Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Plan Hart van Hamme
Copyright: Abscis Architecten
Hamme Markt
Copyright: Abscis Architecten
Totaalproject
Copyright: Abscis Architecten
Totaalproject, schema
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Copyright: Steven Neyrinck
Plan Hart van Hamme
Copyright: Abscis Architecten
Hamme Markt
Copyright: Abscis Architecten
Totaalproject
Copyright: Abscis Architecten
Totaalproject, schema
Copyright: Abscis Architecten

Ontwerp van Abscis Architecten geeft centrum Hamme (B) een kwaliteitsimpuls

18 december 2023, 17:00
Abscis Architecten heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een grootschalig project, dat deel uitmaakte van het ambitieuze masterplan ‘Hamme 2020’. Deze gemeente in Oost-Vlaanderen zette met een flinke herinrichting van het centrum in op het verbeteren van de verblijfskwaliteit voor zowel de bewoner als de bezoeker, naast het creëren van een zogenoemde ‘handelslus’ ter versterking van de commerciële activiteiten in de dorpskern.

In dit kader was Abscis Architecten verantwoordelijk voor het deelproject ‘Hamme Markt’, het gebied ten noordwesten van het centrale Marktplein en de Sint-Pieters Bandenkerk. De Markt is omgevormd tot een verkeersluw en groen binnengebied, met enerzijds een publieke, culturele campus en anderzijds woonblokken met een commerciële plint als private ontwikkeling.

Culturele campus
De culturele campus omvat het voormalige kloostergebouw en de winterkapel. Die bepalen samen met de tegenovergelegen Sint-Pieter Bandenkerk en de pastorie aan het Marktplein in sterke mate het historische karakter van het centrum. Het architectenbureau heeft het kloostergebouw en de kapel dan ook meegenomen in zijn planconcept. Ook een aantal waardevolle bomen is overigens in het plan behouden. Verder is het groen uitgebreid en ingepast op zowel oude als nieuwe publieke pleinen.

Abscis Architecten heeft aan de culturele campus een hedendaags gebouw toegevoegd voor de kunstacademie, dat eerder in het voormalige klooster was gehuisvest. De nieuwbouw kenmerkt zich door sheddaken, die vanuit het noorden daglicht in de lesruimten brengen. In het kloostergebouw en de winterkapel heeft de bibliotheek een nieuw onderkomen gekregen.

Het nieuwe bouwvolume en het erfgoed sluiten op elkaar aan en vormen een geheel; een cafetaria en een luifelconstructie vormen de bindende elementen. De gebouwen omarmen een doorwaadbare binnentuin, die is vormgegeven om een zekere intimiteit en rust uit te stralen.

Woonomgeving
Ten noorden van de culturele campus ligt een gebouwencluster, die ruimte biedt aan 70 woningen en 3.000 m2 commerciële ruimte. Deze ontwikkeling vormt de drager van het project. Hier is een tevens ondergrondse parkeergarage gerealiseerd.

De woonstrips zijn overwegend dwars op de erfstraten geplaatst, waardoor vanuit de openbare ruimte een open beeld is behouden. Bovendien verkregen de woningen hierdoor een optimale oost-westelijke oriëntatie. Een aantal appartementenblokken is geplaatst op een sokkel, waarin retail is ondergebracht. Op de sokkel zijn groene daken gerealiseerd als buitenruimte voor de bewoners.

De woongebouwen zijn in een coherente vormentaal en materialisatie uitgevoerd. Aan de straatzijden zijn de gevels bekleed met een rode baksteen; de gevels van de binnengebieden zijn wit gepleisterd.

Optimalisatie
Het architectenbureau heeft bij het ontwerp van zowel de publieke als de private projectgedeelten veel aandacht besteed aan de inpassing in de context. De ondergrondse parkeergarage is een goed voorbeeld van de wijze waarop Abscis Architecten een omvattende visie heeft ontwikkeld, gericht op een kwalitatief ruimtelijk totaalproject met aandacht voor de verschillende gebruikers.

De nieuwe openbare parkeergarage onder de woongebouwen maakt het daadwerkelijk mogelijk het doorgaand verkeer in het centrum te verminderen. Het Marktplein en de omgeving worden verkeersluwer als een groot deel van het verkeer afgewikkeld wordt via de Meulenbroekstraat; deze loopt langs de nieuwe parkeergarage.

Kwalitatieve ruimte
Een tweede optimalisatie betreft de footprint. Het oorspronkelijke masterplan stelde een volledige inname van de verschillende projectzones voor. Dit betekende een kwantitatieve optimalisatie, maar creëerde tevens een aantal ruimtelijke knelpunten met een mindere plankwaliteit als gevolg, legt Abscis Architecten uit. Het bureau heeft ruimtelijke oplossingen gezocht die volgens Abscis Architecten juist wel een kwalitatieve injectie voor het Hart van Hamme betekenen.

Zo heeft het bureau de bouwlijn grenzend aan het schooldomein een knik gegeven, waardoor ruimte is ontstaan voor bijvoorbeeld privétuinen, collectief groen en landschapselementen. Het reeds aanwezige groen op het terrein van de aangrenzende school stopt hierdoor niet abrupt aan de perceelgrens. Eenzelfde strategie is toegepast bij één van de bouwblokken.

Een bijzondere plek
Ten derde kon het architectenbureau zich, vanuit zowel ruimtelijke als visuele overwegingen, niet vinden in een nieuw volume naast de winterkapel, zoals in het masterplan gesteld. “Dit zou de winterkapel reduceren tot ‘slechts’ een gevel in de rij”, legt het bureau uit. De zichtrelatie vanaf de rotonde naar de kerk ziet Abscis bijvoorbeeld als een troef van Hamme, die behouden moest blijven.

Vooral de ruimte naast de kapel verdiende aandacht, meende Abscis Architecten. Door de toevoeging van een luifel, in schaal afgestemd op de omgeving, is een plek met een bijzonder karakter gecreëerd. De relatie tot de kerk en het Marktplein, de winterkapel als decor en de verbinding met het nieuwe academiegebouw dragen bij aan de betekenis van deze nieuwe plek, die bovendien tal van functies kan vervullen.

Andere nieuwsberichten

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

51 minuten geleden

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

1 uur geleden

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

2 uur geleden

MIX architectuur transformeert gedateerd kantoorpand tot groene woonomgeving

3 uur geleden

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

4 uur geleden

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan