Marjolein van Eig

1 september 2023, 9:00
Een architect als publiek intellectueel, zo wordt Marjolein van Eig door de jury getypeerd. Met haar eigen bureau bouwt ze gestaag aan een portfolio van projecten die sterk geworteld zijn in de Nederlandse bouwtraditie. Daarnaast draagt ze op allerlei manieren bij aan het architectuurdebat. Via haar columns op Architectenweb.nl en haar boek Het Detail, maar ook via lezingen en interviews.

https://vimeo.com/859758916

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2023 heeft de onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson, Peter van Assche en Office Winhov.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 8 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2023 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2023 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), ontwikkelaar Anouk Reintjens (AM), architect Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en architect Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten).

Marjolein van Eig
Met haar bureau, BureauVanEig, bouwt Marjolein van Eig aan een uitgesproken portfolio. Het gaat om stevige gebouwen die de publieke ruimte op een heldere manier begrenzen. In haar ontwerpen put ze daarbij graag uit de rijke Nederlandse bouwtraditie. Oude motieven en details herinterpreteert ze, vertaalt ze naar de huidige tijd. Daarbij houdt ze steeds een scherp oog voor de menselijke maat.

Volgens de jury beheerst Van Eig het vak in de volle breedte: van de stedenbouwkundige inpassing, via de grote gebouwvorm tot de detaillering van de gevel. De jury heeft daarbij waardering voor het feit dat ze erin slaagt haar uitgesproken ontwerpbenadering uiterst succesvol op heel verschillende opgaven toe te passen.

Het portfolio van Van Eig ontwikkelt zich grofweg langs drie lijnen: 
  
  • Kleinere publieke gebouwen en interventies, zoals het Brugwachtershuis in Haarlem, het portiersgebouw voor het voormalige terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, het koepeltje op De Overplaats in Heemstede, Coffee and Bikes op de campus van de TU Delft, en de (natuur)trappen voor het Hofbogen Park in Rotterdam;
  • Nieuwe stedelijke woonblokken en woontorens, zoals in Leidsche Rijn Centrum en in Amsterdam Noord;
  • Renovatie van bestaande, naoorlogse woningbouw en winkelgebouwen, zoals de renovatie van galerijflats in Alkmaar, de renovatie van portiekflats in Weesp en de renovatie van winkelgebouwen van de Lijnbaan in Rotterdam.

Het zijn drie heel verschillende opgaven, constateert de jury, met hun eigen dynamiek. Er is de rationaliteit van grootschalige woningbouw, de uiterst precieze verhouding tot ons als mensen in de publieke projecten, en de grote maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de renovatie van de bestaande woningbouw.

Die renovatie van de bestaande woningbouw is niet alleen een bouwopgave, maar ook een ontwerpopgave. De jury waardeert hoe Van Eig dit blijft agenderen. Bewoners hebben niet alleen recht op een woning, maar ook op een fraaie en plezierige woonomgeving, die ontworpen moet worden. Bij de renovaties die Van Eig zelf ontworpen heeft, laat ze herhaaldelijk zien dat het goed mogelijk is om bij renovatie het karakter van het bestaande niet weg te poetsen maar juist te versterken. Naast een bouwkundige opwaardering, kan een renovatie ook op andere vlakken het gebouw werkelijk verbeteren, zoals de entree of aansluiting op het maaiveld.

De jury heeft grote waardering voor het feit dat de bijdrage van Marjolein van Eig aan het vakgebied niet eindigt bij het ontwerpwerk van haar bureau. Van Eig zet zich breed in voor het vak via columns op Architectenweb.nl, haar boek Het Detail, en via lezingen en interviews. De jury noemt haar daarbij spraakmakend, persoonlijk, agenderend en onbaatzuchtig.

Haar columns worden veel gelezen, gedeeld en besproken. Ze zijn zeer agenderend. De jury heeft daarbij waardering voor de persoonlijke en zelfkritische houding die ze daarbij in neemt. Van Eig heeft bijvoorbeeld een grote voorliefde voor het gebruik van baksteen als gevelbekleding, maar dat weerhoudt haar er niet om vol vuur te pleiten voor het gebruik van biobased materialen in onze strijd tegen klimaatverandering. Bovenal spreekt uit haar columns een grote liefde uit voor het architectenvak die zeer aanstekelijk is.

Haar kritiek in een column op de onderhandse architectenselectie van de uitbreiding van het Museum Kröller-Müller resulteerde in artikelen in de landelijke dagbladen, in enkele ingezonden artikelen op Architectenweb.nl, in een statement van de Rijksbouwmeester en in een serie debatten over de aanbestedingscultuur door de BNA.

Zowel in het werk van haar eigen bureau als in haar rol als publieke intellectueel is Marjolein van Eig van grote betekenis voor het vakgebied, zo vat de jury het samen.

Meer informatie: bureauvaneig.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan