Noord-Brabant investeert in aankoop erfgoed Van Gogh

24 augustus 2018, 11:46
De provincie Noord-Brabant gaat samen met het bedrijfsleven investeren in de aankoop van erfgoed van schilder Vincent van Gogh. Monumenten in Nuenen, Zundert en Etten-Leur waar de schilder heeft gewoond of gewerkt worden gekocht en ontwikkeld tot Van Gogh Heritage Centres, maakten betrokken partijen vrijdag bekend.

De aankoop is volgens de provincie nodig om het erfgoed te kunnen beschermen en exploiteren. Bedrijven kunnen certificaten kopen. Onder andere Eindhoven Airport en uitvaartorganisatie Dela doen mee.

Voor de eerste fase van het project is in totaal 12 miljoen euro beschikbaar, aldus directeur Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant. De beoogde bijdrage van het bedrijfsleven is 1 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant draagt 2,5 miljoen euro bij en leent 7 miljoen euro uit.

"Vincent van Gogh is een geboren en getogen Brabander. Het behoud van zijn erfgoed voor volgende generaties is erg belangrijk. We kunnen Brabant met de plannen bovendien aantrekkelijker maken voor buitenlandse toeristen, bedrijven en werknemers, aldus de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli.

De Van Gogh Heritage Foundation verwacht binnenkort onder meer eigenaar te worden van het huis in Zundert op de plek waar Vincent van Gogh in 1853 werd geboren. Ook staat de aankoop gepland van de kerk in Etten-Leur waar zijn vader predikant was en het voormalig gemeentehuis in Nuenen dat nu een museum en bezoekerscentrum is.

Brabant heeft in totaal 39 Van Gogh Monumenten aangewezen en aankoop is een van de mogelijkheden om het erfgoed te beschermen. De provincie hoopt dat het aantal bezoekers dat voor de schilder naar Brabant komt in 2025 is gestegen tot een half miljoen per jaar.

Bron: ANP