Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Schoolkerk – MX13
Copyright: Peter de Kan
Schoolkerk – MX13
Copyright: Peter de Kan
Trippenhuiscomplex – office winhov
Copyright: René de Wit
Trippenhuiscomplex – office winhov
Copyright: René de Wit
Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Schoolkerk – MX13
Copyright: Peter de Kan
Schoolkerk – MX13
Copyright: Peter de Kan
Trippenhuiscomplex – office winhov
Copyright: René de Wit
Trippenhuiscomplex – office winhov
Copyright: René de Wit

Nominaties 'Interieur van het Jaar 2020' bekend

30 september 2020, 12:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020 wordt op donderdag 29 oktober de prijs voor Interieur van het Jaar uitgereikt. Uit de veertig inzendingen voor deze categorie heeft de onafhankelijke jury drie projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs van Interieur van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst 'maatschappelijke relevantie' – hoe is die vertaald naar de ruimte en/of het beeld? Ten tweede 'vakmanschap' – hoe uit zich dat in bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en detaillering? En ten derde 'vernieuwing' – in hoeverre is er op een vernieuwende of verrassende manier omgegaan met bijvoorbeeld de typologie van de ruimte?

De jury bestaat uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

Interieur
‘Interieur’ is misschien de categorie waarover de stevigste discussies binnen de jury hebben plaatsgevonden en de meningen soms ver uiteen liepen. Toch hebben de juryleden elkaar weten te vinden, wat wel betekende dat bijvoorbeeld een aantal projecten na overtuigende argumenten duikelden in de waardering, of juist aan waardering van de juryleden wonnen. Soms kon een project op steeds meer enthousiasme rekenen, naar mate men het onderling besprak. Gezamenlijk zijn de juryleden tot drie nominaties gekomen.

De nominaties voor de prijs van Interieur van het Jaar 2020 zijn (in alfabetische volgorde):
- Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
- Schoolkerk – MX13
- Trippenhuiscomplex – office winhov

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2020:

Fort van Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Met een integrale benadering heeft Serge Schoemaker Architects het forteiland in Hoofddorp getransformeerd tot een stadspark met diverse voorzieningen. Het fort bestaat uit een labyrint aan gangen en ruimten achter meters dik beton. De oorspronkelijke gangenstructuur is in ere hersteld. Het fortgebouw is deels gerestaureerd en deels onaangetast gelaten. Nieuwe toevoegingen zijn door de architect strak vormgegeven en weloverwogen geïntegreerd, met bewust behoud van de historische details en karakteristieke atmosfeer. Het materiaal- en kleurconcept verbindt de historische en hedendaagse elementen en de installaties zijn nagenoeg onzichtbaar verwerkt.

Een moeilijke opgave, ziet de jury, waarbij het niet altijd zal zijn meegevallen om nieuw en oud bij elkaar te brengen. Toch ziet de jury dat de rauwheid van het fort is behouden. De architect is erin geslaagd de tijdslagen mooi zichtbaar te houden. Het proces van eerste ontwerp tot oplevering nam tien jaar in beslag en verliep niet steeds soepel; de jury heeft groot respect voor de vasthoudendheid van de architect. De transformatie van het voorheen niet publiek toegankelijke forteiland betekent ook dat de inwoners van Hoofddorp  nieuwe openbare ruimte hebben gekregen.

Schoolkerk – MX13
Een dertiende-eeuwse kerk in het Groningse Garmerwolde wordt gebruikt voor een expositie rond tradities in christendom en islam. MX13 is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van het ontvangstgebouw, een nieuwe kerkentree en de verbouwing van de vrijstaande klokkentoren. In de robuuste stenen toren is een hagelwitte dubbele wenteltrap geplaatst. De routes naar boven en beneden draaien gescheiden om elkaar heen; een cirkelgang die halverwege de kerkklok passeert. De trap en alle voorzieningen zijn autonoom in de ruimte geplaatst en kunnen spoorloos worden verwijderd.

De jury vindt het bijzonder hoe met een enkele ingreep de nieuwe functie van de kerktoren vorm heeft gekregen. Bovendien vertelt de schoolkerk niet alleen het verhaal over religies, maar ook over de kerk als gebouw. Bij het beklimmen en afdalen van de dubbele trap kan de bezoeker zowel de expositie bekijken, als de monumentale architectuur ervaren. Wie langs de trappen omhoog of omlaag kijkt, ziet tegelijkertijd oud en nieuw. Het nieuwe grote raam in de noordkant van het zadeldak zorgt voor een verrassend contact met buiten en een prachtig uitzicht over de omgeving.

Trippenhuiscomplex – office winhov
De transformatie van het Trippenhuiscomplex heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een nieuwe, goed zichtbare ontvangst en vernieuwd auditorium gegeven. office winhov heeft daarbij ontwerpmotieven uit het historische gebouw op eigentijdse wijze laten terugkomen in het nieuwe interieur. De enfilade van zalen vormde de voornaamste referentie voor het ontwerp. Ook kleuren en materialen in het interieur zijn ingezet om oud en nieuw met elkaar te verbinden. Voorzieningen en techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast. De transformatie geeft het Trippenhuiscomplex een uitnodigend en representatief ‘gezicht’ naar de stad, passend bij de veranderende rol van de KNAW in de samenleving.

De jury vindt dat de restauratie van het Trippenhuiscomplex de rijkheid van de 17e eeuw heeft teruggebracht in het pand. Ze constateert dat er goed is nagedacht over hoe een gebouw als dit functioneert en dat heeft het architectenbureau vervolgens goed weten te vertalen naar een eigentijds gebouw. De jury ziet veel slimme oplossingen, waarvoor maatwerk is ingezet. Ook de routing vindt de jury weloverwogen gedaan. De restauratie geeft trots aan de Nederlandse wetenschap terug, aldus de juryleden.

Uitreiking en partners
De winnaar van deze prijs wordt bekendgemaakt op woensdag 28 oktober 2020. Gezien de omstandigheden waarin we anderhalve meter afstand moeten bewaren, krijgt de prijsuitreiking dit jaar een iets andere, maar zeker zo bijzondere en feestelijke vorm.

Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden op deze dag ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tevens maakt een afzonderlijke jury de Architect van het Jaar bekend. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC Glass, Qbiq, Cerriva en Broeinest.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan