Sjoekie de Bijll Nachenius
Copyright: BiermanHenket / Arno Hoogerwerf
Groepsfoto bureau BiermanHenket
Copyright: BiermanHenket / Bymarjo
Stuwensemble Nederrijn en Lek
Copyright: BiermanHenket
Museum Prinsenhof, Delft, doorsnede
Copyright: BiermanHenket
Sjoekie de Bijll Nachenius
Copyright: BiermanHenket / Arno Hoogerwerf
Groepsfoto bureau BiermanHenket
Copyright: BiermanHenket / Bymarjo
Stuwensemble Nederrijn en Lek
Copyright: BiermanHenket
Museum Prinsenhof, Delft, doorsnede
Copyright: BiermanHenket

Sjoekie de Bijll Nachenius neemt afscheid van BiermanHenket

8 december 2023, 9:00
Sjoekie de Bijll Nachenius neemt aan het eind van dit jaar afscheid van het bureau BiermanHenket.

Ze nam 18 jaar geleden, samen met Janneke Bierman, de leiding van het bureau over van Hubert-Jan Henket. Na haar vertrek blijven Janneke Bierman, Yvonne Segers-van Wilderen en Joep van As de leiding van BiermanHenket voeren. Dat er in het bureau een nieuwe generatie klaar staat die het stokje van haar kan overnemen, maakt het voor De Bijll Nachenius makkelijker om de stap te nemen.

Kwalitatieve ontwikkeling
Sjoekie de Bijll Nachenius is naar eigen zeggen vooral trots op het team dat zij in de loop der jaren samen hebben opgebouwd. De Bijll Nachenius is architect, maar ontfermde zich nadrukkelijk ook over de personeelszaken bij het bureau. 'Ik zie mijn kracht echt in het verbinden van mensen, het creëren van een goede werksfeer en het relevant blijven als werkgever', aldus De Bijll Nachenius. In de jaren dat ze mede leiding gaf aan het bureau groeide het van vijftien tot nu veertig werknemers. Maar meer dan die kwantitatieve groei ging het haar steeds om het verbeteren van de kwalitatieve ontwikkeling. Het ging daarbij voortdurend om het bieden van ruimte aan medewerkers om mee te denken en ideeën te delen. Maar ook het prikkelen van verantwoordelijk durven nemen en niet uitsluitend taakgericht werken waren daarin belangrijke componenten. De Bijll Nachenius: 'Het gaat en ging mij steeds om het benutten van het aanwezige potentieel van mijn collega’s. Om het uitdagen van de denk- en daadkracht en van verantwoordelijkheid'.

Ruimte bieden
Ze verkreeg die inzichten overigens ooit tijdens een werkgroep die door de BNA was georganiseerd. In het kader daarvan kreeg ze inzicht in bureaus in andere branches en stelde vast dat architectenbureaus een slag konden maken in de erkenning en het benutten van de (sluimerende) capaciteiten van werknemers. Bij BiermanHenket heeft De Bijll Nachenius zich sindsdien altijd ingezet om een bepaalde dynamiek los te maken om het werken en functioneren, maar ook de output van het bureau, op een hoger niveau krijgen. Dat betekent in de praktijk dus ook het ruimte bieden voor kritiek en het ontlokken van vragen. 'Medewerkers moeten echt de vrijheid voelen om zich te uiten en dus ook hun bedenkingen te delen. Dan heb je een immers een werkomgeving waar je graag en met plezier bent.' Dat het De Bijll Nachenius met haar collega’s gelukt is om dat te verwezenlijken maakt de stap weg van het bureau ook eenvoudiger. 'Ik kan het stokje echt met een gerust gevoel overdragen en heb me in zekere zin zo ook misbaar gemaakt.'

Geliefde projecten
De voorbije jaren was Sjoekie de Bijll Nachenius natuurlijk actief betrokken bij veel projecten. Maar een aantal daarvan zullen haar nadrukkelijk bijblijven. In de eerste plaats zijn dat een aantal particuliere woningen die ze ontwierp. Dat mensen haar het vertrouwen gaven en toelieten in een bepaalde intimiteit van een gezin heeft ze altijd als zeer bijzonder ervaren. 'Het waren steeds bijzondere processen waarin we gezamenlijk wensen en ontwerpoplossingen ontdekten. Het is vanwege dat persoonlijke karakter misschien ook niet verwonderlijk dat er zo soms ook echte vriendschappen uit zijn ontstaan.'

Civiele projecten
Een tweede reeks projecten waar De Bijll Nachenius altijd met veel plezier aan heeft gewerkt zijn civiele projecten, in opdracht van Rijkswaterstaat. Een voorbeeld daarvan is de restauratie en renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek. 'Deze zijn gebouwd in een tijd van grote en vooruitstrevende ingrepen. Ik vind dat mooie opgaven.' Naast de complexiteit van de opdracht genoot De Bijll Nachenius bij deze projecten ook altijd intens van de samenwerking met de betrokken civiele ingenieurs.

Paleis Huis ten Bosch
De restauratie van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is een derde project waar Sjoekie de Bijll Nachenius met trots op terugkijkt. Het was zowel een eervol als leerzaam proces. Het ging daarbij om de rol die een architect in een complex proces met politieke componenten kan pakken. 'Je moet je als architect dan echt richten op de core business: het ontwerp en het leveren van kwaliteit. Dat kan door koersvast te handelen, een open houding te houden en weg te blijven van een vechtmodus.' Ze schetst de positie van BiermanHenket, samen met het ontwerpteam, als een rots in de branding. Het bureau werkte gestaag en onverstoorbaar door aan de opgave en dat betaalde zich uiteindelijk uit met een mooi gebouw en een zeer tevreden opdrachtgever.

Prinsenhof
Het vierde project dat De Bijll Nachenius koestert is de renovatie van het Museum Prinsenhof in Delft. Daarbij zijn een aantal geleerde lessen uit het voorafgaande project in Den Haag meenomen. 'Op het moment dat wij als team instapten liep het project al even en was er wat zand in de raderen gekomen. We zijn daarom begonnen met luisteren, afpellen en weer opbouwen. Dat laatste ook qua vertrouwen.' Het hielp mee dat de opdrachtgever gedurende de uitwerking van het ontwerp nadrukkelijker de focus op kwaliteit legde waardoor er een goed gebouw in het verschiet ligt. De Bijll Nachenius, die vooral een begeleidende rol in het procesverloop had: 'Uiteindelijk viel alles op z’n plek en zien we nu uit naar een goed museum en een prachtige renovatie van een belangrijk monument in Nederland'.

Wat De Bijll Nachenius na haar afscheid van BiermanHenket gaat doen weet ze nog niet. Wel dat ze haar ervaring, de geleerde lessen van de afgelopen jaren én haar kracht tot verbinden in een andere context graag wil gaan inzetten.

Ter gelegenheid van het naderende afscheid interviewde Katja van Roosmalen Sjoekie de Bijll Nachenius en schreef een artikel dat als nieuwsbrief werd gedeeld en ook op de website van BiermanHenket te lezen is.

Op de site van BiermanHenket is verder een filmpje te zien waarin Sjoekie de Bijll Nachenius een toelichtende rondleiding in Museum Prinsenhof in Delft geeft.
 

Andere nieuwsberichten

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

1 uur geleden

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

2 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

3 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan