Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff
Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff

Gaaf land

14 maart 2023, 12:08
Gefeliciteerd! U woont in een land waar u weer mag stemmen. U mag hier heel veel en hardop mopperen over alles dat er mis is en daarvoor komt u niet in de gevangenis, u wordt niet afgeluisterd, niet gevolgd, niet vervolgd, niet vergiftigd, onder een auto geduwd, opgeblazen, naar een strafkamp/heropvoedingskamp gestuurd. Wel loopt u het risico door uw eigen minister-president als crimineel weggezet te worden als u gaat demonstreren tegen subsidie aan de grote vervuilers van deze wereld. Maar goed, het blijft een gaaf land.

De provinciale verkiezingen zijn de leukste; ze zijn heel inhoudelijk en hebben direct invloed, bijvoorbeeld op de inrichting van ons land; de wegen, de weilanden, de verdozing. Voor de luie kiezer, zoals ik, is het kieskompas een handzaam én interessant instrument. Aan het eind van het invullen ervan krijg je, behalve je ‘uitslag’ – meestal een partij waarop ik niet ga stemmen want christelijk – ook een overzicht van de positie van alle politieke partijen ten aanzien van de dertig stellingen die je net hebt ingevuld.

En dat is leerzaam. Het is leuk om te zien hoe een aantal partijen die aan de andere kant van mijn universum zitten op sommige punten toch naast mij blijken te staan. Ik word daar blij van. Ik zie dan iets menselijks in die mensen waar ik met tegenzin naar kijk of luister. Zo zijn Thierry en ik het met elkaar eens over het volgende; we willen beide dat er niet bezuinigd wordt op kunst en cultuur en ook willen we niet dat er woningen in het buitengebied gebouwd worden ten koste van groen. Thierry en ik vinden dat. Mijn dochter noemt hem kersje. Kersje? Ja mama, van cherry.

Het omgekeerde gebeurt ook; partijen waarvan ik de leiders wel sympathiek vind, blijken op punten een totaal ander standpunt te hebben. Wist u bijvoorbeeld dat de SP een echte autopartij is? Van de VVD weet je dat, maar de SP? De SP wil graag extra rijstroken, ten koste van de fietser als het moet en ten koste van het groen. En ze willen minder wegenbelasting. Ik houd ook heel erg van autorijden maar gebruik de auto toch zo weinig mogelijk. Te vervuilend in allerlei opzichten; al dat blik, de files, de uitlaat en de vieze benzine of elektriciteit om het ding te laten rijden. Dus ga ik lopen, met de fiets of met de trein; je kunt nadenken, naar buiten kijken, werken. De weg ernaartoe is goed voor de conditie; snel lopend of fietsend. Gek toch; al die mensen die dagelijks in de file en dan de hele dag op kantoor zitten om dan ’s avonds aan een apparaat te gaan hangen om de conditie op te vijzelen. Of op yoga in een onmogelijke houding om tot jezelf te komen. Dat kan allemaal juist heel goed wandelend, of in de trein of op weg – al dan niet rennend – naar de trein.

Dan zijn er nog de partijen waar ik wel op wil stemmen en die op hun beurt dus weer standpunten hebben waar ik het dan weer helemaal niet mee eens ben. Deze partijen willen bijvoorbeeld zonnepanelen in het weiland. Wat? Waarom zou je dat in vredesnaam willen doen? Niet bouwen in de weilanden maar ze wel vol zetten met zonnepanelen? Met al die lege, platte daken overal? Er liggen hele voetbalvelden aan bitumen klaar in de stad om vol te plempen met zonnepanelen. Kennelijk is dit een erg conservatief standpunt, want de ouderenpartij, de christenen en alles dat daar rechts van ligt is het met me eens. Ook Kersje vind dat.

Dan de vliegvelden. Wat een gelazer toch elke keer weer met die dingen in de provincies die er eentje hebben. Geluidsoverlast, klimaatschade, gezondheidsschade, ruimtegebrek, gezanik over meer of minder vluchten. Minder vluchten natuurlijk, uitgemaakte zaak. Twee jaar geleden, ook in verkiezingstijd, schreef ik al over het ooit zo ambitieuze plan om een vliegveld in zee te bouwen. Tijdens Kok II werd er zelfs een programmabureau voor op gericht, Flyland, om dit uit te zoeken. Supergaaf! Maar helaas, de VVD’ers Schulze en Van Nieuwenhuizen maakten een eind aan het plan dat te onzeker en te duur zou zijn. Huh VVD, is toch gaaf?

Die VVD’ers toch. Zonder enige verbeeldingskracht of ambitie naar de Excel-sheet gekeken. Niet haalbaar. Maar wat een ellende had het ons gescheeld als dat plan was doorgezet. Wat een prachtige oplossing voor ons ruimtegebrek was het geweest, het gedoe over overlast voorgoed van de baan, en tegelijkertijd een golfdemper voor de kust om de gevolgen van de zeespiegelstijging op te vangen, die steeds nijpender wordt, mede door al die vluchten. Maar de VVD vond het niet gaaf. 


Marjolein van Eig is architect-directeur van BureauVanEig. Zowel in haar werk als in haar maandelijkse column verbindt ze eigentijdse opgaven met hun historische wortels. Ze is als gastdocent verbonden aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst Rotterdam.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Marjolein van EigArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan