldus bouwinnovatie; Ivar Diekerhof, leider Woningbouwatelier en Els Zijlstra, directeur MaterialMatchMaker en Xander de Bruine, Programmamanager Kennisprogramma Floriade Expo 2022.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

1 uur geleden

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

2 uur geleden

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

3 uur geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan