Copyright: Rijnboutt
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Copyright: Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt

Drakaterrein op noordoever IJ transformeert tot hoogstedelijk woon-werkgebied

1 april 2022, 9:54
Het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord transformeert de komende decennia van bedrijventerrein naar hoogstedelijke woon-werkbuurt. Voor het terrein van de voormalige kabelfabriek Draka, dat centraal in het Hamerkwartier ligt, heeft Rijnboutt in opdracht van Provast en Hines, en in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een stedenbouwkundig plan ontworpen.

De meer dan honderd jaar geleden opgerichte Draad- en Kabelfabriek, Draka, aan het Gedempt Hamerkanaal in Amsterdam-Noord is al jaren geleden verhuisd. De enorme haspels voor hoogspanningskabels die op het fabrieksterrein lagen zijn verdwenen. Het complex is nu tijdelijk in gebruik door allerhande maakbedrijven.

De transformatie van dit terrein naar woon-werkbuurt maakt de ontwikkeling mogelijk van ruim 150.000 vierkante meter vastgoed. Daarmee is dit 5,4 hectare grote terrein op de noordoever van het IJ één van de grootste bouwlocaties van Amsterdam. Het stedenbouwkundig plan dat Rijnboutt nu voor het terrein heeft ontworpen, bouwt voort op het ontwikkelkader uit de Projectnota Hamerkwartier van de gemeente Amsterdam. In deze nota zijn de ruimtelijke en programmatische uitgangspunten voor het gebied opgenomen. Rijnboutt benadrukt dat het stedenbouwkundig plan invulling geeft aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om binnenstedelijk te verdichten met woningen en tegelijkertijd bedrijvigheid en werkgelegenheid voor de stad te behouden.

Op het voormalige Drakaterrein komen woningen in verschillende groottes, types en prijsklassen. Er komen onder meer 1.000 sociale en middeldure huurwoningen. Daar bovenop komt ruim 30.000 vierkante meter aan commercieel en publiek programma, zoals kantoren, horeca, dienstverlening en een alles-in-één-school.

In aansluiting op de gemeentelijke ambitie om op de noordoever van het IJ een doorlopend oeverpark te realiseren, wordt op het Drakaterrein een openbaar park gerealiseerd van vijftig bij driehonderd meter. Over hoe dit deel van het oeverpark met de aangrenzende parken verbonden zal worden doet dit stedenbouwkundig plan nog geen uitspraak.

Werkend vanuit het ‘Hamerblok’
De opbouw van de bouwblokken is gebaseerd op het ‘Hamerblok’: een samengesteld bouwblok van loodsen, gebouwen en torens. Op de lagere bouwdelen, tot 8 meter hoog, zijn veel gemeenschappelijke daktuinen voorzien. Deze moeten ook het straatbeeld verlevendigen. De middelhoge gebouwen daaromheen komen tot 21 meter hoogte. Aan de randen van het gebied loopt de bouwhoogte op tot 30 meter. De Centraal in het gebied heeft Rijnboutt een ‘Makersplein’ ontworpen.

In het gebied voorziet Rijnboutt woontorens van 40 tot 70 meter hoogte. Deze zijn gedacht rond het ‘Makersplein’ en aan het Gedempt Hamerkanaal. Doordat de woontorens ten opzichte van elkaar ‘verspringen, moeten straks heel veel woningen uitzicht hebben op het IJ. Op de zuidoostelijke hoek van het terrein komt een groter gebouw dat een afwijkende architectuur en massaopbouw kent. Deze ‘special’ moet betekenis geven aan de bijzondere positie van het bouwblok aan het IJ én de Ponthaven.

“Door de straten zorgvuldig ten opzichte van elkaar te positioneren ontstaat differentiatie in het formaat van de bouwblokken en krijgt het voormalige Labgebouw een prominente positie aan het Makersplein, de ontmoetingsplek in het industriële hart van de buurt”, meldt Rijnboutt. “Het Labgebouw wordt getransformeerd tot een gebouw voor de innovatieve maakindustrie.”

De straten op het voormalige Drakaterrein worden beperkt toegankelijk voor autoverkeer. Voor bewoners, werknemers en bezoekers worden ondergrondse parkeergarages aangelegd. Deze worden toegankelijk vanaf het Gedempt Hamerkanaal. De maakindustrie op het terrein wordt ontsloten door een slingerende straat met een éénrichtingslus. Uiteindelijk moet zo aan het oeverpark een echt autoluwe buurt ontstaan.

Volgende stappen
Eind februari is de Investeringsnota Hamerkwartier vastgesteld. In de maanden daarna zijn informatie-inloopspreekuren in De Kromhouthal geweest, waarin ook het plan voor Draka is getoond. Rijnboutt werkt nu verder aan het masterplan Hamerkade, een uitwerking van van het stedenbouwkundig plan voor Draka. In samenwerking met het Londense architectenbureau KPF en de landschapsarchitecten van Felixx worden binnen de kaders van de Investeringsnota en het stedenbouwkundig plan de ambities voor de identiteit van Hamerkade en richtlijnen voor de architecten verder uitgewerkt.

Meer informatie: https://www.amsterdam.nl/projecten/hamerkwartier/

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan