Marjolein van Eig
Copyright: Maarten van Haaff

Plaatsen waar u slaapt

9 juli, 9:00
Joost, van NAi Boekverkopers, vertelde me dat de verkoop van zowel ‘Bouwen in Amsterdam’ door Henk Zantkuijl als ‘Ruimten Rondom’ door Georges Perec, is gestegen sinds ik erover heb geschreven. Dat vind ik aan alle kanten goed nieuws: er is aandacht voor wat ik schrijf, mijn ideeën worden gewaardeerd en vooral; mensen kopen – en lezen, hoop ik! – boeken die de moeite waard zijn. Het zijn boeken waarin je kennis op doet over bouwen, waar je nieuwsgierig van wordt, blij, enthousiast, waar je geest weer van open gaat staan en waardoor je, voor even of voor altijd, met andere ogen naar de wereld om je heen je gaat kijken.

Toch krijg ik ook klachten. ‘Door jouw column heb ik Perec weer geprobeerd, maar ik vind het niet te lezen’, vertelt een goede vriend over ‘Ruimten Rondom’. Maar hij maakt een vergissing en het is goed dat ik dat hier even kan rechtzetten. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat je dit boekje leest. Het is niet de bedoeling dat je gaat zitten en volgordelijk de ene na de andere bladzijde omslaat, al lezend, van het begin naar het einde en dat je het dan, als je het uit hebt, in de kast zet. Dit boekje moet je op je bureau leggen, binnen handbereik. En dan moet je er af en toe in bladeren en je laten meevoeren door de gedachtenspinsels van Georges Perec.

Zo pakte ik het recent weer, in verband met de naderende bouwvak, en zocht naar het hoofdstuk over Grenzen. Perec schrijft over grenzen: “Een grens overgaan heeft iets opwindends; niet meer dan een denkbeeldige limiet maar alles verandert, zelfs het landschap; het is dezelfde lucht, dezelfde aarde, maar de weg is niet helemaal hetzelfde meer, de belettering van de verkeersborden verandert, de bakkerijen lijken niet meer helemaal op wat we nog maar een ogenblik geleden een bakkerij noemden, de broden zijn anders van vorm, op grond slingeren niet meer dezelfde lege pakjes…”

Na het passeren van een grens valt mij altijd direct de andere bouwcultuur op; de detaillering van de dakranden, diepte van de raamnegges, maat van de bakstenen, ritme van de balkonhekken, materialisering van de terrassen, dikte van de deurlijsten, typografie van de huisnummers, geometrie van de kapvormen, tactiliteit van de gevel, sequentie van de ruimtes, grootte van de ramen (of eigenlijk, in vergelijking met Nederland, de kleinte), grafieken op de plafonds, overgangen tussen de materialen, profiel van de straten, afwerking van de stoepen, vorm van de regenpijpen, open-dicht verhoudingen in de gevel, de pleintjes in de steden, het silhouet van de kerktorens.

Maar terwijl ik op zoek ben naar dit hoofdstuk over grenzen blijf ik tijdens het bladeren haken bij het hoofdstuk over ‘De kamer’. Perec schrijft: “Waarschijnlijk omdat een kamer bij mij net zo functioneert als een madeleine bij Proust (...) heb ik, sinds een flink aantal jaren alweer, een poging ondernomen om een zo uitputtend mogelijke inventaris op te maken van alle Plaatsen waar ik geslapen heb. Op dit moment ben ik met de beschrijvingen nog nauwelijks begonnen maar daar staat tegenover dat de lijst met plaatsen inmiddels zo goed als compleet is; het zijn er rond de tweehonderd.”

En terwijl Perec nadenkt over de manier hoe deze kamers te ordenen (niet chronologisch of alfabetisch, misschien geografisch of beter nog typologisch) wil ik van de gelegenheid gebruik maken om u als lezer uit te dagen om ook een overzicht te maken van de kamers waar u tijdens uw leven geslapen heeft. Dit vraag ik u niet omdat ik benieuwd ben naar waar u tijdens uw leven geslapen heeft, want dat interesseert me werkelijk niet, ik geef u het vrijblijvend mee als tip, omdat ik denk dat het een heel aardig tijdverdrijf is voor tijdens de vakantie. Eén van de leukste categorieën die Perec noteert is; gelegenheidsovernachtingen (bank, vloerkleed+kussens, tapijt, ligstoel, enzovoorts). Wellicht leidt het tot interessante inzichten over uw leven.
 
 
Marjolein van Eig is architect-directeur van BureauVanEig. Zowel in haar werk als in haar maandelijkse column verbindt ze eigentijdse opgaven met hun historische wortels. Ze is afstudeermentor aan de Academie van Bouwkunst, geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland, en is architectlid van de Welstandcommissie in Rotterdam.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

1 uur geleden

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

3 uur geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

1 uur geleden

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55
Marjolein van EigArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan