Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten

Nieuw stadsplein Mortsel in gebruik genomen

28 juni 2013, 10:45
Naar ontwerp van Abscis Architecten is het stadsplein van de Belgische stad Mortsel getransformeerd. Het nieuwe plein met een ondergrondse parkeergarage en een multifunctioneel gebouw, moet de rust terugbrengen in het stadshart.

De voorheen drukke, onoverzichtelijke parkeerruimte is in tweeënhalf jaar tijd getransformeerd naar een open en verkeersvrij ‘volksplein’, aldus het architectenbureau. Op het plein zijn een nieuwe luifel van staal en glas, en een multifunctioneel gebouw verrezen. Het verplaatsen van de parkeergelegenheid ondergronds heeft tevens als doel het stadhuis beter tot zijn recht te laten komen.

Rust
Het vernieuwde plein is in noodzuidelijke richting georiënteerd. De pleinverharding, waarbij donkere betonklinkers en grijze geglazuurde betontegels elkaar afwisselen, is doorgetrokken tot aan het stadshuis. In plaats van dwars over het plein heen, wordt het verkeer nu omgeleid via een randweg.

De verkeersweg en het fietspad zijn van elkaar gescheiden door een rij platanen. In het pleinontwerp zijn zitbanken, fonteinen en technische voorzieningen voor de wekelijkse markt geïntegreerd. Het plein is naast een ontmoetingsplek ook bedoeld als knooppunt voor het openbaarvervoer, vanwege de nabijheid van een tram-, bus- en treinhalte.

Glazen luifel
Op het plein staat een achttien meter brede glazen luifel. Deze autonome constructie legt een visuele en materiële link tussen de twee delen van het plein, die vroeger van elkaar gescheiden werden door de verkeersweg, aldus Abscis Architecten.

De transparante luifel bestaat uit eenentwintig geprefabriceerde modules. Gegalvaniseerde stalen kolommen dragen grote wigvormige onderdelen van veiligheidsglas die ’s nachts verlicht worden. Tussen de glasplaten zijn zonnecellen geplaatst als een schaduw genererende print. Het regenwater dat op de luifel valt wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten en fonteinen in het stadhuis.

Duurzaam multifunctioneel gebouw
Het multifunctionele gebouw valt op door de tien meter lange uitstekende gevel waaronder de entree van de parkeergarage en de fietstunnel is gesitueerd. Het gebouw dat onder meer ruimte biedt aan flexibele kantoren, een café met terras en enkele stadsdiensten, maakt integraal deel uit van het stadsplein.

De gevel bestaat uit een combinatie van grijze vezelcementplaten in verschillende formaten en slanke houten blokramen. Bij de realisatie streefde Abscis Architecten de passiefhuisstandaard na. Het gebouw werd gerealiseerd volgens de principes van de Trias Energetica en verbruikt 75 procent minder energie dan een traditioneel gebouw, aldus de architecten.

“Met de opbrengst van de fotovoltaïsche luifels voldoen we ruimschoots aan de energievraag van het passiefkantoor. Met de pv-cellen kunnen we 27 procent van de totale energiebehoefte voor de verlichting en de technieken op de parking voorzien. Momenteel zijn ze echter aangesloten op het passiefcomplex, en dus is er een theoretisch overschot van circa 23 procent.”
aldus Lieven Louwyck van Abscis Architecten.

Andere nieuwsberichten

Moke Architecten draagt bij aan vernieuwing Waterlandpleinbuurt

Vandaag, 13:30

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

4 uur geleden

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

Vandaag, 09:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

Vandaag, 09:00

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan