Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Rijnboutt, SVP Architectuur en Stedenbouw

AM, Rijnboutt en SVP winnen selectie voor transformatie oude rechtbank Amersfoort

12 december 2023, 12:30
Gebiedsontwikkelaar AM gaat de voormalige rechtbank in Amersfoort transformeren tot een kantoorlocatie met publieke functies. De gemeente verkoos in de aanbestedingsprocedure het plan van AM onder meer omwille van het opvallende ontwerp van Rijnboutt en SVP Architectuur en Stedenbouw, de verbinding met het Stationsplein en de sterke nadruk op duurzaamheid.

Het winnende team van AM, Rijnboutt en SVP wil de voormalige rechtbank transformeren tot “het nieuwe visitekaartje van Amersfoort”, waarbij de transformatie naadloos zal aansluiten bij de herinrichting van het stationsgebied. Het gebouw vervult in de plannen van AM een sleutelpositie aan het Stationsplein. Het wordt “een representatieve plek voor de stad, waarbij toegankelijkheid, innovatie, duurzaamheid en verbinding centraal staan.”

Het plan, met als werktitel AMORE (een afkorting van AMersfoort Oude REchtbank), slaat tevens een brug tussen het stedelijke en levendige stationsplein en het rustige, groen Bergkwartier. Dit gebeurt door een zorgvuldig gekozen opbouw in de stedenbouwkundige massa en een beeldbepalende landschappelijke snede dwars door het gebouw, leggen de architecten uit. Het nieuwe gebouw sluit daardoor aan op en maakt verbinding met de verschillende zijden van het plan.

Werk- en ontmoetingsplek
De plannen omvatten een flexibel indeelbaar en multifunctioneel kantoor voor meerdere gebruikers, met kantoorruimten, vergaderzalen en lunchfaciliteiten. De begane grond biedt achter de open plint huisvesting aan publieke voorzieningen zoals horeca, detailhandel en een sportclub. Dit moet een diverse groep gebruikers aantrekken en zorgen voor levendigheid aan het Stationsplein. Het exacte programma wordt nog bepaald, aldus AM.

Het gezamenlijke ontwerp van de architectenbureaus Rijnboutt en SVP zorgt voor een getransformeerd gebouw dat aan alle zijden interessant oogt en zorgvuldig aansluit bij de schaal van de omgeving. De opvallende uitstraling van het gebouw, inclusief de entree, zorgen voor een “fraai vormgegeven verbinding met het Stationsplein.”

Behoud van bestaande
Van het bouwkundig casco van de oude rechtbank blijft 40% behouden. Dit betreft het westelijk deel, inclusief kelder, de voormalige rechtszaal en bovenliggende verdiepingen. De rechtszaal wordt omgevormd tot de ruimtelijke hoofdentree aan het plein.

Het overige deel van het gebouw wordt circulair gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw hoogteaccent. De ambitie is om die in hout te realiseren. Ondanks de combinatie van transformatie en nieuwbouw krijgt het project één uitstraling, zeggen de architecten. De gevel bestaat daarbij uit demontabele elementen van keramiek en biocomposiet, in warme, aardse kleuren.

Duurzaamheid krijgt een grote nadruk in het plan. Het gebouw wordt zichtbaar natuurinclusief en klimaatadaptief. Er worden tal van maatregelen toegepast voor een positieve invloed op biodiversiteit en de gezondheid en beleving van gebruikers en omwonenden. Volgens het winnende team gaat het gebouw meer CO2 opslaan dan het uitstoot, gedurende de hele levensloop.

Iconisch
Het ontwerp van Rijnboutt en SVP heeft volgens de beoordelingscommissie “een bijzondere en iconische expressie en signatuur, onder andere door de dynamiek in de gevels en het groen dat in en op het gebouw is opgenomen. Bijzonder waardevol is de combinatie van de herkenbare hoofdentree aan het Stationsplein met de oplopende hoogte van het gebouw, waardoor er een natuurlijke, logische en groene geleding van het volume ontstaat.” Volgens de commissie heeft de architectuur “absoluut de potentie om de gewenste iconische uitwerking te hebben.”

De ontwikkeling sluit aan bij het kantorenconcept ‘reinventing the office’ van AM. Hierbij gaat het bij de gedroomde werkomgeving niet over gebouwen, maar over ruimten die mensen inspireren. Het concept stelt kantooromgevingen voor waar beweging, ontmoeting en verbinding centraal staan, en aandacht bestaat voor duurzaamheid, gezondheid en welzijn.

Volgens de planning tekenen de gebiedsontwikkelaar en gemeente Amersfoort eind dit jaar de samenwerkingsovereenkomst, waarna het plan verder wordt uitgewerkt. Op basis daarvan kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Afhankelijk van ingediende zienswijzen en bezwaren neemt de procedure één tot drie jaar in beslag; vervolgens zou de realisatie kunnen starten.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan