Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Kees Hummel
Zes gesloten bouwblokken naar ontwerp van Rijnboutt als sluitstuk van Holland Park
In het onlangs voltooide Holland Park in Diemen, naar het masterplan van architect Sjoerd Soeters, heeft Rijnboutt in opdracht van Snippe Projecten en Bouwaccent Vastgoedontwikkeling zes gesloten bouwblokken ontworpen. Deze bouwblokken zijn samengesteld uit verschillende panden met elk een eigen karakter. Zo is een gevarieerde, stedelijke wijk ontstaan.
De zes blokken met in totaal zo’n 735 appartementen, die Rijnboutt tussen 2014 en 2021 ontwierp, liggen in het centrale gebied van Holland Park. De bouwblokken liggen aan grachten, pleintjes en een park, en omsluiten collectieve binnentuinen. Zelf zijn de bouwblokken weer opgebouwd uit kleinere panden met een grote diversiteit aan woningtypen – van kleinere appartementen tot luxueuze penthouses – in huur en koop.

Ieder pand in de bouwblokken heeft een eigen karakter gekregen. Een eigen architectonische taal, noemt Rijnboutt het. Het betekent dat de ramen, balkons en erkers steeds anders uitgewerkt zijn en dat het metselwerk steeds een andere kleur heeft en een ander metselverband kent.

Bij een buurt met een hoge dichtheid als Holland Park is daglicht een belangrijk thema. De bouwblokken lopen richting het zuidwesten daarom iets af en kennen richting het zuiden vaak openingen. Ook zijn op strategische plekken lichte gevels ontworpen, om het daglicht te reflecteren. Vanzelfsprekend zijn de balkons ook op de zon gericht.
Meer eenduidigheid aan het park
In tegenstelling tot de veelkleurige identiteit van de meeste bouwblokken, heeft Rijnboutt de bouwblokken die op het zuidwesten aan het park grenzen als één geheel ontworpen. Door eenheid in materiaal en kleur is hier een samenhangende gevel gecreëerd, ook al bestaan de blokken ook hier uit individuele panden met verschillende woningtypen.

De warme en lichtbruine baksteen, de twee hoektorens, het plein in het midden en de grote balkons… het vormt een zorgvuldige aansluiting op het waterrijke park. Aan het plein zijn ruimtes met commerciële functies toegevoegd voor horeca en detailhandel.
Collectieve binnentuinen
Binnen Holland Park is iedere collectieve binnentuin anders ontworpen. Rijnboutt heeft voor enkele van de zes blokken voor de binnentuinen een schetsontwerp gemaakt met als uitgangspunt dat de tuinen een bijdrage aan de natuurbeleving en het gezamenlijk wonen kunnen geven.

De binnentuinen zijn overdag via trappen en bruggen ook toegankelijk voor bezoekers. Een aantal van die toegangen loopt via poortgebouwen. In het nieuwe stedelijke weefsel zijn dat toch bijzondere momenten, stelt Rijnboutt.
Holland Park
Op de plek waar Holland Park is verrezen was voorheen Bergwijkpark te vinden. Deze kantorenwijk is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld en kampte aan het begin van de 21e eeuw met veel leegstand. Vanwege zijn centrale ligging, nabij twee metrostations, werd ervoor gekozen om hier een woonwijk in hoge dichtheid te realiseren. Initiatiefnemers Snippe Projecten en Dutch City Development vroegen Sjoerd Soeters om een stedenbouwkundige opzet te maken, waarna Karres en Brands het ontwerp van de openbare ruimte tekende.

Soeters’ stedenbouwkundige opzet is verwant aan het door hem ontworpen Sluseholmen in Kopenhagen. Die wijk kent vergelijkbare woonblokken met variatie in gevels en met verschillende woontypen. De grachten, kades en bruggen met doorkijkjes over het water of in de binnenruimtes, de verlaagde terrassen en balkons die het contact met het water versterken… het zijn de elementen die zowel Sluseholmen als Holland Park afwisselend maken.

“Het is bijzonder om een nog niet zo oud kantorenpark geheel te transformeren naar een compacte woonwijk”, stelt Rijnboutt. “Dat hiervoor een stadsconcept is gekozen met een redelijk hoge woningdichtheid pakt goed uit, met een openbare ruimte die plezierig is van maat.”

“Onze hoop is dat de groene kwaliteit van de oevers, de levendigheid en het collectief gebruik van de openbare ruimte en de binnentuinen de komende jaren nog verder gaat toenemen. Met de moderne stadse grachtenpanden, een singel, het plein met horeca en winkels en een park met speelplekken, is Diemen een aantrekkelijke stadsbuurt rijker.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

1 uur geleden

Drie nieuwe partners bij Braaksma & Roos Architectenbureau

2 uur geleden

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

4 uur geleden

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

35 minuten geleden

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

Vandaag, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

Vandaag, 09:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®