Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten
29 april, 16:06
Projectontwikkelaar Immogra heeft onlangs de vergunning aangevraagd voor Drie Koningen, een complex in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem dat onder meer onderdak moet bieden aan 548 studenten. Het complex wordt ontworpen door Archipl Architecten, Abscis Architecten en landschapsarchitect Kollekif Landscape.
Het studentencomplex Drie Koningen is gepland langs de Kortrijksesteenweg en de Driekoningenstraat in Sint-Denijs-Westrem. Vlakbij de op- en afritten van de E40 en dichtbij de toekomstige tramhalte van Lijn 1 komen op een nu nog braakliggende kavel drie woongebouwen. Die bieden 512 kamers en 18 studioās voor telkens twee studenten.
Betaalbaar
Volgens ontwikkelaar Immogra wordt 76% van de woonruimte aangeboden tegen een op voorhand vastgelegde sociaal huurtarief. Dit ligt flink hoger dan het minimum van 20%, zoals het Algemeen Bouwreglement in Vlaanderen oplegt. De universiteit van Gent, UGent, gaat het gebouw 33 jaar lang huren; de universiteit zorgt voor verhuur, beheer en onderhoud van de studentenkamers.
āHeel wat jongeren kunnen momenteel niet aan de universiteit studeren omdat ze niet over de financiĆ«le mogelijkheden beschikken om op kot te gaanā, zegt rector Rik van de Walle van de Gentse universiteit, UGent. De 500 huurkamers maken deel uit van een studentenhuisvestingsplan waarbij de UGent samen met de bouwsector het betaalbare kameraanbod in Gent wenst te vergroten.ā
Aanvullend programma
Het zuidelijk gelegen gebouw, langs de toekomstige fietsas die evenwijdig loopt met de Driekoningenstraat, gaat naast huisvesting dienen als centrale ontmoetingsplek, met gemeenschappelijke ruimten om bijvoorbeeld samen te studeren, workshops te houden en of andere bijeenkomsten te organiseren.
In het westelijk op de kavel gesitueerde gebouw komen op de begane grond en eerste verdieping kantoren voor startende ondernemers of co-working. Op de hoek van de Kortrijksesteenweg met de Driekoningenstraat voorziet Immogra in multifunctionele ruimten, die kunnen worden gehuurd door de studenten, de bedrijven op de locatie, alsook door buurtbewoners en lokale verenigingen.
Zo komt in de plint een grote opdeelbare zaal met mezzanine, die is te gebruiken voor bijvoorbeeld lezingen, een film- of een quiz-avond, of een kleinschalige sportactiviteit zoals yoga. Een kleinere zaal kan dan weer dienst doen als activiteitsgebonden horeca.
āDoor ook nog eens kantoorruimte en multifunctionele zalen aan te bieden, komen we ook tegemoet aan de behoefte aan betaalbare ruimte voor bijvoorbeeld start-ups en ruimten voor lokale verenigingenā, zegt Arnaud Gryp, projectontwikkelaar bij Immogra. āOp die manier kunnen we ook de buurt iets extra bieden.ā
Autoluw en groen
Ondergronds voorziet de ontwikkelaar 46 parkeerplaatsen, die enkel voor de gebruikers van de kantoren en de multifunctionele ruimten bestemd zijn. Onder- en bovengronds komen er volgens planning van Immogra 816 fietsenstallingen, waarvan 594 bestemd zijn voor studenten en bezoekers. Op die manier wil de ontwikkelaar langzaam verkeer (en openbaar vervoer) zoveel mogelijk aanmoedigen en de eventuele bijkomende parkeerdruk in de omliggende woonwijken tegengaan.
De volledige locatie wordt verder autoluw en zo groen mogelijk ingericht. Volgens de ontwikkelaar is straks slechts 18% van de totale oppervlakte (17.142 mĀ²) bebouwd. De bestaande groene gordel blijft behouden en wordt versterkt met nieuwe planten en bomen. Er komt een centrale, toegankelijke binnentuin met een oppervlakte van een kleine 2.000 mĀ². Groendaken op zowel de twee kleinste gebouwen als het dak van de sokkel tussen de drie gebouwen zullen stimuleren de biodiversiteit in de omgeving en veraangenamen het zicht vanuit de kamers.
Verder moet Drie Koningen volledig gasloos worden en voor verwarming en koeling gebruik maken van een ondergrondse WKO. Zonnepanelen dragen bij aan de energievoorziening voor het kantoor-, woon- en recreatieve deel van het complex.
Meerdere projecten
Immogra hoopt begin volgend jaar te kunnen starten met de bouw; de eerste studenten zouden dan met ingang van het academiejaar in 2027 terecht kunnen in Drie Koningen. Immogra werkte voor dit project intensief samen met architectenbureaus Archipl Architecten, Abscis Architecten, landschapsarchitect Kollekif Landscape, stad Gent en UGent.
Vlaanderens grootste studentenstad Gent telt volgens de recentste cijfers van de gemeente zoān 10.000 kamers te weinig. Daardoor wijken studenten uit naar randgemeenten zoals Merelbeke en Melle, en de universiteit van Gent huurt zelfs kamers in Brugge. Daarnaast wijken studenten uit naar de reguliere woningmarkt, waardoor ook die onder druk komt te staan.
De locatie Drie Koningen is de vierde in Gent waar de projectontwikkelaar studentenhuisvesting wil realiseren. Op de voormalige plek van verhuisfirma Schollaert komen 209 studentenkamers, drie sociale huurappartementen en een aantal buurtondersteunende functies. Het project omvat vijf gebouwen, waaronder een aantal te restaureren historische gebouwen van de voormalige brouwerij Belgica, in een groene omgeving.
Op de voormalige FARYS-locatie aan de Stropkaai is al een kantoortoren getransformeerd tot ācampusā en in een tweede fase worden op deze locatie 239 studentenkamers en enkele aanvullende functies gerealiseerd. Tevens wordt 70% van het terrein vergroend. Tot slot is er een kleinschalige ontwikkeling met zoān 70 kamers, gelegen op de hoek van de Oudenaardsesteenweg en de Jockeystraat, rechtover de site van de Ugent aan de Sterre. Dat brengt het totaal op 1.048 kamers, aldus Immogra.