Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: Joep Jacobs
Copyright: De Twee Snoeken

De Twee Snoeken geeft gelaagdheid aan monumentaal Fratershuis in Oss

23 maart 2021, 14:44
Het bouwbedrijf Berghege is gevestigd in het voormalige Fratershuis aan de Begijnenstraat in Oss. In opdracht van het bedrijf heeft De Twee Snoeken het ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van zijn kantoor, waarbij de historische gelaagdheid van het pand als inspiratiebron diende. Het gerenoveerde en uitgebreide pand is recent opgeleverd, vertellen de architecten.

Het oude Fratershuis is een gemeentelijk monument, dat bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden bouwdelen uit verschillende tijden. Tilburgse fraters lieten in 1883 het eerste deel bouwen aan de Begijnenstraat. In 1957 werd het complex aan de oostzijde uitgebreid naar een ontwerp van J.A. de Reus; de realisatie was overigens in handen van Bouwbedrijf J.M. Berghege.

In de late jaren 1980 vertrokken de fraters definitief uit het complex. Bouwbedrijf Berghege heeft het pand aangepast en zelf in gebruik genomen als kantoor. Na 35 jaar werd het tijd om het pand grondig te renoveren en opnieuw aan te passen, vertelt De Twee Snoeken.

Eenheid van delen
De verschillen tussen het neogotische deel en de uitbreiding in stijl van de Bossche School is uiteraard onmiskenbaar.  Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik is anders. Desalniettemin vormt het complex een prachtige eenheid, stelt De Twee Snoeken. Bij de recente opgave heeft het bureau daar een nieuwe laag aan willen toevoegen.

Alle delen die zijn aangebouwd heeft De Twee Snoeken op een onderscheidende, eigentijdse manier vorm gegeven. “Op deze manier is er een nieuwe laag toegevoegd aan het gebouw en is er een bijzondere drie-eenheid ontstaan”, aldus het architectenbureau.

Aan de patio is een nieuwe kloostergang toegevoegd; de achtergevel en de linker zijgevel zijn voorzien van glazen uitbreidingen. Nagenoeg alle toevoegingen zijn op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerd aluminium vliesgevels.

Ritme en detaillering
Aan de achterzijde zijn ook nieuwe gemetselde delen toegevoegd. Door de gekozen baksteen is de nieuwe toevoeging op het eerste oog nauwelijks te onderscheiden van de bouwdelen in Bossche School-stijl; Het metselwerk in tegelverband maakt ze in tweede instantie toch herkenbaar als nieuwe toevoeging.

De vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering zorgen voor een verdere versterking van de eenheid tussen de drie bouwstijlen, legt het architectenbureau uit. De Twee Snoeken geeft aan samen met bouwbedrijf Berghege en Van Iersel geveltechniek consciëntieus te hebben gewerkt aan “een verfijnde vormgeving van de nieuwe gevels”.

Leesbaar interieur
De historische gelaagdheid van het gebouw heeft ook in het interieurontwerp als leidraad gediend. Het pand was in de loop der tijd verrommeld, waardoor de kracht van het verschil in historische lagen was verdwenen. Om te beginnen heeft De Twee Snoeken de gelaagdheid weer afleesbaar gemaakt in het interieur.

Overal in het gebouw zijn oorspronkelijke details hersteld. Op sommige plekken zijn historische elementen opnieuw zichtbaar gemaakt en vervolgens gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen. Het ingetogen kleurpalet met hier en daar accenten werkt daarbij versterkend, leggen de architecten uit.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan