Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Hoek Amstelveenseweg - Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe entree aan zijde stadion
Copyright: Joep Jacobs
Vide tussen twee kantoorverdiepingen, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Gerenoveerde ontvangsthal
Copyright: Joep Jacobs
Entreehal na renovatie
Copyright: Joep Jacobs
Historisch beeld entreehal
Copyright: BiermanHenket
Interieur exporuimte
Copyright: Joep Jacobs
Centrale (entree)hal
Copyright: Joep Jacobs
Restaurant Wils, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Hoofdtrap
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwbouw evenementenruimte
Copyright: Joep Jacobs
Nieuw trappenhuis
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe vleugel
Copyright: Joep Jacobs
Oorspronkelijke zichtlijn van Wils: loketten, voormalige Citroëngarages Zuid en Noord en het Olympisch Stadion
Copyright: Joep Jacobs
Overzicht gebouw vanaf Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Gevel Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Neuwbouw stadionzijde
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg en Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg - Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe entree aan zijde stadion
Copyright: Joep Jacobs
Vide tussen twee kantoorverdiepingen, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Gerenoveerde ontvangsthal
Copyright: Joep Jacobs
Entreehal na renovatie
Copyright: Joep Jacobs
Historisch beeld entreehal
Copyright: BiermanHenket
Interieur exporuimte
Copyright: Joep Jacobs
Centrale (entree)hal
Copyright: Joep Jacobs
Restaurant Wils, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Hoofdtrap
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwbouw evenementenruimte
Copyright: Joep Jacobs
Nieuw trappenhuis
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe vleugel
Copyright: Joep Jacobs
Oorspronkelijke zichtlijn van Wils: loketten, voormalige Citroëngarages Zuid en Noord en het Olympisch Stadion
Copyright: Joep Jacobs
Overzicht gebouw vanaf Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Gevel Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Neuwbouw stadionzijde
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg en Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs

Hernieuwde glorie voor herbestemd Citroëngebouw Zuid

9 januari 2020, 16:54
Het voormalige Citroëngebouw Zuid aan het Stadionplein in Amsterdam is naar ontwerp van BiermanHenket getransformeerd tot een gebouwencomplex voor een gevarieerd programma. Het architectenbureau heeft in zowel de renovatie als de uitbreiding de modernistische architectuur van Jan Wils gevolgd.

Citroëngebouw Zuid is oorspronkelijk in 1931 gerealiseerd als garage voor het automerk; in 1962 is de Tweede Citroëngarage Noord voltooid. Beide gebouwen zijn ontworpen door Jan Wils, die in 1928 al het nabijgelegen Olympisch Stadion ontwierp.

De twee Citroëngebouwen, het tussenliggende pleinen het stadion vormen een bijzonder stedenbouwkundig ensemble bij de zuidwestelijke entree tot de stad. Sinds 2015 is gewerkt aan de herbestemming van beide Citroëngebouwen. De noordelijke garage is een project van Rijnboutt; Citroëngebouw Zuid is getransformeerd door BiermanHenket.

Herstelde uitstraling
Het bestaande pand kenmerkt zich door een bloksgewijze opbouw, afgeronde hoeken en witte gevels. Wils ontwierp het gebouw met een sterke horizontaliteit; schoorstenen en het logo gebruikte de architect als verticale accenten.

De verfijnde detaillering van de gevels verdween grotendeels toen in de jaren ‘80 het gebouw volledig werd gestript, vertelt projectarchitect Joep van As. In het ontwerp van BiermanHenket is die teruggebracht, bijvoorbeeld met het donkergekleurd metselwerk dat ramen horizontaal verbindt en de hernieuwde toepassing van stalen stoeltjesprofielen.

De gemetselde gevels zijn opnieuw gekeimd. De verticale accenten uit het modernistische ontwerp van Wils heeft BiermanHenket teruggebracht met het beeldmerk in de vorm van de nieuwe gebouwnaam Move.

Aanpassing voor programmering
De voormalige garage is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor kantoor-, retail- en horecafuncties. Omdat bij aanvang van het transformatieontwerp de precieze programmering nog niet definitief was, heeft BiermanHenket het zo ontworpen dat het complex per bouwblok, dan wel  horizontaal kon worden ingevuld. Het interieur is in samenwerking met QuA Associates en Bronsvoort Blaak Architecten ontworpen.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats is gesloopt en opnieuw opgetrokken. Ten eerste bleek de vloer hier niet sterk genoeg om een parkeerfunctie te vervullen. De parkeergarage is nu ondergronds gerealiseerd. Ten tweede was de achtermuur oorspronkelijk deel van de stadionmuur, vertelt Van As.

“We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het plein ook aan deze zijde interessanter te maken.” Als alzijdig gebouw met meerdere ontsluitingen draagt Move bij aan het activeren van de openbare ruimte.

Centraal in het gebouw ligt een grote bijeenkomstenruimte onder een glazen overkapping. Op de begane grond zijn tevens de event space, bike store en een restaurant gesitueerd. De eerste verdieping biedt plaats aan een evenementenruimte en vergaderruimten. Kantoorruimte is gesitueerd op de tweede verdieping. Op de derde, toegevoegde, verdieping bevindt zich een tweede restaurant en een dakterras.

Toevoeging
De bijeenkomstenruimte op de begane grond ligt tussen de bestaande bouw en een door BiermanHenket toegevoegde nieuwbouwvleugel. In vorm is de vleugel geïnspireerd op de bestaande architectuur van Wils.

De nieuwe gevels zijn bekleed met geglazuurde keramische panelen, die in kleur passen bij het gekeimde metselwerk van het bestaande gebouw. Aan de zijde van het stadion heeft BiermanHenket een opvallende glazen entree en trappenhuis toegevoegd. Eigentijds in uitstraling, en onmiskenbaar verwant aan het ronde volume bij de oorspronkelijke entree. 
Toon alles

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

Gisteren, 13:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

Gisteren, 09:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

Gisteren, 14:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

Gisteren, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Gisteren, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan