Luchtfoto
Copyright: Burgland Bouw B.V.
Centrale hal met trap en daklicht
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Speelterrein in het groen
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Ensemble Brede School en Sportzaal
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Hoofentree onder loopbrug
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Voorzijde Brede School en Sportzaal
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Luchtfoto
Copyright: Burgland Bouw B.V.
Centrale hal met trap en daklicht
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Speelterrein in het groen
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Ensemble Brede School en Sportzaal
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Hoofentree onder loopbrug
Copyright: Frencken Scholl Architecten
Voorzijde Brede School en Sportzaal
Copyright: Frencken Scholl Architecten

Brede School Dalemplein

29 augustus
Het schoolgebouw is gebouwd op een centrale locatie in de nieuwe wijk Hoog-Dalem te Gorinchem, waarbij de Brede School het hart van de wijk gaat vormt.

Er was een centraal gebied gereserveerd voor de voorzieningen, waarbij er door het kromme stratenpatroon maar een zeer beperkte en lastig in te vullen bouwkavel overbleef voor de Brede School en de sportzaal met de bijbehorende buitenruimtes (waaronder het handbalveld).

Om aan te sluiten bij de korrelgrootte van de omringende bebouwing en om het kavel optimaal te benutten hebben we het de Brede School en de sportzaal elk een eigen volume gegeven die door middel van de loopbrug met elkaar verbonden zijn. Deze loopbrug markeert de entree van zowel de school alsook die van de sportzaal.

Het geheel is samengesteld uit volumes die alle in een rustige, terughoudende baksteenarchitectuur zijn uitgevoerd, waarbij de afgeronde hoeken het geheel een vriendelijke uitstraling geven. Rondom de kozijnen en langs de (dak)randen zijn afwijkende metselverbanden en rollagen toegepast: vanaf een afstand werkt vooral het ensemble, bij nadering worden deze zichtbaar en tonen dan een aanraakbare en zorgvuldig gedetailleerde gevel.

Het baksteen metselwerk is in een gemêleerde aardetint uitgevoerd en wordt gecombineerd met aluminium kozijnen die in een bijpassende taupe kleur zijn gemoffeld. De buitenzonwering (screens) voegen extra kleur toe.

De hoofdentree van de Brede School is duidelijk herkenbaar doordat hier een groot entreeportaal (nis) met baksteen kolommen is gecombineerd met een gekleurde gevelafwerking: gevelisolatie met een stevige afwerking van (vandaalbestendige) kunststof panelen in frisse kleuren en motieven.

De loopbrug heeft een duurzame houten gevelbekleding (ook aan de onderzijde) zodat die een mooi natuurlijk element toevoegt.

Ensemble

Zo is er een samenhangend ensemble ontstaan waaromheen de speelruimtes, het (fiets)parkeren en het handbalveld een vanzelfsprekende aanvulling op de gebouwen zijn. Het speelterrein (met uitzondering van het deel voor de kinderopvang) is openbaar, net als het handbalveld, zodat het buiten schooltijd ook door kinderen uit de buurt kan worden gebruikt. Het speelterrein is spannend en uitdagend gemaakt door speelheuvels, hagen en een aantal uitdagende (maar veilige) speeltoestellen met verschillende (val)ondergronden.

Doordat de school en de sportafdeling verbonden zijn met een grote luchtbrug, is ook een deel van het terrein overdekt zodat zelfs met slecht weer de kinderen buiten kunnen spelen. De onderzijde van deze luchtbrug is met akoestische open roosters afgewerkt zodat er geen ongewenste geluidreflecties optreden en er toch een stevige (vandaalbestendige) afwerking kon worden toegepast.  Het speelterrein voor de kinderopvang is wel afgesloten, de regelgeving vereist dat nou eenmaal maar de hekwerken rondom dit afgesloten deel hebben we verborgen in groene hagen en palissades zodat het groene en open karakter behouden blijft.  Op het terrein zijn ook de fietsenstallingen geplaatst, alsmede een aantal parkeerplaatsen voor halen en brengen . Ook deze zijn omgeven door hagen en bomen zodat de ruimte niet verstoord wordt door gestalde fietsen en geparkeerde auto’s.

Gebruikers

De wens van de scholen was om meerdere onderwijskundige methoden te kunnen toepassen. Door steeds een aantal groepsruimtes te clusteren rondom een leerplein ontstond de mogelijkheid om, klassikale instructie gemakkelijk af te wisselen met zelfstandige verwerking, al dan niet onder toezicht van de leerkracht.

Zo zijn we gekomen tot een opzet van vier clusters: twee voor elke school, waarbij op de begane grond steeds een cluster onder-/middenbouw en op de verdieping een cluster midden-/bovenbouw is geplaatst. Elke school heeft zijn eigen entree gekregen met directe toegang tot de clusters.

Tussen de twee scholen in is een centrale ruimte, ontsloten via de gemeenschappelijke hoofdentree, met daarin een aantal gedeelde voorzieningen zoals het speellokaal, de centrale keuken en de doorgang naar de kinderopvang en BSO. In de centrale ruimte is ook een vide met trap naar het centraal gelegen handvaardigheidslokaal op de verdieping. Zo kunnen beide scholen en de opvang samen gebruik maken van deze voorzieningen en worden deze optimaal benut.

Verkeerswegen zijn tot een minimum beperkt want door de decentrale entrees kunnen kinderen direct van buiten naar hun eigen cluster. Binnen dat cluster heerst rust en orde en kunnen alle vierkante meters worden ingezet voor onderwijs.

Sportzaal en buurthuis

Tegenover de Brede School staat het sportdeel met een eigen entree. Via de loopbrug zijn de twee gebouwen met elkaar verbonden en in die loopbrug is dan ook het buurtcentrum ondergebracht dat aan de ene zijde aansluit op het centrale deel (handvaardigheid) en aan de andere zijde uitziet op de sportzaal. Zo kunnen sporters na het sporten nog samen een glaasje drinken en na kletsen, kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en kan de hobbyclub of de cursus bloemschikken gebruik maken van het handvaardigheidslokaal in het schooldeel.

Zo is er een organisch gebouw ontstaan waarbij looplijnen nooit lang zijn en er steeds zicht is op de gemeenschappelijke voorzieningen.

Ouders brengen hier niet alleen hun kinderen naar school of opvang, maar kunnen elkaar ook ontmoeten in het buurtcentrum of gebruik maken van de sportfaciliteiten.

Toekomstbestendig

De Brede School is toekomstbestendig gemaakt door de afscheiding van drager en inbouw: nagenoeg alle binnenwanden zijn niet-dragend, waardoor ze op termijn, als het gebouw zou moeten worden aangepast, eenvoudig kunnen worden verplaatst. Ook de installaties zijn zodanig ontworpen (backbone) dat die aanpassing eenvoudig mogelijk is.

Zo kan groei of krimp van de scholen eenvoudig intern worden opgevangen. Mocht op termijn het leerlingaantal zodanig zakken dat de school veel te groot wordt, kunnen er (vanwege de eigen entrees) gemakkelijk clusters worden afgestoten, die dan en nieuwe functie kunnen krijgen als kantoor of gezondheidscentrum.

Brede School Dalemplein is een Energie Neutraal Gebouw (ENG). Om dat te realiseren hebben we samen met de installatieadviseur gekozen voor een integrale aanpak op basis van de Trias Energetica en Frisse Scholen Klasse B.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Frencken Scholl Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Frencken Scholl Architecten

Frencken Scholl Architecten
Frencken Scholl Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan