Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: DP6
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht
Copyright: Dienst Gemeentewerken, Gemeente Utrecht

DP6 en i29 presenteren ontwerp transformatie Bouwdeel H van Gerechtsgebouw Utrecht.

2 juni 2022, 11:20
DP6 architectuurstudio en i29 interior architects presenteren het definitieve ontwerp voor de nieuwe huisvesting van SSR in Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw in Utrecht. Het klassiek opgezette gebouw uit 1903 krijgt zijn heldere structuur terug, wordt verduurzaamd en krijgt een nieuwe tijdlaag die de identiteit van SSR moet weerspiegelen.

Studiecentrum Rechtspleging (SSR) is het eigen opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie, gevestigd in Utrecht. Het instituut krijgt een nieuw onderkomen in Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw Utrecht, waarin de rechtbank Midden-Nederland en de Centrale Raad van Beroep zijn gevestigd.

Klassieke grandeur
Bouwdeel H, gelegen aan de Catharijnesingel, is in 1903 gebouwd als HBS, in opdracht en naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken. De architectuur kent een klassieke opzet, vertellen DP6 en i29, die het ontwerp voor de transformatie hebben gemaakt.

Alle gevels zijn symmetrisch vormgegeven en invloeden van de architectuur van P.J.H. Cuypers zijn duidelijk herkenbaar. Het gebouw heeft een gespiegelde U-vormige plattegrond. Het symmetrische trappenhuis, de vestibules, de lange zichtlijnen en verfijnde materialen geven het interieur grandeur, aldus de architectenbureaus.

Die grootsheid is enigszins uit het zicht geraakt in de loop der tijd. Tot 1995 was Bouwdeel H in gebruik als onderwijsgebouw; daarna werd het verbouwd tot kantoorpand van het gerechtsgebouw. De doorlopende gangen werden dichtgezet om kantoorruimten te realiseren, doorzichten verdwenen en verlaagde plafonds werden toegevoegd, leggen DP6 en i29 uit.

Helderheid herstellen
Met de transformatie en verduurzaming van het gebouw willen de architectenbureaus de oorspronkelijke helderheid terugbrengen. Daarnaast beogen ze het creëren van een herkenbare plek met een eigen identiteit voor SSR: “Een vertrouwde, creatieve en uitnodigende leer- en werkomgeving waar cursisten, docenten en medewerkers zich thuis voelen.”

Om te beginnen worden de in de loop der jaren toegevoegde wanden, verlaagde plafonds en andere ‘verrommelende’ ingrepen verwijderd; details keren terug in het zicht. Op strategische plekken willen DP6 en i29 doorbraken maken om meer openheid en doorzichten te creëren en meer daglicht in het interieur te brengen.

Daarmee ontstaat ook zicht op de binnentuin, die een groene oase in het hart van het gebouw moet gaan vormen. Het concept van ontmoeten en van elkaar leren wordt hier ook in de buitenlucht doorgezet, aldus de architecten.

Hoogwaardig
In het ontwerp van de nieuwe elementen streven de architecten steeds naar balans: “Balans tussen oud en nieuw, tussen statigheid en huiselijkheid, tussen ronde en vierkante vormen, tussen zachte en harde materialen, tussen transparantie en geborgenheid.” Consistente keuzes in materiaal- en kleurgebruik en zorgvuldige detaillering moeten resulteren in een totaalbeeld dat hoogwaardige kwaliteit uitstraalt.

Bijvoorbeeld worden de terrazzovloeren van de gangen op de begane grond gerestaureerd; op de verdiepingen gaat een nieuwe troffelvloer met een chique belijning zorgen voor eenzelfde vestibulesfeer. Nieuwe binnenkozijnen van donker staal contrasteren met de oude, zodat de structuur van de oorspronkelijke openingen herkenbaar blijft. Als akoestische oplossing komen er uniform ontworpen plafondeilanden en nieuwe lichtobjecten verbinden de verschillende ruimten.

Ontmoeten en werken
Het ontwerp van DP6 en i29 voorziet in verschillende ontmoetingsplekken binnen het gebouw. In de vestibule, die in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht, worden de studenten ontvangen. Naast een prominente servicebalie komen hier comfortabele zitjes met zicht op de groene binnentuin en de monumentale trap.

Op de eerste verdieping ontmoeten cursisten  en docenten elkaar in een zogenoemde social hub. Die biedt een grote diversiteit aan plekken om te ontmoeten, te leren of werken, en te lunchen. Op de onderste twee verdiepingen bevinden zich voorts cursuszalen en beeld- en geluidsstudio’s. De bovenste twee etages worden ingericht als eigentijdse en open werkomgeving voor SSR, die ook open is voor de andere gebruikers van het Gerechtsgebouw.

Het ontwerpteam bestaat naast DP6 en i29 uit: Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Bureau Vlaardingerbroek en HI-Plus.

Andere nieuwsberichten

Winnaars prijsvraag Europan 17 bekend

18 minuten geleden

Koschuch Architects ontwerpt woontoren in Haarlem Schalkwijk

2 uur geleden

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Gisteren, 13:59

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

Gisteren, 10:43

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

2 uur geleden

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

3 uur geleden

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Gisteren, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Gisteren, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Gisteren, 09:32

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

4 december, 12:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan