Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6

Texel krijgt met Thijssehuis een nieuw sociaal-cultureel centrum

5 januari 2022, 14:32
In opdracht van de gemeente Texel heeft DP6 architectuurstudio een nieuw sociaal-cultureel centrum ontworpen. Het Thijssehuis gaat in Den Burg kunstenschool Artex, een bibliotheekvestiging, jongerenorganisatie Y4E en Radio Texel onder drie houten kappen samenbrengen.

Het gebouw zal volgens DP6 de sfeer van het eiland ademen en uitdrukking geven aan de identiteit en cultuur van de Texelaars. Dit resulteert in een open en verwelkomende uitstraling, een verbindende werking van het gebouw en de toepassing van natuurlijke materialen en zachte, als door de zon gebleekte kleuren, legt de architectuurstudio uit.

Het cultuurcentrum krijgt de naam van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Als basisschooldirecteur werkte hij aan het begin van de 20e eeuw een periode op Texel en verpandde het eiland zijn hart.

Houten kappen op licht plint
DP6 ontwierp een eenduidig en compact gebouw met drie houten kappen boven een lichtroze plint van gepigmenteerd beton. De plint, zo leggen de architecten uit, vormt een stevig basement, maar is zacht van kleur “als door de zon verbleekt.”

De bovenbouw van zilverachtig vergrijzend hout oogt als een ononderbroken volume, maar door de latten verandert ’s avonds het beeld. Dan wordt het atrium leesbaar en tekenen zich opvallende vormen af aan de kopse zijden , aldus de architectuurstudio.

Twee lichtstraten doorsnijden de drie kappen over de gehele lengte van het gebouw. De plattegrond kent geen drie- maar een tweedeling, waardoor elke ruimte anderhalve kap boven zich heeft. Dit schept een grote ruimtelijkheid en lichtheid in het interieur. De kappen rusten op een traditionele houten constructie, wat de binnenwereld een vriendelijke en schuurachtige uitstraling geeft.

Volgens de eisen van  bestemmingsplan hebben de daken een hellingshoek tussen de 30 en 60 graden en zijn de maximale goot-, respectievelijk bouwhoogte 6 en 9 meter. De architectuurstudio heeft de kappen van het Thijssehuis op de zon georiënteerd om zoveel mogelijk zonne-energie te vangen. Grote luifels reageren op de stand van de zon, zorgen voor beschutting en maximaliseren volgens DP6 het zicht van buiten naar binnen.

Binnen en buiten
Het Thijssehuis is gesitueerd op een groene plek aan de rand van het centrum van Den Burg. In totaal biedt het gebouw 2.400 m2 BVO. Aan de straatzijde komt de transparante hoofdentree. Ook de bibliotheek en de expositieruimten liggen goed zichtbaar voor voorbijgangers aan deze kant.

Vanaf hier kijkt de voorbijganger bovendien dwars door het gebouw naar het achterliggende park, aldus DP6. Aan de parkzijde komen een multifunctionele zaal en een jeugdsociëteit, met aan de kopse zijde de danszaal, van waaruit zicht is op de vijver.

Vanuit alle ruimten bestaat volgens de architecten een sterke verbinding met buiten. Dit komt door de transparantie van de plint, de opengewerkte bovenbouw en de daklichten. Verder zijn er twee podia die ook als buitenpodium inzetbaar zijn.

Verbonden binnenruimten
Het interieur kent verschillende sferen, van rumoer naar rust en passend bij de verschillende activiteiten die het Thijssehuis biedt. De verschillende ruimten lopen op strategische plekken in elkaar over, legt DP6 uit; in de verbindingen tussen de organisaties en activiteiten liggen kansen voor interactie.

Na binnenkomst in de foyer met tentoonstellingsruimte en bar heeft de bezoeker zicht op de bibliotheektrap. Vanaf de trap is er zicht op de werkomgeving en de lees- en studieruimte van de bibliotheek op de verdieping. De jeugdsociëteit van Y4E en de multifunctionele en danszaal worden ook vanaf hier ontsloten, maar bevinden zich in de anderhalve kap aan de parkzijde.

Tussen de twee anderhalve kappen, in de ‘ruggengraat’ van het gebouw, liggen de voorzieningen zoals garderobe en installaties. Naast de studieruimten van de bibliotheek en de kantoren zijn op de verdieping de cursusruimtes van Artex gesitueerd. De ruimten liggen ‘knus’ onder de houten spanten, maar door het vele glas en een open verbinding met het atrium toch zijn ze tevens sterk verbonden met de rest van het gebouw.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

33 minuten geleden

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

3 uur geleden

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Vandaag, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Vandaag, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

2 uur geleden

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

4 uur geleden

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Vandaag, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

Gisteren, 13:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

Gisteren, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

Gisteren, 09:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan