Forum Groningen, winnaar categorie Habitat
Copyright: Marcel van der Burg
The Interceptor, winnaar categorie Product
Copyright: The Ocean Cleanup
Insectology: Food For Buzz, winnaar categorie Design Research
Copyright: Matilde Boelhouwer
Water As Leverage, winnaar categorie Best Commissioning
Copyright: Cynthia van Elk
Simon Dogger, winnaar categorie Young Designer
Copyright: Simon Dogger
DEMO Design in Motion Festival, winnaar categorie Communication
Copyright: Aad Hoogendoorn
Collection 005 Complete Metamorphis PT.2 , winnaar categorie Fashion
Copyright: Philippe Vogelenzang
Monnie, winnaar categorie Service & Systems
Copyright: Afdeling Buitengewone Zaken / Garage2020

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober 2020, 17:08
Afgelopen week zijn de winnaars van de Dutch Design Awards 2020 bekendgemaakt. Onder de winnaars Forum Groningen van NL Architects, het programma Water As Leverage van de Rijksoverheid en een ontwerper die zijn gezichtsvermogen verloor. Dat heeft de organisatie van de juist afgesloten, volledige virtuele Dutch Design Week bekendgemaakt.

In acht categorieën werden evenzoveel winnaars aangewezen. Zij zijn weer geselecteerd uit 24 inzendingen. Per dag werd afelopen week een winnaar bekendgemaakt. Een overzicht:

Categorie Habitat – Forum Groningen (NL Architects / deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief e.a.

Uit het juryrapport: “Forum Groningen is een publiek gebouw waar je vanwege de omvang en impact letterlijk en vooral figuurlijk niet omheen kunt. De manier waarop dit gebouw is ingepast in de context van de historische binnenstad van Groningen is zowel stedenbouwkundig als architectonisch ronduit moedig. De ontwerpers hebben de nodige uitdagingen – zoals de effecten van een economische crisis en stevige normen voor aardbevingsbestendigheid – met verve het hoofd geboden. Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers. Forum Groningen is daarmee een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen.”

Categorie Product – The Interceptor (The Ocean Cleanup / Fabrique)

The Interceptor is ontworpen om zelfstandig afval uit rivieren te verzamelen en werkt voor honderd procent op zonne-energie. De jury: “Structurele oplossingen bedenken voor grote bedreigingen van het milieu is een gigantische ambitie. The Ocean Cleanup laat zien dat het een proces is waarin je al doende leert. Ondanks alle druk en kritiek op eerdere projecten, schetsen Boyan Slat en Fabrique nu moedig een nieuw scenario dat een flinke stap dichter bij de bron het probleem aanpakt: het plastic afval dat via rivieren in de oceanen terechtkomt. Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser. De techniek is op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.”

Categorie Design Research – Insectology: Food For Buzz (Matilde Boelhouwer)

Om onze insectenpopulatie op peil te houden en nieuwe populaties te stimuleren, moeten we stedelijke omgevingen meer laten bloeien. Maar hoe geef je insecten eten op plekken waar niets kan groeien? Hoe help je ze voeding te vinden en hoe vertel je ze dat ze iets kunnen eten dat ze niet gewend zijn? “Insectology: Food for Buzz agendeert een groot onderwerp en laat zien hoe Design Research dit kan aanjagen. Door concrete productontwikkeling – met veel poëtische en esthetische kwaliteit – wordt een bredere bewustwording bewerkstelligd, die een positieve impact heeft op de urbane ecologie. De jury prijst de ontwerpaanpak die andere invalshoeken laat zien, door de doordachte details van de bloemen, door de samenwerking met de wetenschap en door het doorlopende karakter van het onderzoek. Perspectieven die getuigen van liefdevolle bescheidenheid. Niet de ontwerper, maar de insecten staan centraal; in vraagstelling, onderzoek én uitvoering”, meldt de jury.

Categorie Best Commissioning – Water As Leverage (Rijksoverheid)

De jury: “Nederland treedt met Water as Leverage (WaL) internationaal naar buiten met een aanpak die niet alleen voor overheden verfrissend is. De Rijksoverheid laat zien dat we zelfs grote wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging kunnen benaderen. Dit is de gedurfde mentaliteit waar Nederland internationaal om gekend is, zeker op het gebied van watermanagement. De urgentie is niet te missen en WaL weet met drie concrete pilots direct over te gaan tot actie, terwijl de manier van werken volop kansen biedt voor het opschalen van de aanpak. Daar spreekt een uitgesproken vertrouwen in ontwerpkracht uit. De jury ziet daarmee ook mogelijkheden voor andere (kennis)domeinen, die aan WaL gerust een voorbeeld kunnen nemen.”      

Categorie Young Designer – Simon Dogger

Simon Dogger is een ontwerper die zichzelf een geheel nieuwe kijk moest aanwennen: die van non-visueel ontwerper. In de periode dat hij zijn gezichtsvermogen verloor, studeerde Dogger aan Design Academy Eindhoven en moest hij een lange pauze nemen. Hij keerde terug met een hernieuwd vermogen om te luisteren en voelen, en een sterke drive om zijn onafhankelijkheid te herwinnen. “Simon Dogger herinnert de ontwerpwereld aan haar eigen beperkingen: hoe inclusief kan een ontwerp zijn voor een realiteit die de designer zelf niet kent? Dogger opent daarmee een domein dat voor lang niet iedereen zichtbaar was, wat ook voorbij de context van het museum relevant is. Zijn holistische benadering en sterke samenwerkingen benadrukken dat er allerlei perspectieven nodig zijn voor een samenleving waarin iedereen zich vrij en zelfstandig kan bewegen. Simon Dogger bevraagt de inclusiviteit van onze openbare ruimte en wendt de technologie van gezichtsherkenning aan voor iets positiefs. Daarmee maakt hij van zijn beperking een kracht; hij gebruikt technologie zo vernuftig dat hij een werkelijk inclusief ontwerp en een rijkere ervaring creëert”, aldus de jury

Categorie Communication – DEMO Design in Motion Festival (Studio Dumbar)

In 2019 toonde Design in Motion Festival (DEMO) vierentwintig uur lang het beste internationale motion design op alle tachtig digitale schermen van het Amsterdam Centraal Station aan het reizende publiek. Een viering van de beste motion designers ter wereld in een openbare galerie. Met dit festival wil initiator Studio Dumbar ontwerpers en opdrachtgevers inspireren en aanmoedigen om het potentieel van dit alomtegenwoordige medium nóg beter te benutten. “Als nestor van de discipline digital design vraagt Studio Dumbar met DEMO aandacht voor een niet te missen ontwikkeling. De indrukwekkende lijst aan deelnemende ontwerpers en het publieke karakter op zo’n prominente locatie, maakten dat die aandacht er ook kwam. DEMO maakt het publiek bewust van de hoeveelheid en de kwaliteit van de boodschappen die je via deze weg bereiken, laat de nieuwe generatie ontwerpers kennismaken met deze discipline en inspireert opdrachtgevers om de mogelijkheden ervan beter te benutten. Al met al een krachtig debuut met een slimme uitvoering. Het maakt de commissie nieuwsgierig naar de tweede editie en de inhoudelijke ontwikkeling van het festival”, stelt de jury.

Categorie Fashion – Collection 005 Complete Metamorphis PT.2 (Ninamounah)
Categorie Service & Systems – Monnie (Afdeling Buitengewone Zaken / Garage2020)

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

41 minuten geleden

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

2 uur geleden

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

4 uur geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

1 uur geleden

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

3 uur geleden

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan