Winnaars NRP Gulden Feniks 2023
Copyright: NRP / Fred Ernst
Huis van de gemeente Voorst, Twello (De Twee Snoeken)
Copyright: NRP / Fred Ernst
Pillows Hotel Maurits at the Park, Amsterdam (Office Winhov)
Copyright: NRP / Fred Ernst
NRE-terrein, Eindhoven (o.a. Houben/Van Mierlo Architecten)
Copyright: NRP / Fred Ernst
Getijdenpark Briennenoord, Rotterdam (o.a. H+N+S Landschapsarchitecten)
Copyright: NRP / Fred Ernst
Winnaars NRP Gulden Feniks 2023
Copyright: NRP / Fred Ernst
Huis van de gemeente Voorst, Twello (De Twee Snoeken)
Copyright: NRP / Fred Ernst
Pillows Hotel Maurits at the Park, Amsterdam (Office Winhov)
Copyright: NRP / Fred Ernst
NRE-terrein, Eindhoven (o.a. Houben/Van Mierlo Architecten)
Copyright: NRP / Fred Ernst
Getijdenpark Briennenoord, Rotterdam (o.a. H+N+S Landschapsarchitecten)
Copyright: NRP / Fred Ernst

Vier winnaars NRP Gulden Feniks

7 november 2023, 13:18
Afgelopen donderdag 2 november werd bekend dat Huis van de gemeente Voorst in Twello (De Twee Snoeken), Pillows Hotel Maurits at the Park in Amsterdam (Office Winhov) en NRE-terrein in Eindhoven (o.a. Houben/Van Mierlo Architecten) dit jaar de NRP Gulden Feniks hebben gewonnen. Het Getijdenpark Brienenoord wint via een wild card eveneens in de de categorie Gebiedstransformatie.

Het zijn volgens de jury stuk voor stuk voorbeeldstellende projecten op het gebied van respectievelijk renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. 

Renovatie
De prijs in de categorie Renovatie ging naar Huis van de gemeente Voorst in Twello dat door het architectenbureau van De Twee Snoeken werd ontworpen. De jury is in haar oordeel vol lof over de wijze waarop hier is ingezet op duurzaamheid. Daarbij is optimaal gewerkt is met wat voorhanden was. De jury is zeer te spreken over de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw. Daarbij is op grote schaal biobased materiaal toegepast. Dit heeft geleid tot een vanzelfsprekend gebouw dat past bij het karakter van het dorp en de regio, aldus de jury. Voorts zijn de architecten en de jury het met elkaar eens dat hier een aansprekend, passend maar bescheiden gebouw staat. Het is volgens de jury daarom 'meesterlijk in zijn eenvoud'.

Transformatie
In de categorie Transformatie kwam het Pillows Hotel Maurits at the Park, van Office Winhov als winnaar uit de bus. De transformatie van het voormalig ontleedkundig laboratorium van de Universiteit van Amsterdam is onderdeel van een upgrade van het gehele Oosterpark. Het hotel heeft daarmee ook een publieke betekenis. De jury herkent hier een bezielde samenwerking tussen ontwerpbureau en opdrachtgever-eigenaar. De ambitie om een plek te maken die recht doet aan de historie én tegemoet komt aan de wensen en eisen van modern comfort wordt gedeeld. Verder zijn architecten en opdrachtgever in staat gebleken om vanuit een gezamenlijke ambitie op eerder gemaakte keuzes terug te kunnen komen. Dit getuigt, volgens de jury van een groot wederzijds vertrouwen en is een samenwerking om van te leren.

Gebiedstransformatie
Het NRE-terrein won in de categorie gebiedstransformatie. Deze voormalige gasfabriek in Eindhoven is ‘bottom-up’ herontwikkeld tot één mixed-use gebied, waar werken, wonen, bezoeken en verblijven samen komen. De sociale cohesie is gegroeid tijdens het ontwikkelproces en is ook na oplevering bestendig gebleken. Hier is de mate van (persoonlijke) betrokkenheid van de verschillende initiatiefnemers belangrijk gebleken. Daarvan is het bureau Houben/Van Mierlo Architecten overigens slechts een van de vele. Ook het kunnen beschikken over een lange adem wordt door de jury benoemd. Het is bij een open proces als dit bovendien belangrijk dat een gemeente zowel sturend (op kwaliteit), als faciliterend (voor initiatief) actief is. Doorgaans is die balans lastig te vinden, maar bij het NRE-terrein is dat zichtbaar goed gelukt, vindt de jury.

Wild card
Tenslotte werd het project Getijdenpark Brienenoord door de jury via een wild card eveneens geëerd met een prijs in de categorie Gebiedstransformatie. Het project was een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, ARK Rewilding Nederland, en Van Oord.

Het Eiland van Brienenoord was een onontdekt eilandje in de Nieuwe Maas, dichtbij het centrum van de stad. Met een nieuwe inrichting en twee nieuwe bruggen heeft de gemeente Rotterdam een natuurlijker en toegankelijker openbare ruimte toegevoegd aan Rotterdam. De jury waardeert de actualiteit van het project het ziet een verband met de groeiende aandacht voor het ruimte geven aan - en werken met de natuur. Na verschillende voorafgaande fases heeft hier uiteindelijk de natuur voorrang gekregen. Het Getijdenpark volgens de jury goed zien tot welke kwaliteit zo'n keuze kan leiden.

Jury
De jury nomineerde projecten aan de hand van vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, economische waardecreatie, maatschappelijke waardecreatie en innovatie. De jury bestond uit: Voorzitter Geurt van Randeraat (SITE urban development), Bess Blomjous (Studio Bess), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale), Sabine Renders (projectdirecteur Hembrugterrein), Jaap Wiedenhoff (ingenieursbureau ABT), Dirk Baalman (onderzoeker-adviseur), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Jack Hock (voormalig directeur Strijp-S) en adviseur van de jury Bruce Verdonschot, die in 2022 de NRP Masterprijs won.

De NRP Gulden Feniks is de nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Afgelopen week op 2 november werden de winnaars bekend gemaakt tijdens het NRP-congres '(On)benut potentieel'.

Andere nieuwsberichten

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

4 uur geleden

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

1 uur geleden

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

2 uur geleden

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan