Copyright: Chris Langemeijer / Rijksmuseum
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee

CollectieCentrum Nederland officieel geopend

14 september 2021, 13:42
Maandag heeft demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend. In het gebouw zijn de niet-permanent geëxposeerde kunst- en erfgoedstukken van Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onder één dak gebracht. Het gebouw langs de A28 in de wijk Vathorst is ontworpen door cepezed en cepezedinterieur. Het ontwerp voor de terreininrichting, patio en contextuele inpassing is gemaakt door Ruijzenaars Landscapes

Het CC NL herbergt ongeveer een half miljoen objecten die de Nederlandse geschiedenis en cultuur weerspiegelen, zoals schilderijen, sculpturen, sieraden, kleding, fietsen en zelfs draaimolenpaarden. De objecten worden niet per instelling opgeslagen, maar volgens criteria als aard, type en datering. Ook biedt het CC NL voor Nederland unieke faciliteiten die de hele cultuursector ten goede komen.

Zo zijn er voor het eerst in Nederland speciale quarantaineruimtes waarin museumstukken middels vrieskou of zuurstofonttrekking zijn te ontdoen van schadelijke insecten en schimmels. Daarnaast beschikt het gebouw onder meer over een fotostudio en een röntgenkamer. Verder bevat het twee grote restauratieateliers waarvan ook andere culturele instellingen gebruik kunnen maken.

Functioneel bestaat het gebouw uit drie bouwdelen; een kop, romp en hals. De kop is een transparant volume met de entree en kantoren. In de hals bevinden zich de ateliers waar objecten worden onderzocht en gerestaureerd. In dit bouwdeel bevinden zich ook de röntgenkamer, fotostudio, vriescel, de quarantaine- en zuurstofvrije ruimtes en een ruimte voor transportvoorbereiding.

Maximale indelingsflexibiliteit
De romp is een compact, gesloten volume van vier bouwlagen. Dit is het eigenlijke depot met grote overspanningen van 8,1 meter voor maximale indelingsflexibiliteit. Voor een optimale bescherming tegen brand zijn de brandcompartimenten klein en de scheidingen van een hoge classificatie. In de romp bevinden zich ook speciale voorzieningen zoals een koelcel voor audiovisueel materiaal en op de begane grond een extra grote ruimte voor grote en zware objecten.        

Van kop tot romp worden de bouwdelen verbonden door twee evenwijdige, zeven meter brede assen die het gebouw over de volle lengte ontsluiten en daarmee de belangrijkste verkeersaders vormen. Een van de assen verbindt de overdekte expeditieruimte aan de voorzijde met het depot in de romp. De gevels zijn bekleed met een strak vormgegeven aluminium huid. In de donkere uren wordt het gebouw verlicht naar ontwerp van lichtkunstenaar Herman Kuijer.

BREEAM Outstanding
Het gebouw is zowel qua ontwerp als opleverde staat gecertificeerd met het BREEAM Outstanding-label. Bijzonder is de klimatisering van het depotgedeelte. Het dak en de gevels van het depot vormen samen een sterk isolerende schil, terwijl de begane grondvloer juist ongeïsoleerd blijft en in direct contact staat met de onderliggende grond, die zo als een temperatuurbuffer werkt.

Dit maakt dat voor de klimatisering met een constante temperatuur tussen de twaalf en vijftien graden slechts een minimum aan installatie nodig is. Dat is niet alleen energiezuinig, maar draagt ook belangrijk bij aan de veiligheid van de collecties, meldt cepezed. Minder installaties betekent immers ook dat er minder installaties kunnen uitvallen.

Het depot heeft een RC-waarde van 10, terwijl de kop en de hals ook een hoge isolatiewaarde hebben en een RC-waarde van 6. Daarnaast maken deze bouwdelen gebruik van een WKO en van een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Op het dak is ruim 3.600 m² aan zonnepanelen opgenomen. Het gebouw is energieneutraal en bijna nul-op-de-meter.

Natuurontwikkeling
Ook bij de inrichting van de patio tussen kop en hals en het terrein rondom het gebouw waren duurzaamheid en natuurontwikkeling leidend. Het terreinontwerp draagt bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna, zo zijn er volgens cepezed al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw gesignaleerd. Onderdeel van zowel het ecologische landschapsontwerp als de beveiligingsmaatregelen is een wadi, een natuurlijk waterbassin dat hemelwater opvangt en daarnaast functioneert als infiltratievoorziening voor de begroeiing rondom.

Cepezed en cepezedinterieur hebben bij het ontwerp samengewerkt met ABT voor de constructies, Valstar Simonis voor de installaties en Peutz voor de bouwfysica en duurzaamheid.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan