Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Inplanting
Copyright: Abscis Architecten
Begane gond Gebouw A
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Copyright: Philippe van Gelooven
Inplanting
Copyright: Abscis Architecten
Begane gond Gebouw A
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Philippe van Gelooven

Kazerneterrein Herkenrode in centrum Hasselt getransformeerd naar woongebied

2 januari, 15:53
In het centrum van de stad Hasselt in Belgisch Limburg ligt het voormalig kazerneterrein Herkenrode, dat gefaseerd is herontwikkeld tot nieuwe woonomgeving, inclusief tuinen, verhard plein en ondergrondse parkeergarage. In het omvangrijke project vervulde Abscis Architecten de coördinerende rol. Tevens maakte het bureau het ontwerp voor een aantal gebouwen.

De stad Hasselt verkocht de voormalige Herkenrodekazernes zodat het gebied kon worden herbestemd in het kader van de binnenstedelijke ontwikkeling. Gezien de schaal van het project opteerde de opdrachtgever om verschillende architectenbureaus aan te stellen. Het team, bestaande uit Abscis Architecten, Atelier Kempe Thill Architects and Planners, UAU Collectiv en Land Landschapsarchitecten, won in 2015 samen met de lokale ontwikkelaars Kolmont en Vestio de competitie voor het project.

De architectenbureaus namen alle een evenredig deel in het project voor hun rekening. Om de eenheid van het project te bewaren en de samenwerking gestructureerd te laten verlopen, nam Abscis Architecten ook de coördinerende rol op zich.

Ademruimte in de binnenstad
Binnen het stedenbouwkundig ontwerp werd een duurzaam woonproject ontwikkeld, met in totaal zo’n 140 wooneenheden voor diverse doelgroepen. De buitenruimte omvat een groene stadstuin, een collectieve tuin, een verhard plein en publieke verbindingen. Op deze wijze is de verdichting in het stadscentrum gecombineerd met ademruimte en meer gemeenschappelijk groen.

Gaandeweg werd door Universiteit Hasselt besloten om het ontwerpvoorstel voor de Witte Kazerne (UAU Collectiv) en het Poortgebouw (Abscis Architecten), gelegen aan de rand van het plangebied, bij het project te betrekken. Op die manier werd een goede mix van functies gegarandeerd en het masterplan als één geheel ontwikkeld, met een helder totaalbeeld als resultaat.

Het gebied als geheel is omgevormd tot een informele ontmoetingsplaats, voor zowel de bewoners, de studenten en docenten, als de bezoekers van de stad, leggen de architecten uit. Het voorheen gesloten bouwblok is nu doorwaadbaar en bruikbaar. De verschillende zachte routes die reeds aanwezig waren in het stedelijk weefsel van de stad zijn doorgetrokken over de locatie. Hierdoor is een subtiele opdeling van het grote stedenbouwkundige bouwblok ontstaan waardoor deze bovendien beter aansluit bij de schaal van de Hasseltse binnenstad.

Autovrij terrein
Aan de oostelijke zijde van het binnengebied ligt het meer verharde en publieke gedeelte, waaraan de gebouwen van U-Hasselt zijn gekoppeld. Dit openbare plein gaat over in het groenere en meer private gedeelte met uiteindelijk, in het westelijk gedeelte van het gebied, een volledig private buitenruimte.

Om het terrein volledig autovrij te kunnen houden, is – naar ontwerp van Abscis Architecten – onder de gebouwen A, B, C en E een parkeergarage met 207 plekken gerealiseerd. Bovendien is er een ondergrondse verbinding gemaakt met de verderop gelegen Parking Dusart. Door deze ingreep zijn er geen extra verkeersbewegingen binnen de groene gordel van Hasselt. Fietsers hebben een eigen rechtstreekse toegang tot niveau -1 van de parkeergarage door middel van een fiets- en goederenlift. Zo blijft het langzaam verkeer optimaal gescheiden van het autoverkeer.

Gebouwen
De gebouwen A en B, ontworpen door respectievelijk Abscis Architecten en UAU Collectiv, vervangen de bestaande bebouwing langs de Meldertstraat. De nieuwe volumes sluiten aan op het bestaande stedelijk weefsel en maken het stedelijk bouwblok van het Herkenrodeterrein af.

Een centraal volume, het door Atelier Kempe Thill ontworpen gebouw C, functioneert als ordenend element in de vorm van een urban villa. Het definieert de schaal van het groene binnenstedelijke plein en begeleidt de verbinding tussen de verschillende doorsteken en het plein. LAND landschapsarchitecten ontwierp een zeer groen, verbindend en autovrij binnenplein als een veilige speelomgeving en een rustige oase in de binnenstad.

Abscis Architecten ontwierp overigens ook het casco voor kantoorvolume E; gebouw D, naar ontwerp van UAU Collectiv, moet nog worden gerealiseerd.

Openbaar en privé
Bij de woongebouwen A en B, gelegen aan de Meldertstraat, is bewust gekozen om de ontsluiting aan de straatzijde te organiseren, zodat hier beweging en levendigheid ontstaat. De doorzichten op maaiveldniveau van de Meldertstraat naar de binnentuin zijn daartoe volledig opengewerkt. Aan deze doorgangen is ook een aantal functies gekoppeld zoals een fietsenberging voor bezoekers en een semi-private berging voor rolstoelen en kinderwagens.

De overgangszone tussen de openbare en de privé-ruimte is opgevat als buitenruimte, vertelt Abscis Architecten. De gevelbekleding, de kasseibestrating en het houtgebruik aan de buitenzijde zijn voortgezet in de verkeersruimten. “Zo wordt het gevoel van de eigen woning aan de straat doorgetrokken tot aan de voordeur van het appartement”, aldus de architecten.

Materialisatie
Weloverwogen keuzes op het vlak van materialisatie en korrelgrootte zorgen voor aansluiting bij het historische karakter van het terrein, terwijl ook sprake is van een hedendaagse architectuur. Zo is bij gebouw A een lichte steen in combinatie met horizontale betonnen stroken in de gevel toegepast. Deze verwijzen naar de speklagen van het historische Poortgebouw of Refugiehuis, waarvan de renovatie eveneens is ontworpen door Abscis Architecten. De steen loopt door in de verkeerszones en verbindt zo de voor- en achtergevel met elkaar.

De afsluiting tussen privé en publiek, bestaande uit een stalen spijlenwerk, is zo licht mogelijk gehouden. De hoger gelegen overlopen zijn van de straat gescheiden door claustra’s. Dit resulteert in massiviteit aan de buitenzijde en transparantie aan de binnenzijde, legt het Gentse bureau uit. De zuidgevel is voorzien van beweegbare panelen als zonwering en afscheiding, wat het strakke volume bovendien speelsheid verleent.

De woningen aan de Meldertstraat zijn volledig georiënteerd op het zuiden en uitgerust met diepe, ruime terrassen. Deze terrassen bieden voldoende schaduw in de zomer, laten de zon diep in de woningen in de winter en vormen een buffer tussen de private woonruimte en de publieke stedelijke omgeving. Daarnaast draagt de open architectuur met veel daglicht en grote terrassen in een groene omgeving bij aan een prettige leefomgeving.

Flexibiliteit
De flexibele planindelingen van de gebouwen maken het mogelijk om een passende woonvorm te bieden bij de specifieke wensen van de diverse bewoners, uiteenlopend van gezinnen, eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen tot alleenstaanden.

Bovendien zijn de wooneenheden zo ingedeeld dat ze vrij eenvoudig te koppelen zijn. Daarmee is optimaal in te spelen op de (veranderende) vraag van huidige en toekomstige bewoners, bijvoorbeeld bij een veranderende gezinssamenstelling of wanneer een grootouder komt ‘aanwonen’.

Ten slotte werd gekozen voor slijtvaste materialen die mooi verouderen, vertelt Abscis Architecten. Bij de detaillering van de gebouwen is rekening gehouden met een heldere scheiding van constructie, installaties en interieur, zodat deze onafhankelijk van de verschillende leeftijdscycli kunnen worden vervangen.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Vandaag, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

Gisteren, 17:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

Gisteren, 14:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Gisteren, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

Gisteren, 16:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

Gisteren, 15:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

Gisteren, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan