Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis

Huis voor de Stad Amersfoort krijgt flexibel karakter

14 november 2022, 14:50
Kraaijvanger Architects heeft het definitief ontwerp voor het Huis voor de Stad in Amersfoort gepresenteerd. Het nieuwe stadhuis van de Utrechtse gemeente bestaat uit twee vleugels of ‘ringen’, die in elkaar geschoven een patio en een atrium vormen. Het gebouw wordt gerealiseerd van duurzame materialen en het krijgt een flexibel karakter.

Het nieuwe stadhuis komt te staan op de Trapeziumlocatie, een nu nog braakliggend terrein tussen het station en het Eemplein. Aan de kant van het stationsgebied komt een grotere vleugel, die qua maat aansluit bij de hogere bebouwing aldaar. De kleinere ring sluit aan bij de lagere bebouwing van de woonwijk Soesterkwartier.

Door de twee ringen te verdraaien, ontstaan niet alleen twee centrale ruimtes in het stadhuis zelf, maar wordt ook de omliggende publieke ruimte gedefinieerd. De gevels van het gebouw vormen de wanden voor een nieuwe straat, een park en een plantsoen. Op de kleinere ring komt een publiek toegankelijke daktuin, die bereikbaar is via het centrale ontmoetingsgebied en een buitentrap.

Het snijvlak van de twee ringen is uitgevoerd als een verticaal ontmoetingsgebied voor medewerkers en bezoekers. Ook wordt in het gebouw een restaurant opgenomen, dat wordt uitgebaat door een partij dat niet aan de gemeente Amersfoort is verbonden. Met het restaurant en een bijbehorend terras op het zuidwesten wordt een extra functie toegevoegd aan de nu nog monofunctionele wijk Soesterkwartier.

Veranderend gebruik
Het gebouw is zo ontworpen dat het een lange levensduur heeft en in de toekomst kan worden aangepast aan eventueel veranderend gebruik. Zo kan het pand tot kantoorgebouw voor meerdere gebruikers worden omgevormd, maar ook een nieuw leven krijgen als woongebouw. Daarnaast kan het gebouw zowel worden uitgebreid als ingekrompen.

Het gebouw krijgt een betonstructuur met maximale overspanningen en vlakke vloeren, zodat er in de toekomst maximaal gevarieerd kan worden met indeelbaarheid, binnenwanden, openingen in vloeren en wijzigingen in installaties. De ruimtelijke structuur van twee overlappende ringen is zo gekozen dat het gebouw eenvoudig is te veranderen in een multitenant-gebouw met een centraal ontsluitingsgebied, waar per verdieping maximaal vier organisaties met een eigen voordeur gehuisvest zouden kunnen worden.

In de toekomst zou het gebouw kunnen worden uitgebreid door een verdieping toe te voegen. Het pand kan ook krimpen; dankzij de uitvoering in staal kan het gebouw worden gedemonteerd en opgesplitst in twee afzonderlijke gebouwen, zonder dat de stabiliteit wordt aangetast. In de vloeren zijn eenvoudig extra gaten voor woningschachten en extra stijgpunten voor trappen of liften te maken, zodat het pand ook een nieuw leven zou kunnen krijgen als woongebouw.

Gevel met flexibel karakter
De gevel heeft eveneens een flexibel karakter, waardoor het mee kan veranderen bij eventuele functiewijzigingen. De gevel is opgebouwd uit keramische kaders met erbinnen vrije mogelijkheden voor invulling. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor meer of minder glas of zonnepanelen, naar gelang van de behoefte van de functie of het moment.

Het groen is ontworpen in samenwerking met Baljon Landschapsarchitecten. “We hebben onszelf de vraag gesteld hoe deze plek eruit zou zien als je het vijftig jaar (huidig uitgangspunt voor de maximale levensduur van het gebouw, rw) aan de natuur zou over laten. Het beeld hiervan is de inspiratie voor het landschapsontwerp geworden”, stellen de ontwerpers. Langs de buitentrap naar de publieke daktuin groeien planten omhoog, zodat er niet alleen voor mensen maar ook voor insecten een verbinding tot stand wordt gebracht tussen maaiveld en daktuin, meldt Kraaijvanger.

118 miljoen euro
Het ontwerp is tot stand gekomen in samenspraak met eindgebruikers, die in themagroepen met de Total Engineering-teams van Kraaijvanger hebben meegedacht. Vorige week is de gemeenteraad van Amersfoort akkoord gegaan met een extra bedrag van tien miljoen euro om het energieneutrale gebouw te realiseren. Met het geld, dat noodzakelijk is vanwege de prijsstijgingen in de bouw, komt het totale budget voor het nieuwe stadhuis op 118 miljoen euro.

Momenteel wordt er gezocht naar een aannemer voor het nieuwe Huis voor de Stad. De verwachting is dat de bouw volgend jaar start en in 2025 is afgerond.

Andere nieuwsberichten

Winnaars prijsvraag Europan 17 bekend

5 minuten geleden

Koschuch Architects ontwerpt woontoren in Haarlem Schalkwijk

2 uur geleden

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Gisteren, 13:59

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

Gisteren, 10:43

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

2 uur geleden

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

3 uur geleden

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Gisteren, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Gisteren, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Gisteren, 09:32

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

4 december, 12:23
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan