Violette Schönberger
Copyright: Maarten van Haaff
Violette Schönberger
Copyright: Maarten van Haaff

De knie

Vandaag, 09:00
Omdat hoogmoed voor de val komt, loop ik nu te hinken. Een kapotte knie na een té fanatiek sportmoment geeft een nieuw perspectief op de stad. Ik was al niet dol op al die nieuwe voertuigen op straat, maar nu vormen ze min of meer een bedreiging. Fatbikes racen over de stoep, maar ik kan niet snel bijstappen om ze uit de weg te gaan en grom ze harder vloekend dan ooit na. Verderop liggen de tegels eruit en strompel ik moeizaam met m’n krukken door het zand. Even snel een boodschap halen omdat ik iets ben vergeten in de supermarkt is er niet bij. Laat maar, zo belangrijk was dat ene ingrediënt ook eigenlijk niet.

Dat de stad niet al te gebruiksvriendelijk is ingericht voor mindervaliden, is een geluid dat natuurlijk al langer klinkt. En toch – nee, dat siert me niet – heb ik de eigen ervaring nodig om dit echt tot me te laten doordringen. In gezonde toestand doe ik graag mee aan het stedelijk krijgsgewoel van de snelste, gezondste en wendbaarste. Maar nu vormt de straat een aaneenschakeling van onvoorziene situaties waar ik niet adequaat op kan reageren. Het gaat alleen maar rechtdoor, zonder hoogteverschillen, in traag tempo met een maximum van tien minuten.

Tijdelijk beperkt zijn opent een venster aan inzichten en gedachten. Is dit een snelle blik op mijn toekomstige ouderdom? Natuurlijk beperken beperkingen zich niet tot ouderen, maar de meeste ouderen worden op enig moment wel minder mobiel. En we worden massaal veel ouder. Volgens het CBS zullen er in 2060 twee tot drie keer zoveel 80-plussers zijn als nu. Onder wie ik dus. Dat geeft te denken over de inrichting van de stad, de woonomgeving en de buitenruimte. Het straatbeeld zal veranderen; hoe houden we de stad zo toegankelijk mogelijk voor deze groeiende groep? De stad vol groenvakken, gezellige treetjes, hobbelige klinkers en steeds grotere autovrije zones. Hoe ziet mijn leven als 80-jarige er straks uit? Moeten we nu al beginnen die leefomgeving te ontwerpen?

De buitenruimte toegankelijk ontwerpen voor jong en oud met een beperking is natuurlijk noodzakelijk. We weten bovendien behoorlijk goed wat daar ruimtelijk voor nodig is: mindere hoogteverschillen, langere oversteektijd en meer rustpunten langs looproutes. Maar dat alleen is niet genoeg. Een toegankelijke stad vraagt ook om meer aandacht op niveau van planologie en programmering. Nu mijn persoonlijke actieradius tijdelijk beperkt blijft tot de plekken waar ik ofwel voor de deur kan parkeren ofwel met de tram kan komen, ondervind ik hoe belangrijk een fijnmazig netwerk van openbaar vervoer is. Voor wie niet zo snel kan lopen of niet meer durft te fietsen, zijn OV-mobiliteit en nabijheid van voorzieningen cruciaal.

En precies daaraan ontbreekt het steeds meer in Nederland. Onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving wijst uit dat paradoxaal genoeg met name in woonwijken waar relatief veel geschikte woningen voor ouderen staan (gelijkvloers, lift aanwezig, rolstoeltoegankelijke badkamer), juist een afname plaatsvindt van voorzieningen en OV-verbindingen. Dat is cru: heb je eindelijk een woning waar je met je kapotte knie in kunt leven, zijn de dagelijkse boodschappen nog te ver weg om ze zelf te gaan halen. Mijn geprojecteerde oudere zelf voelt zich nu al mentaal slechter en ongeschikter voor deelname aan de samenleving. Als daar niet op wijkniveau verbetering in komt, neemt de eenzaamheid toe en zelfredzaamheid onder ouderen alleen maar af.

Voor mij is deze kapotte knie van tijdelijk aard en ben ik met geduld en fysiotherapie binnenkort wel weer de oude. Maar mocht de tijd komen dat ik definitief slecht ter been word, laat ik dan hopen dat de stad wat beter aansluit op mijn behoeften; niet alleen op het gebied van de inrichting van de buitenruimte, maar ook in de mogelijkheden om bestemmingen te bereiken en onderdeel te blijven van het weefsel van de samenleving. Onze steden hoeven heus geen Benidorm te worden om een beetje beter aan te sluiten op de ouder wordende of minder mobiele mens. Kijk naar Japan of Zwitserland met al die gratis, schone publieke wc’s; kijk naar China met z’n groepjes schakers op straat; of Italië met al die bankjes vol hangouderen. Ik zie mezelf al zitten. Als we nu beginnen daaraan te ontwerpen, kunnen we er in straks allemaal van profiteren.


Violette Schönberger is architect en stedenbouwkundige, en is mede-oprichter van ontwerpbureau Falsework. Haar columns publiceert ze op fromscratch.work en zijn gebundeld in het boek Paradijs van Imperfectie. In 2019 won ze de Geert Bekaertprijs voor Architectuurkritiek.

Andere nieuwsberichten

Bouwstart Instituut voor Nachtcultuur in Amsterdam naar ontwerp van XML

24 minuten geleden

ZUS over sloop Luchtsingel: ‘Dit noemen we sociaalkapitaalvernietiging’

1 uur geleden

Powerhouse Company en MVRDV bij finalisten van de Internationale Hochhaus Preis

Gisteren, 17:15

Eindhovens Van Maerlantlyceum gerenoveerd en uitgebreid door cepezed

Gisteren, 15:38

(On)geluk van bewoners centraal tijdens de Dag van de Stad 2024

Gisteren, 13:31

Utrecht wil grotere milieuzone en verbod rookkanaal nieuwbouwhuis

Gisteren, 09:29

Rotterdamse Luchtsingel goeddeels afgebroken om houtrot

18 oktober, 4:00

Expositie 'Bold city, brave decisions' verhuisd naar Groningen

17 oktober, 3:31

Kabinet wil 25 miljoen ophalen voor geluidsisolatie rond Schiphol

17 oktober, 12:24

Groot deel Brabant wordt Van Gogh Nationaal Park

16 oktober, 2:33
Violette SchönbergerArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan