Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Het gebouw voor de transformatie
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Concept
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Begane grond
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Eerste verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Tweede verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Derde verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Kelder
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Doorsnede
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Gevels
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Situatie
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Het gebouw voor de transformatie
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Concept
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Begane grond
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Eerste verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Tweede verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Derde verdieping
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Kelder
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Doorsnede
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Gevels
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten
Situatie
Copyright: Grosfeld Bekkers van der Velde architecten

Woningen in een voormalig warenhuis

15 september 2022, 13:17
Een oud warenhuis van V&D in de historische binnenstad van Bergen op Zoom is naar ontwerp van Grosfeld Bekkers van der Velde architecten getransformeerd naar woongebouw. Het bureau verkoos herbestemming boven sloop vanwege de bijzondere cultuurhistorische waarde en de stedenbouwkundige verankering van het gebouw.

Op de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een verdwaalde bom het kantongerechtsgebouw verwoestte, opende in 1952 een nieuw, groot warenhuis. Het pand kenmerkt zich door zijn schaal, robuuste structuur en gesloten, sobere uitstraling.

Ondanks dat ze in het collectieve geheugen van de stad zijn opgenomen, worden dit soort gebouwen niet altijd op waarde geschat, stelt Pascal Grosfeld, projectverantwoordelijke bij deze transformatie. “De cultuurhistorische waarde van het gebouw was voor ons de aanleiding het te behouden en de introverte verschijningsvorm met zijn robuuste constructie te gebruiken in een nieuw concept voor een woongebouw.”

Nu biedt het voormalige V&D-complex ruimte aan commerciële ruimten in de plint en woonruimten op de twee verdiepingen daarboven. Naast de 27 stadsappartementen in het bestaande gebouw voegde het architectenbureau nog negen appartementen op het dak toe. In het souterrain is een parkeergarage gerealiseerd. Als verwijzing naar de oorsprong van het pand heet het nieuwe woongebouw ANNO52.

Ingrepen
Om de herbestemming tot woongebouw mogelijk te maken heeft Grosfeld Bekkers van der Velde een aantal ingrepen gedaan. aan de oostzijde is een aanbouw van latere datum gesloopt en aan de westzijde is de oude lift verwijderd. Met een insnede binnen het gesloten bouwblok heeft het architectenbureau een binnenterrein gecreëerd.

Deze  gemeenschappelijke binnentuin vormt een luwte in de stedelijke omgeving en zorgt voor daglicht en ruimte in het hart van het gebouw brengt. Een corridor ontsluit de stadsappartementen, georiënteerd op de stad en op de binnentuin.

Het architectenbureau heeft de toegevoegde dakappartementen niet de wijkende gevellijnen laten volgen. Ze staan iets teruggeplaatst, waarmee, in de woorden van het bureau “een nieuwe, op zich staande wereld bovenop het bestaande” is gecreëerd. Een plek die zich onttrekt aan het rumoer van de stad en er toch bij betrokken blijft.

Constructie en gevel
De oude constructie van het gebouw is zichtbaar gebleven in de appartementen in de vorm van de plattegronden. Kolommen, balken en vloeren kruisen nieuwe wanden en ruimten, waardoor oud en nieuw afzonderlijk afleesbaar zijn. De oude verdiepingshoogte van 4 meter geeft de woningen een bijzonder karakter. De installaties zijn veelal in het zicht gehouden.

Het gesloten karakter van de oorspronkelijke gevel is vervangen door een heldere structuur van gemetselde penanten, kolommen en horizontale banden. Door het ritme van penanten sluit de gevel zich vanuit verschillende perspectieven en herinnert zo toch aan het voormalige gevelbeeld. De plint is, als voorheen, transparant en geschikt voor commerciële of publieke functies.

Andere nieuwsberichten

Powerhouse Company ontwerpt hotel nabij Noors regeringskwartier

Gisteren, 16:19

Woongebouw naar ontwerp van Beyond Space in Bern gerealiseerd

Gisteren, 14:17

Terrein voormalig internaat Etten-Leur getransformeerd tot woongebied

Gisteren, 13:24

Plannen voor nieuw rijkskantoor naast pand Belastingdienst en DUO in Groningen

21 juni, 3:34

Inschrijving Haagse Openbare ruimte Prijs 2024 geopend

Gisteren, 16:51

Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

Gisteren, 10:17

Raad Rotterdam stemt in met herziene plannen Feyenoord City

21 juni, 12:02

Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

21 juni, 10:39

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

20 juni, 2:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

20 juni, 10:59
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan