Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Sugarvisuals
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten
Copyright: Atelier Kempe Thill, Thörner Kaczmarek architekten

Uitbreiding hogeschoolcampus Mönchengladbach door team met Atelier Kempe Thill

6 oktober 2022, 11:24
Atelier Kempe Thill heeft, in samenwerking met Thörner Kaczmarek architekten uit Düsseldorf, twee nieuwe onderzoekgebouwen op de campus van de Hochschule Niederrhein in Mönchengladbach, Duitsland ontworpen. Het ontwerp sluit sterk aan bij de bestaande bebouwing op de campus, die zich kenmerkt door monumentale gebouwen van de voormalige textielindustrie. Een nieuw groen hart naar ontwerp van BBZ Landschaftsarchitekten verbindt de diverse gebouwen.

Industriële baksteenarchitectuur uit de vroege 20e eeuw kenmerkt Mönchengladbach-campus van de Hochschule Niederrhein. De gebouwen bezitten een tegelijkertijd verfijnde en robuuste materialiteit, die de trots van de voormalige textielindustrie uitdrukken, aldus de architecten. De panden maken nog altijd duidelijk deel uit van het stedelijke landschap, als zichtbaar industrieel erfgoed.

De opgave betreft het ontwerp van een nieuw centraal gebied en twee onderzoekgebouwen voor de campus. Hierin zien de architecten kansen om ten eerste het bestaande ensemble van gebouwen te versterken en ten tweede de zichtbaarheid en het ruimtelijk effect van de campus te verbeteren. De twee nieuwe onderkomens worden gerealiseerd door nieuwbouw en transformatie.

Het architectenbureau heeft de nieuwbouw en vernieuwing van het bestaande gebouw ontworpen met kwalitatief hoogwaardige bakstenen gevels. Het ontwerp sluit, zowel in schaal als materiaalkwaliteit, zoveel mogelijk aan bij de bestaande gebouwen en het industriële karakter van de campus. Tegelijkertijd is het ingetogen zodat de nieuwbouw visueel niet concurreert met de waardevolle historische gebouwen.

Groen en rustig centrum
Het voorstel van de architecten geeft de campus een ruimtelijk centrum in de vorm van een autovrij, stil en groen gebied te midden van de gebouwen. Het landschap overbrugt subtiel de bestaande hoogteverschillen en verbindt de verschillende hogeschoolgebouwen door een netwerk van paden. Op die manier verbetert het ook de interactie tussen de diverse gebruikers.

Deze open centrale ruimte met grasvelden en wat verspreid geplaatste bomen vormt een rustige oase, die bezoekers uitnodigt om te verblijven en actief te gebruiken. Het nieuwe gebouw en de getransformeerde industriële hal zijn beide bewust op dit centrale gebied georiënteerd en worden via het campushart ontsloten.

Gevels met gerecyclede baksteen
De afwerking van het nieuwe gebouw sluit zorgvuldig aan bij het profiel van de Rheydterstrasse. In uitstraling laveert het tussen onderdeel van een gesloten bouwblok en een zelfstandig robuust industrieel object, passend bij het karakter van de overige bebouwing op de campus. Het pand opent met grote ramen op de begane grond naar de straat en gunt voorbijgangers een blik op de onderzoeksactiviteiten binnen.

Om invulling te geven aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelen van de opdrachtgever krijgt het nieuwe gebouw een constructie in hout waar mogelijk. De gevels worden opgetrokken uit lokaal geproduceerde bakstenen uit gerecycled materiaal. De beoogde energieprestaties komen overeen met de Beg 40-standaard, een hoge norm volgens de Bundesförderung für effiziente Gebäude.

Industriële hal
De transformatie van de bestaande hal is gericht op behoud van het indrukwekkende industriële monument, terwijl de functionele en energetische aspecten ervan worden verbeterd. Het ontwerp met een heldere zonering versterkt de ervaring van de bestaande hal met zijn sprekende sheddaken.

Hiermee willen Atelier Kempe Thill en Thörner Kaczmarek architekten ook een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek creëren. Aan de noordzijde krijgt het gebouw een nieuwe gevel met grote ramen die openen op het groene campuscentrum, dat is ontworpen door het Berlijnse bureau BBZ Landschaftsarchitekten.

De ontwerpopdracht volgde uit het winnen van een onderhandse aanbesteding in 2020. De realisatie start in 2024 en oplevering van het project staat gepland voor 2028.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

Gisteren, 14:01

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Gisteren, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan