Collage van woonprotesten door de jaren heen
Copyright: Arcam
Collage van woonprotesten door de jaren heen
Copyright: Arcam

Symposium Hervertellingen

Pakhuis de Zwijger
Hoe dragen hervertellingen bij aan betere ontwerpprocessen en beter opdrachtgeverschap in de stad van vandaag en morgen?

Arcam organiseert op maandag 2 december 2024 vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het symposium ‘Hervertellingen’ voor ruimtelijke ontwerpers, beleidsmakers, politici, journalisten, bewonersplatforms, ontwikkelaars en protestbewegingen.  Tijdens dit symposium verbinden we (hedendaags) woonprotest, historisch woonbeleid en architectuurgeschiedenis, zowel in Amsterdam als landelijk.

De geplande stad versus de geleefde stad

Hervertellen doe je samen: ervaringen delen, luisteren, inleven en leren. Arcam staat 2024 in het teken van het meerstemmiger maken van de Amsterdamse architectuurgeschiedenis in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. We richten ons op de wisselwerking tussen architectuurgeschiedenis, woonbeleid (de geplande stad) en woonprotest (de geleefde stad).

Zo wordt het Uitbreidingsplan van Van Eesteren rijker en eerlijker door ook de betrokkenheid van vrouwelijke ontwerpers en recente woonprotesten in Nieuw-West, zoals in de Wildemanbuurt, mee te nemen. In Noord verdient de relatie tussen tuindorpen, industrie en groenvoorziening een nieuwe blik. In de Bijlmer speelt Plan Nassuth een sleutelrol, evenals de protesten van De Gliphoeve in 1972 en de latere transformatie van diezelfde flats onder de namen Geldershoofd en Gravenstein.

Bevestigde sprekers

9.00 uur: Inloop en aanmelden

OCHTENDPROGRAMMA PLENAIR

  • 9.30 uur: Welkom door Indira van ’t Klooster (directeur Arcam)
  • 9.45 uur: De maatschappelijke dialoog op weg naar het Slavernijmuseum is een voorbeeld van hoe hervertellen en opdrachtgeverschap samengaan. Lessen rondom de ontwikkeling van het Slavernijmuseum in Amsterdam, gepresenteerd door Peggy BrandonJohn Leerdam, en David Brandwagt.
    Q&A: Annuska Pronkhorst  (Crimson/Independent School of the City)
  • 10.30 uur: Hoe kan de praktijk van hervertellen worden ingezet in actuele ruimtelijke opgaven in de stad? Gesprek met Femke Kaulingfreks (Wibautleerstoel Amsterdam), René Boer (Smooth City en LOOM) en Angelique Hoogmoed (Community manager OBA Nxt).
    Q&A: Najah Aouaki (Aouaki Concepts)
  • 11.00 uur: Hervertellen gaat niet vanzelf en vraagt veel persoonlijke moed. Curatoren Tayfun Balçik & Sophia HolstWouter Stroet en Andreas Nikolopoulos gaan dieper in op manieren het proces rondom het Hervertellingen-programma.
    Q&A: Pinar Balat (STUDIO Pinar Balat)
  • 11:45 uur: We sluiten de ochtend af met een vertoning van de film Hervertellingen van Tess Petersen, waarin wij de complexe gelaagdheid van hervertellen in beeld brengen, met Amsterdam Nieuw-West als casestudy.
12.15 uur: LUNCH

MIDDAGPROGRAMMA DEELSESSIES
In de middag splitsen we op in thematische verdiepingssessies. In de Studio ligt de focus op de praktijk en het proces met architecten, bewoners en opdrachtgevers. In de IJzaal op andere culturele sectoren en landelijke thema’s.

Studio

  • 13.00 uur: Opdrachtgever en proces. David Brandwagt geeft een toelichting op het proces van de prijsvraag voor het Slavernijmuseum.
  • 14.15 uur: Bewoners als opdrachtgever. Met Saskia Oranje (DOOR Architecten), Ahmed Oueld Hadj (Dutch Architect), Thijs van Spaandonk (Verdedig Noord), Mira Nekova (Time to Access), Rochdale en Stadgenoot.
  • 15.30 uur: Hervertellen in Rotterdam – met Joke van de Zwaard (Bewonersplatform Rotterdam), Teun van den Ende (Vers Beton), Barbara Luns (AiR), Robert Kohsiek (Wonam) en Eigen Haard.
IJzaal

  • 13.00 uur: De impact van woonbeleid. Curatoren Tayfun Balçik, Sophia Holst en Wouter Stroet delen woonervaringen met o.a. schrijvers Bas Kok en Walter van der Berg. 
  • 14.15 uur: De emancipatie van  onderbelichte stemmen en verhalen. Met Imara Limon (Amsterdam Museum), Josien Pieterse (Framer Framed), Ellen Tjon A Meeuw (Wellmade Productions) en Linda Vlassenrood. 
  • 15.30 uur: Woonproblematiek op nationaal niveau, binnen en buiten het systeem. Met Melissa Koutouzis (Woonprotest), Sanne van Manen (Platvorm Woonopgaven), van Mo Sedighi (VORM Ontwikkeling) en Anouk Reintjens (AM Wonen).
AFRONDING PLENAIR
Aan het einde van het symposium komen de verschillende discussielijnen samen. Hoe kunnen we, door het hervertellen van geschiedenis, toewerken naar een rechtvaardige stad? Alles wat we hebben besproken in de verdiepingssessies bundelen we in een afsluitend gesprek waarbij we gezamenlijk reflecteren op de kansen voor een inclusieve en eerlijke stedelijke toekomst en bouwcultuur.

  • 16.30 uurCody Hochstenbach (Uitgewoond) en Seada Nourhussen (hoofdredacteur One World) over de rol van onderzoek en journalistiek bij hervertellen.
  • 17.00 uur Slotwoord van wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken)
  • 17.15 uur Napraten & borrel


Andere evenementen

Stadmakerscongres 2024
Theater Zuidplein
ARRA #7: De Stad als Collectief Domein
NiCo, Coehoornstraat 17, Arnhem
A tot Z-debat ‘Een Gezonde Regio’
De locatie wordt binnenkort bekendgemaakt
Vastgoed en klimaatrisico’s: Wie betaalt de rekening?
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Archicad 28 is live!
Online
4e Architectentafel Zeeland: Industrieel en Biobased Bouwen
CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan