Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Dutch Design Week 2021 maakt programma bekend

22 september 2021, 12:06
De Dutch Design Week (DDW) heeft het programma voor de komende editie bekendgemaakt. Onder het overkoepelende thema ‘The Greater Number’ vinden van 16 tot en met 24 oktober in Eindhoven verschillende tentoonstellingen en andere activiteiten plaats. Zo is in het Klokgebouw een expositie gewijd aan het gedachtegoed van de onlangs afgetreden Rijksbouwmeester en DDW-ambassadeur Floris Alkemade.

De tentoonstelling in de vorm van een labyrint verbeeldt ‘de kunst van richting te veranderen’, het centrale thema van zijn vorig jaar verschenen boek De toekomst van Nederland. Het labyrint is opgebouwd uit drie delen, meldt de organisatie van de DDW.

Het eerste deel gaat over sociaal-maatschappelijke veranderingen en de zoektocht naar solidariteit, het tweede deel handelt over onze hang naar controle in onzekere tijden en in het derde deel staat het menselijk vermogen om te dromen en mooiere toekomsten te verbeelden centraal. Tevens wordt hier opgeroepen tot een gezamenlijk handelen vanuit solidariteit.

Relatie tussen mens en natuur
In het Klokgebouw, de Microlab Hall en de Fuutlaan Hall wordt het hoofdthema van de DDW op verschillende manier uiteengezet. Zo verkent de tentontoonstelling It’s in our nature (Klokgebouw) de relatie tussen mens en natuur. Er wordt ingezoomd op de oplossingen die te vinden zijn in de natuur, de grootste inspiratiebron als het om aanpassend vermogen gaat.

Vele ontwerpers werken op microscopische schaal samen met de natuur, laat de DDW-organisatie weten. Emma van der Leest ontwikkelt een bio-coating van schimmels, Living Colour kleurt textiel met bacteriën en Fillip Studios x OMLAB zetten afvalmateriaal uit het riool om in sculpturen die de natuur herijken.

Relatie tussen mens en object
In Things That Matter (te zien in de Microlab Hall) staat de relatie tussen mens en object centraal. ‘Wat is nog waardevol met zoveel producten binnen handbereik? En hoe ontwerp je als maker die waarde?’, zijn enkele vragen die hierbij centraal staan.

DDW-ambassadeur Christien Meindertsma presenteert samen met interactive designers Joel Gethin Lewis en Reza Ali de interactieve installatie Sharing Elements. Hierin onderzoekt Meindertsma hoeveel we fysiek verbonden zijn met de wereld om ons heen. Ook het Circulair Warenhuis, het nieuwe designlabel Circuform en de Things that Matter-tas van Elisa van Joolen (gemaakt van gerecycled gesmolten plastic uit wegwerptassen) zijn aanwezig.

Kracht van samenwerkingsprojecten
Cabinet of collaborations in de Fuutlaan Hall is een tentoonstelling die focust op de kracht van samenwerkingsprojecten tussen ontwerpers en industrie, ontworpen en mede samengesteld door Envisions en Studio Rick Tegelaar. In het midden van de exposerende werken verrijst een XXL conversation table waar ontwerpers en de industrie met elkaar in gesprek gaan in verschillende talks. Tot de deelnemende samenwerkingen behoren Pi Lab x TU Eindhoven en TU Delft, Stella Verdult x Kendix, Kranen/Gille x Best Wool, Simone Post x Cor Unum en Vincent Schwenk x Microsoft.

Ketelhuisplein
Op het Ketelhuisplein presenteert kunstenaar Arne Hendriks zijn project Hara Hachi Bu, een klein dorp waar geoefend wordt in ‘minder ontwerpen, minder produceren en minder consumeren’. Op het plein is ook The Exploded View te zien. Dit huis is ontworpen door Lucas de Man’s Nieuwe Helden en volledig gebouwd uit biobased materialen.

Eveneens op het Ketelhuisplein is er de Embassy of Inclusive Society, die pleit voor een diverser en inclusiever ontwerpveld. Hier is onder meer de confronterende installatie Feeling of Otherness van Lydienne Albertoe over de representatie van mensen van kleur in Nederlandse kinderboeken te zien, evenals Social Distancing Fabric, een gezamenlijk borduurproject van tweehonderd vluchtelingen tijdens de coronapandemie.

Nieuwe en gevestigde ontwerpers
Uiteraard wordt tijdens de DDW ook weer werk getoond van verschillende ontwerpers, academies, universiteiten en andere instellingen die zich bezighouden met design. Verspreid over acht area’s is in heel Eindhoven werk te zien van nieuwe en gevestigde ontwerpers.

Niet te missen locaties zijn volgens de organisatie onder andere de Graduation Show 2021 van de Design Academy Eindhoven en Objects for a New Kind of Society in Dutch Invertuals bij het station, de vele ontwerpstudio’s bij Sectie-C, locaties downtown als Kazerne en Alissa + Nienke in NUL ZES, en natuurlijk Piet Hein Eek en hun splinternieuwe hotel op Strijp T+R.

Andere nieuwsberichten

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

Gisteren, 13:23

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

22 mei, 3:25

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan