Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Oude situatie
Copyright: BiermanHenket architecten
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Oude situatie
Copyright: BiermanHenket architecten

Gedaanteverandering voor kantoorpand hartje Amsterdam

3 juli 2019, 16:49
Een kantoorgebouw in het centrum van Amsterdam heeft na een verbouwing een drastische gedaanteverwisseling ondergaan. De voorheen zigzaggende en gesloten gevel is vervangen door een opener gevel die bovendien meer aansluit bij het straatbeeld. BiermanHenket architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de verbouwing en een uitbreiding op het dak.

Het uit 1974 stammend gebouw, dat op een steenworp afstand van De Nederlandsche Bank staat, voldeed op verschillende vlakken niet meer aan de eisen van de tijd. Qua architectuur is het pand gemoderniseerd door het bestaande gebouw tot op het betonskelet te strippen en te voorzien van een nieuwe gevel. Deze kent een klassieke opbouw met een plint, middendeel en dakbeëindiging.

De begane grond heeft een royale maat gekregen met zes meter hoge puien, die plaatselijk zijn ingevuld met speciaal ontworpen roosters. De roosters onttrekken aan de Pieter Pauwstraat de parkeergarage uit het zicht. Hier zijn tevens plantenbakken toegevoegd om bij te dragen aan de vergroening van de stad. De detaillering is zo uitgevoerd, dat er zoveel mogelijk schaduwwerking en een verfijnd lijnenspel ontstaat, aldus BiermanHenket.

Kantooroppervlak vergroot
Het trapeziumvormig bouwvolume met gevels aan de Huidekoperstraat en de Pieter Pauwstraat bestond voorheen uit drie lagen parkeren en daarop drie lagen kantoorruimte. Na renovatie is het kantooroppervlak vergroot en het aantal parkeerplaatsen verkleind. Een deel van de parkeergarage is getransformeerd tot neen ontmoetingsruimte, mede vanwege een betere aansluiting op de straat.

Het gebouw is verder opgehoogd met twee verdiepingen, waaronder een zinken kap met opvallende driehoekige ramen die uitzicht bieden over de stad. In een nieuwe, dubbelhoge ruimte op de begane grond is een royale ontvangst- en horecaruimte gerealiseerd. Ook is de entreezone vernieuwd en zijn de verkeersruimten met trappen en liften geheel gerenoveerd.

De kantoorvloeren hebben een flexibele opzet, waarbij de werkplekken aan de gevel zijn gelegen en overleg- en vergaderruimtes in het hart zijn gesitueerd.

‘All-electric’
Het energieverbruik van het gebouw is eveneens drastisch verbeterd, onder meer dankzij een warmtepomp, een hoogwaardig geïsoleerde schil en nieuwe, zuinige installaties. Daarnaast ligt het dak vol zonnepanelen, onzichtbaar vanaf de straat. Een en ander leidde tot een ‘all-electric’ gebouw dat volgens BiermanHenket nu al aan de duurzaamheidambities van Amsterdam voor 2050 voldoet.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

Gisteren, 14:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Gisteren, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Gisteren, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Gisteren, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan