Oplevering woonwijk Hogekwartier in Amersfoort gevierd
17 februari 2023, 11:26
Deze maand is de oplevering van de wijk Hogekwartier in Amersfoort gevierd. De wijk met 820 woningen ligt aan weerszijden van een drukke invalsroute tussen het stadscentrum en de snelweg. KCAP is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, de gebouwen werden ontworpen door verschillende architecten.
De wijk ligt op de grens tussen de naoorlogse stadsuitbreidingen Liendert en Schuilenburg en moet een impuls geven aan de opwaardering van deze twee wijken, meldt KCAP. Om de ligging aan een drukke verkeersweg te verzachten, is een hoger gelegen ‘buurtas’ gerealiseerd, waardoor een ongelijkvloerse kruising is ontstaan. Doorgaand verkeer gaat naar beneden, lokaal verkeer blijft boven.
Een raamwerk van openbare ruimtes en landschappelijke ingrepen organiseert het Hogekwartier in verschillende zones, die haaks op de Hogeweg staan en ieder een eigen karakter hebben. De weg zelf heeft een laanprofiel gekregen, met vier rijen bomen tussen de rijbanen en fietspaden. Op die manier is het niet alleen een verkeersader, maar ook een ‘levendige ruimte en een herkenbare entree voor de stad’, zoals Jeroen Dirckx, partner bij KCAP, het verwoordt.
Amerena
De Buurtas voorziet in een klein centrum en wordt geflankeerd door schijfbebouwing met voorzieningen in de plint. Ook bevindt zich hier het VenhoevenCS ontworpen zwem- en sportcentrum Amerena (2018), dat tegelijkertijd dient als kwartiermaker voor de wijk en blikvanger van de entree van Amersfoort. Voor de ingang van Amerena is een plein gecreëerd.
In het middengebied is een buurt ontstaan die qua schaal, structuur en bebouwing aansluit op de bestaande omgeving. Dit deel kenmerkt zich door kleinschalige stedelijke blokken met een meerdere woningtypologieën, vooral eengezinswoningen met een tuin. Tussen de bouwblokken liggen geschakelde publieke ruimtes; hofjes, speelpleinen en woonstraten met plek voor beplanting, bomen, voetgangers, verkeer en parkeren.
Langs het Valleikanaal zijn vier torens gebouwd. Deze vormen een ruimtelijke verbijzondering die de overgang naar de binnenstad markeert. De torens staan op een plint van laagbouw die qua schaal aansluit bij de omliggende bebouwing, omringd door een groene zone met wandelpaden. Ook de kanaalzone is vergroend; verbrede ecologische oevers met paddenpoelen in wadi’s herstellen en versterken de verbinding met het water.
Via een ‘wetlandcorridor’ wordt het Valleikanaal verbonden met het Waterwingebied ten oosten van de stad, waardoor het onderdeel wordt van een doorlopende ecologische zone. De groene-blauwe structuur van het Hogekwartier zorgt daarbij ook voor vermindering van luchtvervuiling, geluidsoverlast en hittestress, laat KCAP weten.
Voortgebouwd op aanwezige structuren
Om ervoor te zorgen dat het Hogekwartier ook echt een Amersfoortse wijk werd, is er zowel in sociale als stedenbouwkundige zin voortgebouwd op de al aanwezige structuren. Bewoners van de omliggende wijken, belangengroepen en betrokkenen zijn vanaf de planvorming betrokken bij de ontwikkeling van de wijk.
Ook is erop ingezet om de woningen toegankelijk te maken voor een brede doelgroep. Zo zijn er 309 sociale huurwoningen gebouwd en valt meer dan zestig procent van de koopwoningen onder de Nationale Hypotheek Garantie – en heeft een maximale verkoopprijs van 405.000 euro.
Overige architecten
Het landschapsontwerp voor het Hogekwartier is verzorgd door MTD Landschapsarchitecten. Naast VenhoevenCS ontwierpen NIO architecten, JSA Jeroen Schipper Architecten (inmiddels opgegaan in Orange Architects), LEVS architecten, BDG Architecten, MOPET Architecten (bestaat ook niet meer), Chris Collaris, Klunder Architecten, Moke Architecten en 'MNNR architects.