Architectenweb Awards 2023

Architect van het Jaar

Welke architect, of collectief van architecten, heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? 
Genomineerden
Breng nu jouw stem uit! Let op: bevestig jouw stem door op de link in de toegestuurde e-mail te klikken
Stem nu
Breng jouw stem uit
Marjolein van Eig
Studioninedots
Crimson
Peter van Assche
Office Winhov
Stem op deze nominatie
Controleer jouw gegevens:
Graag zouden we van je willen weten in welke branche je actief bent en wat jouw functie is.
Daarbij vragen we je om via jouw e-mailadres jouw stem te bevestigen.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Branche
v
Functie
x
Opslaan
Voltooi jouw stem:
Als laatste willen we je nog vragen bij welk bedrijf je werkzaam bent. Indien je niet in de bouwsector werkzaam bent kan je deze stap overslaan.
play_arrow
Bevestigen
Bedankt voor je stem!
Een architect als publiek intellectueel, zo wordt Marjolein van Eig door de jury getypeerd. Met haar eigen bureau bouwt ze gestaag aan een portfolio van projecten die sterk geworteld zijn in de Nederlandse bouwtraditie. Daarnaast draagt ze op allerlei manieren bij aan het architectuurdebat. Via haar columns op Architectenweb.nl en haar boek Het Detail, maar ook via lezingen en interviews.
Ieder project, of dat nou kleiner of groter is, weet Studioninedots een bijzondere ruimtelijke kwaliteit te geven. Die kwaliteit is er steeds op gericht om ontmoetingen en samenkomsten mogelijk te maken. Dat is de onderliggende ambitie van het bureau. Het feit dat het iedere keer weer lukt om dat te realiseren toont volgens de jury de ontwerpkracht van het bureau.
Adviserend, meedenkend, onderzoekend, schrijvend, lesgevend, ontwerpend… Crimson is op allerlei manieren betrokken bij de waardering van de bestaande stad, en het behoud of de vernieuwing daarvan. Het bureau speelt daarbij een belangrijke rol in de waardering van het naoorlogse erfgoed, waarbij het iedere keer benadrukt dat het daarbij zowel om materieel als immaterieel erfgoed gaat. Nu steeds meer naoorlogse bebouwing om een update vraagt, vindt de jury het werk van Crimson relevanter dan ooit.
In zijn denken en doen is architect Peter van Assche steeds een paar stappen verder dan zelfs de koplopers in het veld, ziet de jury. Een werkelijk duurzame gebouwde omgeving vraagt om een radicaal andere manier van denken. En de jury heeft grote waardering voor het feit dat het Van Assche herhaaldelijk lukt om deze andere manier van denken vast te leggen in aansprekende, gerealiseerde projecten.
De ontwikkeling van onze steden, en de gebouwen daarin, gaat meestal langzaam en versnelt zich maar af en toe. Aan die graduele ontwikkeling van onze steden wil Office Winhov bijdragen. Verder bouwen aan bestaande gebouwen hoort daarbij, net als het toevoegen van nieuwe gebouwen die reflecteren op de context en haar geschiedenis. Daarbij hoort ook de overtuiging dat goede gebouwen lang meegaan. En precies die goede gebouwen weet Office Winhov volgens de jury met een indrukwekkende consistentie steeds opnieuw te realiseren.
Welke architect, of collectief van architecten, heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? Het hoeft daarbij niet (alleen) over het gebouwde werk te gaan, maar kan ook gaan om bijdragen aan het architectuurdebat, om academische of culturele prestaties, om het ondernemerschap van het bureau, of om en het interesseren van een breed publiek voor architectuur. Kortom: welke architect, of collectief van architecten, heeft het architectenvak dit jaar echt een stap verder gebracht?

Aan het begin van de zomer heeft een onafhankelijke jury bestaande uit architect Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), ontwikkelaar Anouk Reintjens (AM), architect Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en architect Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) vijf genomineerden gekozen.

Nu kunnen alle architecten in Nederland hun stem uitbrengen op de architect waarvan zij vinden dat die deze prijs het meest verdient, daarbij mede geïnformeerd door de gemaakte video. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op woensdagavond 8 november 2023 wordt de Architect van het Jaar 2023 gepresenteerd.

De verkiezing van de Architect van het Jaar wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de hoofdpartners van de Architectenweb Awards 2023, Reynaers Aluminium en Forster, die ook de hieraan verbonden geldprijs van 5.000 euro mogelijk maken.

Afgelopen jaar won Bedaux de Brouwer Architecten de prijs voor Architect van het Jaar. Eerder ging de titel naar onder meer Delva Landscape Architecture & Urbanism, Zecc Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Floris Alkemade en Koen van Velsen.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan