Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
DomusDela – diederendirrix, architecten|en|en
Copyright: Ossip van Duivenbode
DomusDela – diederendirrix, architecten|en|en
Copyright: Ossip van Duivenbode
Forum – NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Forum – NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
nhow Amsterdam RAI – OMA
Copyright: Walter Herfst
nhow Amsterdam RAI – OMA
Copyright: Walter Herfst
Post Utrecht – Rijnboutt
Copyright: Kees Hummel
Post Utrecht – Rijnboutt
Copyright: Kees Hummel
Restobar Mama – KettingHuls
Copyright: Stijn Bollaert
Restobar Mama – KettingHuls
Copyright: Stijn Bollaert
DomusDela – diederendirrix, architecten|en|en
Copyright: Ossip van Duivenbode
DomusDela – diederendirrix, architecten|en|en
Copyright: Ossip van Duivenbode
Forum – NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Forum – NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
nhow Amsterdam RAI – OMA
Copyright: Walter Herfst
nhow Amsterdam RAI – OMA
Copyright: Walter Herfst
Post Utrecht – Rijnboutt
Copyright: Kees Hummel
Post Utrecht – Rijnboutt
Copyright: Kees Hummel
Restobar Mama – KettingHuls
Copyright: Stijn Bollaert
Restobar Mama – KettingHuls
Copyright: Stijn Bollaert

Nominaties 'Publiek gebouw van het Jaar 2020' zijn bekend

7 oktober 2020, 12:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020 wordt op donderdag 29 oktober de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar uitgereikt. Uit de ruim twintig inzendingen voor deze categorie heeft de onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst 'maatschappelijke relevantie' – hoe is die vertaald naar de ruimte en/of het beeld? Ten tweede 'vakmanschap' – hoe uit zich dat in bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en detaillering? En ten derde 'vernieuwing' – in hoeverre is er op een vernieuwende of verrassende manier omgegaan met bijvoorbeeld de gebouwtypologie?

De jury bestaat uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

De nominaties voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2020 zijn (in alfabetische volgorde):

- DomusDela – diederendirrix, architecten|en|en
- Forum – NL Architects
- nhow Amsterdam RAI – OMA
- Post Utrecht – Rijnboutt
- Restobar Mama - KettingHuls

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar 2020:

DomusDela – diederendirrix
Voor uitvaart- en verzekeringsbedrijf heeft in voormalig klooster Mariënhage in Eindhoven een ceremoniehuis gevestigd. Voor deze herbestemming hebben diederendirrix en architecten|en|en de losstaande historische bouwdelen gerestaureerd en een nieuw volume toegevoegd. Dit verbindt als centrale ‘knoop’ de gebouwen met elkaar; tevens zorgt de nieuwbouw voor ontsluiting en verbinding van het complex met de omgeving. Bestaand en nieuw onderscheiden zich in materialisering. DomusDela is een nieuwe publieke plek in de stad, die ruimte schept voor een breed programma.

De architecten hebben de nieuwbouw op een interessante manier chirurgisch weten in te passen in de bestaande bebouwing, stelt de jury vast. ‘Dode’ ruimten zijn op een mooie manier opgevuld, waarmee DomusDela werkelijk onderdeel is van het stedelijk weefsel. De nieuwbouw geeft bovendien een nieuwe lading aan het aangrenzende plein. Het ontwerp is strak en ruimtelijk, vindt de jury, waarbij de toegevoegde ruimte nieuwe blikken op de historische gebouwen creëert.

Forum – NL Architects
Met het ontwerp van Forum Groningen heeft NL Architects een uiteenlopend cultureel programma samengebracht in één helder volume. Een reeks doelgerichte sneden verankert het gebouw op de plek en geeft het tal van verschijningsvormen. Hart van het gebouw is het  atrium, dat alle voorzieningen, zoals bioscoop, expo en auditorium, aaneensmeedt. De sequentie van gestapelde ‘pleinen’ is als een voortzetting van de open ruimten in de stad. Het verspringende interieur biedt steeds wisselende perspectieven op de omgeving, culminerend in het openbare dakterras.

De jury vindt het gebouw slim ingepast in het stedelijk weefsel. Op heel veel plekken in de stad is het gebouw niet zo imponerend als het op luchtfoto’s lijkt, maar duikt het juist ‘net om de hoek’ op. Door het gebouw heen heeft NL Architects een nieuw netwerk van pleinen ontworpen; die functioneren daadwerkelijk als uitbreiding van  de publieke ruimte in de stad.  Forum zoekt ook vanuit het interieur de connectie met de stad. Het publieke dakterras is een cadeau voor de inwoners van de stad.

nhow Amsterdam RAI – OMA
Nhow Amsterdam RAI Hotel is het ‘headquearter’-hotel voor het RAI Amsterdam congres- en expositiecentrum en een nieuwe ontmoetingsplaats in de snel groeiende Zuidas. De opvallende vorm van het 91 meter hoge gebouw, met zijn drie driehoekige volumes, is ontleend aan de iconische en ooit zo prominente reclamekolom op het Europaplein. Het hotel beslaat 19 verdiepingen, met in totaal 650 kamers. De hotellobby is verdeeld over twee verdiepingen, met publieke toegankelijke winkelruimten op de begane grond en een hotellounge en bar op de eerste verdieping.

Een sculpturaal gebouw dat waarschijnlijk zijn iconische status door de tijd blijft behouden, meent de jury. Ze vindt het gebouw solitair en slim op zijn plek staan, waarbij het maaiveld bovendien mooi open is gehouden. De jury vindt het daarbij interessant dat de publieke ruimtes van het hotel - de congresfaciliteiten, horecavoorzieningen en terrassen - op verschillende hoogtes in het gebouw zijn ondergebracht. Met het nhow Amsterdam RAI wordt het publieke in de stad Amsterdam meer driedimensionaal, gaat ook de hoogte in.

Post Utrecht – Rijnboutt
Het voormalige PTT-hoofdkantoor te Utrecht moest onderdak worden voor de ‘bibliotheek van de toekomst’, alsook winkels en horeca. De monumentale entree en publiekshal van het postkantoor aan de Neude vormen nu de entree tot de Centrale Bibliotheek. Het voormalige expeditiehof aan de Oudegracht is gevuld met een nieuw volume, waarin onder meer winkels zijn ondergebracht; dit vormt nu een tweede voorkant. De maat van de toevoeging past bij andere gebouwen aan de gracht en blijft terughoudend ten opzichte van het monument als geheel. De belangrijkste architectonische kenmerken van het monument zijn eigentijds vertaald en geven de nieuwe gevel zijn gezicht.

Voorheen kon het publiek alleen in de hal komen; met het geheel openen van een iconisch gebouw  in de stad is er een grote  publieke ruimte aan de Utrechters gegeven. De jury vindt de restauratie van het monumentale gebouw goed en zorgvuldig uitgevoerd. Met de nieuwbouw aan de voorheen achterzijde heeft het pand een tweede adres gekregen aan een belangrijke winkelzone in de stad.

Restobar Mama – KettingHuls
Op het dak van de A2-tunnel in Maastricht is ter plaatse van het oude Koningplein het Vrijheidspark aangelegd. Een van de ovaalvormige groene ruimten in het nieuwe park biedt plek voor een paviljoen. Het gebouwtje bestaat uit een rond betonnen terras, een vierkant bouwvolume en een rond stalen hemeldak. Bomen groeien uit ronde gaten in het terras tussen de stalen liggers van het dak door. De stalen constructie van het dak loopt binnen door in een constructie van houten liggers. In het midden van het gebouw staat een betonnen kolom. Het restaurant en de keuken vormen samen een T-vormige ruimte met grote glazen puien.

Restobar Mama is mooi maatwerk voor deze plek, die is ontstaan door ondertunneling en de aanleg van een park, vindt de jury. Het ontwerp is consistent, de gebruikte materialen zijn goed gekozen en de ruimte heeft een goede sfeer. De jury noemt het paviljoen met terras een verfrissend beeld tussen de woningbouw en een prettige plek voor de buurtbewoners. Bovendien is de plek een aangename onderbreking langs de nieuw aangelegde route voor langzaam verkeer.

Uitreiking en partners
De winnaar van deze prijs wordt bekendgemaakt op woensdag 28 oktober 2020. Gezien de omstandigheden waarin we anderhalve meter afstand moeten bewaren, krijgt de prijsuitreiking dit jaar een iets andere, maar zeker zo bijzondere vorm.

Naast de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar worden op deze dag ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Interieur van het Jaar. Tevens maakt een afzonderlijke jury de Architect van het Jaar bekend. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC Glass, Qbiq, Cerriva en Broeinest.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

2 uur geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

3 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Vandaag, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan