Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
Copyright: William Moore
Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
Copyright: Hanne van der Woude
Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
Copyright: René de Wit
Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
Copyright: René de Wit
Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten
Copyright: Herman de Kovel
Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten
Copyright: Herman de Kovel
Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
Copyright: William Moore
Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
Copyright: Hanne van der Woude
Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
Copyright: René de Wit
Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
Copyright: René de Wit
Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten
Copyright: Herman de Kovel
Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten
Copyright: Herman de Kovel

Nominaties 'Zorggebouw van het Jaar 2020' bekend

23 september 2020, 12:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020 wordt op woensdag 28 oktober de prijs voor Zorggebouw van het Jaar uitgereikt. Een onafhankelijke jury heeft uit de inzendingen drie projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs van Zorggebouw van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst 'maatschappelijke relevantie' – hoe is die vertaald naar de ruimte en/of het beeld? Ten tweede 'vakmanschap' – hoe uit zich dat in bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en detaillering? En ten derde 'vernieuwing' – in hoeverre is er op een vernieuwende of verrassende manier omgegaan met bijvoorbeeld de gebouwtypologie?

De jury bestaat uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

Zorg
De zorg is een zorg, aldus een van de juryleden. Onder de inzendingen bleken veel projecten vrij generiek en weinig vernieuwend. De jury was enigszins teleurgesteld door het feit dat de zorgomgevingen regelmatig zeer klinisch en de uitstraling van de gebouwen vaak overweldigend voor de patiënten blijven. Waar opdrachtgevers zich van de klinische uitstraling willen losmaken, vraagt  de jury zich af waar in hoeverre ze de rol van de architect terug ziet.

De nominaties voor de prijs van Zorggebouw van het Jaar 2020 zijn (in alfabetische volgorde):

- Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
- Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
- Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2020:

Amsterdam UMC Imaging Center – Wiegerinck
Het Amsterdam UMC Imaging Center biedt onderdak aan radiologisch onderzoek van patiënten, klinisch onderzoek en isotopenproductie. Wiegerinck heeft een compact gebouw moeten ontwerpen voor een zeer diverse groep bezoekers en medewerkers. De architecten hebben het gebouw benaderd als een menselijk lichaam: het skelet dat alles bij elkaar houdt, de longen die ademruimte bieden in de vorm van een vide, de techniek als bloedsomloop van het pand. De zintuigen zijn de gebruikers en bezoekers – hun gevoel van geborgenheid en veiligheid was leidend.

De jury vindt dat Wiegerinck op knappe wijze zulke verschillende gebruikers van het gebouw – uiteenlopend van mensen die hier komen vanwege ernstige gezondheidsproblemen tot de onderzoekers die ongestoord willen kunnen werken – de ruimte heeft kunnen geven. De jury prijst de sterke openheid van het interieur en de lichtinval, mede dankzij de vide. Ze waardeert ook de grote ramen, waarlangs binnen gangen lopen. De enorm transparante gevel zorgt bovendien dat het Amsterdam UMC Imaging Center prachtig contrasteert met omliggende gebouwen.

Gezondheidscentrum KV13 – RoosRos Architecten
Een voormalig transformatorgebouw is door RoosRos Architecten getransformeerd naar een multifunctioneel zorgcentrum van artsencollectief Stroom. De architecten hebben zoveel mogelijk het karakter van het gebouw behouden en zelfs versterkt, waar mogelijk met gebruik van ,aterialen uit het gebouw zelf. Zo zijn vloeren hergebruikt, kregen stalen hekken ie rond transformatoren stonden een nieuwe plek in de spreekkamers en siert een originele stalen hijsbalk de fitnessruimte. Tegelijkertijd voldoet het gebouw aan de hedendaagse eisen van zowel wetgever als gebruiker.

De jury is aangenaam verrast door deze artsenpraktijk die niets heeft van de klinische omgeving in een zorginstelling. Ze vindt het sterk hoe de industriële sfeer is behouden door niet alles strak te trekken en ziet dat de architecten duidelijke keuzes hebben gemaakt. Door openingen te maken in de gevel en in gesloten ruimten, valt er voldoende licht binnen. Het is ook goed dat op een aantal plekken de oorspronkelijke hoogte van een ruimte is behouden.

Hospice ‘De Liefde’ – studio AAAN en De Kovel architecten
Een rijksmonumentale boerderij aan de zuidrand van Rotterdam is herontwikkeld tot een centrum voor terminale zorg. Naar gezamenlijk ontwerp van De Kovel Architecten en studio AAAN is de boerderij ingrijpend verbouwd voor een woonkamer, keuken, ontvangstruimte, logeerkamer, teamkamers en een ‘rituelenruimte’. Om zes optimale gastenkamers te kunnen realiseren zijn die gesitueerd in een uitbreiding, die bereikt wordt via een glazen gang vanuit de oudbouw. Hier kunnen de gasten, in deze intense periode in hun leven, zich terugtrekken om rust en intimiteit te vinden.

De jury vindt de uitbreiding zorgvuldig gemaakt. De vormgeving met in het interieur en de bronskleurige kozijnen is ingetogen. Het kamerbrede venster en eigen overdekt terras, gericht op de tuin, biedt de gasten in deze zware periode van hun leven, een aantrekkelijke blik op het landschap. Ook de glazen verbindingsgang zorgt voor contact met de groene omgeving. Het situeren de gastenkamers in een uitbreiding is een oplossing om de monumentale boerderij te ontzien, maar schept ook een duidelijke scheiding tussen gemeenschappelijke en private momenten.

Uitreiking en partners
De winnaar van deze prijs wordt bekendgemaakt op woensdag 28 oktober 2020. Gezien de omstandigheden, waarin we anderhalve meter afstand moeten bewaren, krijgt de prijsuitreiking dit jaar een iets andere, maar zeker zo bijzondere en feestelijke vorm. Daarover volgt later meer informatie.

Naast de prijs voor Zorggebouw van het Jaar worden op deze dag ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tevens maakt een afzonderlijke jury de Architect van het Jaar bekend. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC Glass, Qbiq, Cerriva en Broeinest.

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

1 december, 3:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 december, 1:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

1 december, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan