Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Detail doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Derde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zesde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zevende verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Achtste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van kamers
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van appartementen
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van appartementen, axonometrie
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Stad Hasselt
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Detail doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Derde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zesde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Zevende verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Achtste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van kamers
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van appartementen
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Catalogus van appartementen, axonometrie
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners
Stad Hasselt
Copyright: Atelier Kempe Thill architects and planners

Woongebouw met ruime wintertuinen in historisch Herkenrode

3 januari, 13:07
Het voormalige kazerneterrein Herkenrode, gelegen in het stadscentrum van het Belgische Hasselt is getransformeerd tot een nieuwe woonomgeving, inclusief tuinen, verhard plein en ondergrondse parkeergarage. Vier architectenbureaus waren betrokken bij het project. Een negen lagen tellend woongebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill architects and planners, staat als een centraal en transparant element binnen het blok.

Een team met Abscis Architecten, Atelier Kempe Thill architects and planners, UAU Collectiv en Land Landschapsarchitecten won in 2015 de competitie voor de herontwikkeling van de Herkenrode-kazernes in Hasselt, de hoofdstad van in Belgisch Limburg. Het winnende plan behelsde een substantiële transformatie en verdichting van het blok, gesitueerd in het centrum van de stad.

De architectenbureaus namen alle een evenredig deel in het project voor hun rekening. Abscis Architecten vervulde tevens de coördinerende rol. Enerzijds zocht het ontwerpteam aansluiting bij het model van de middeleeuwse stad en anderzijds wilden de architecten nieuwe ruimtelijke, sociale en ecologische kwaliteiten toevoegen.

Stedenbouwkundige opzet
Het bestaande, besloten complex van een renaissancistische abdij en meerdere laat-negentiende-eeuwse kazernegebouwen werd ingebed in een parkconcept en deels getransformeerd tot woongebouwen. In totaal werden zo’n 140 woningen voor diverse doelgroepen gerealiseerd. De buitenruimte omvat groene tuinen, een verhard plein en publieke verbindingen.

Drie nieuwe doorgangen in het bestaande blok verbinden het omliggende stadscentrum met het binnengebied, dat als een rustige, groene oase fungeert. Langs de Meldertstraat is een deel van de bebouwing gesloopt vanwege de slechte staat en vervangen door twee eigentijdse woongebouwen, de gebouwen A en B, ontworpen door respectievelijk Abscis Architecten en UAU Collectiv.

Deze bureaus ontwierpen ook de herbestemming van respectievelijk het poortgebouw en de Witte Kazerne, die door de Universiteit Leuven in gebruik zijn genomen. UAU Collectiv ontwierp voorts het nog te voltooien gebouw D en, samen met Abscis Architecten, kantoorvolume E. Abscis Architecten tekende ook de ondergrondse parkeergarage. Deze tweelaagse parkeergarage strekt zich uit onder met name de gebouwen A, B en C, waarmee het groene binnengebied is vrij gehouden en bomen hier diep kunnen wortelen.

Woongebouw met transparantie
Om het gewenste aantal woningen te bereiken, voorzag het winnende plan ook in een negen verdiepingen tellend woongebouw in de parkachtige omgeving binnen het blok. Atelier Kempe Thill ontwierp dit gebouw C met wintertuinen rondom, wat het volume aan alle zijden een tamelijk transparant aanzicht geeft. Het woongebouw heeft daarmee ook een sterk horizontaal beeld en opvallende vrijdragende, open gebouwhoeken.

Op die manier heeft het architectenbureau een contrast gezocht met de stenen architectuur van de nieuwe woongebouwen en de wat zware baksteenarchitectuur van de historische bebouwing. Tegelijkertijd wil Atelier Kempe Thill door een terughoudend ontwerp voor gebouw C niet de historische gevels langs de randen van het terrein domineren, én de ruimtelijke kwaliteiten van het groene landschap onderstrepen.

Flexibiliteit in plattegronden
Van de ‘urban villa’, met een voetafdruk van 19 bij 33 meter, zijn de kern en de gevel de belangrijkste dragende elementen. Dit is aangevuld met acht kolommen, die gedeeltelijk zijn gecombineerd met de schachten voor kabels en installaties. De vloeren zijn verder vrij van dragende muren wat grote flexibiliteit in de plattegronden betekent. Daarvan is in de verkoop van de appartementen gebruik gemaakt: de (gedeeltelijke) aanpasbaarheid aan persoonlijke wensen heeft geresulteerd in vijftig verschillende woningen, variërend in oppervlakte van 47 tot 190 m2.

De wintertuinen rond het geïsoleerde volume met woningen zijn 2,7 meter diep aan de oost- en westgevel, en 1,7 meter diep aan de noord- en zuidzijde. De gevels zijn zoveel mogelijk voorzien van glas en grote schuifpuien, als een voorbode van de wintertuinen en – vooral voor de hogere verdiepingen – voor een panoramisch uitzicht over de daken van Hasselt.

Om meer privacy en comfort te bieden bij de woonruimten op de begane grond is het gebouw als het ware een halve meter boven het maaiveld getild en is rondom een verhoogde beplantingsstrook in het landschapsontwerp meegenomen. De eerste twee verdiepingen zijn ingevuld met duplexwoningen, voorzien van dubbelhoge wintertuinen, zodat de slaapkamers niet op de begane grond hoeven te liggen. Vanaf de tweede verdieping hebben de appartementen uit één woonlaag. De hoogste verdieping omvat twee penthouses, elk met een eigen dakterras van ongeveer 175 m2.

Efficiënt en hoogwaardig
Door zijn compacte vorm met beperkte geveloppervlak en de centrale ontsluiting is gebouw C efficiënt, ook in energetisch opzicht, stelt Atelier Kempe Thill. De wintertuinen dragen bij aan energiebeperking door de werking als bufferzone in de winter, terwijl ze in de zomer opwarming van het interieur tegengaan door de schaduwwerking. Daarnaast dragen ze bij aan een prettige omgeving voor de bewoners en de ecologische opgave in het stedelijke centrum, aldus de architecten.

Het gebouw is toegankelijk via de royale, dubbelhoge entreehal met twee liften en een binnentrap. Een tweede (vlucht)route loopt via de gevel. De toepassing van zichtbeton, een gepolijst betonnen vloer en een eikenhouten wand geeft een project een uitstraling van collectiviteit en stedelijke grandeur.

De basisconstructie van het woongebouw is vervaardigd met een combinatie van ter plekke gestort beton en prefab elementen. Mede de hoge mate van flexibilieit – en daarmee aanpasbaarheid in de toekomst – moet het gebouw van een lange levensduur verzekeren. De basisconstructie is aangevuld met lichtgewicht materialen en kalkzandstenen elementen. De gevels, binnenvloeren en terrasvloeren zijn gerealiseerd met verschillende soorten hout. De ramen en schuifpuien hebben aluminium of stalen profielen; op de begane grond zijn deze tot 5,70 meter hoog.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

4 uur geleden

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan