Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff
Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff

Ode aan Joost

13 februari, 9:31
Op de rand van het beeldscherm van één van mijn medewerkers zit een kleine, groene plastic leguaan, op een bruine plastic tak. De leguaan is zo groot als een duim en komt uit een surprise ei. Het beest hopt het kantoor rond, van beeldscherm naar beeldscherm. Zijn naam is Joost. Mijn collega’s zijn erg aan hem gehecht. Als Joost van het scherm valt dan wordt hij liefdevol opgevangen en getroost. Joost? Ja. Van Joost mag het weten. Elke architect, bouwkundige, trainee, stagiair en student kent Joost, of beter gezegd, de website van Joost.

Ik weet niet meer wanneer Joost in ons leven kwam. Ik weet ook niet wie Joost is. Ik vind het fijn om te denken dat hij er altijd al was, al voordat ik geboren was, als een wijze vader die je alles kunt vragen. Ik heb geen idee hoe Joost eruitziet. Ik heb wel een beeld, een vermoeden. Een oudere man, voorbij de pensioenleeftijd, een eigenwijze vakidioot, een socialist. Grijs haar, degelijke wandelschoenen en een trui. Ik voel een enorme sympathie voor Joost. Wellicht komt dat door een vader die te jong overleed, die goed kon schrijven en die zijn kennis over alles deelde, bijvoorbeeld over de politiek, boeken of over tunnels en tramlijnen. Een vader die Mephisto schoenen en een trui droeg. Het is heel prima dat Joost anoniem blijft.

De website van Joost is een schatkamer; een oneindige bron van bouwkundige, architectonische, ecologische, geologische en historische kennis. Voor eenieder die niet weet wat een absdiool is of een batting, een canexel of een dendrochronologie, een eierlijst, een feston, gneis, hop-dobber, incrustatie, joppen, kortelinggat, lan, mastaba, naiku, oksaal, patera, quebracho, rhombisch, sikhara, tichel, uilenbord, versnit, wartel, xiriton, ytong of zeefkromme; geen zorgen. Behalve ytong weet ik het ook niet en ook mijn Word-versie herkent de meeste woorden niet. Maar Joost weet het wel.

Joost is onze redder-in-vakkennis-nood. Als je bijvoorbeeld in een gesprek staat en het schaamrood schiet naar je kaken omdat je denkt dat je de enige in de wereld bent die niet weet wat een klisklezoor is, dan ren je even met je telefoon een wc in. Bij terugkomst ben je de bink. Dan kun je meepraten als een pro en zelfs besmuikt grapjes maken (als een echte bouwnerd) over de bijnaam van de klisklezoor (ja, hebbie hem). Eventueel ga je dan nog verder opscheppen over de lepe steen, de geschifte steen en aangekomen bij het ‘varken’ kom je echt niet meer bij. Kan zijn dat je collega’s ondertussen afhaken.

Joost denkt er ook wel eens het zijne van, zo blijkt uit de diclaimer op zijn site. Joost vertelt daar dat ook termen als’ agile werken’ en ‘lean bouwen’ uitgelegd worden, evenals een lange lijst van hypotheekbegrippen. Ik verdenk de grumpy old Joost ervan hier de luie, neoliberale, geldgraaier naar zijn site te willen lokken. Gewoon, om een beetje te plagen. Want neoliberalisme, daar vindt Joost van alles van. Onder de tussenkopjes ‘kritische noot’ is, onder anderen, zijn visie op de hedendaagse bouwpraktijk te lezen. Met die tussenkopjes waarschuwt hij de tere zieltjes onder ons, voor de ongezouten meningen die dan volgen. Lief van Joost.

Als ik later oud en bejaard ben dan ga ik twee dingen doen; ik ga weer sigaretten roken en alle woorden op de site van Joost opzoeken. Of nog beter: die twee dingen tegelijkertijd. Want de waarde van de website van Joost is ongekend. Ik gun elke beroepsgroep, elk vak, elk land zijn Joost. Ik hoop dat Joost voor altijd bij ons blijft. Dank je wel, Joost.

Ook dank aan: Daniël, Sofie, Jolien, Dave, Melvin


Marjolein van Eig is architect-directeur van BureauVanEig. Zowel in haar werk als in haar maandelijkse column verbindt ze eigentijdse opgaven met hun historische wortels. Ze is afstudeermentor aan de Academie van Bouwkunst, geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland, en is architectlid van de Welstandcommissie in Rotterdam.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Marjolein van EigArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan