Zicht vanaf de straat
Copyright: Abscis Architecten
Entree
Copyright: Abscis Architecten
Zicht vanaf de wandel- en fietsas
Copyright: Abscis Architecten
Kantoor met patio
Copyright: Abscis Architecten
Zicht vanaf de straat
Copyright: Abscis Architecten
Entree
Copyright: Abscis Architecten
Zicht vanaf de wandel- en fietsas
Copyright: Abscis Architecten
Kantoor met patio
Copyright: Abscis Architecten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

3 juni 2020, 14:40
Universiteit Gent breidt uit op de campus in Kortrijk met nieuwbouw voor haar centrale administratie en de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen (FBW). Abscis Architecten heeft een in het oog springend gebouw ontworpen van verschoven volumes, met de mogelijkheid van eenvoudige uitbreiding.

In de toekomst wil de Universiteit van Gent een duidelijker eigen uitvalsbasis hebben op de campus in Kortrijk. Ze schreef een architectuurwedstrijd uit voor een nieuw gebouw, dat ruimte moet bieden aan onder andere kantoren voor de Centrale Administratie UGent en onderzoeks- en collegeruimten voor FBW.

Abscis Architecten maakte het winnend ontwerp, in samenwerking met de ingenieursbureaus Provoost en Istema. Gezien de situering van de nieuwbouw kan het pand volgens het architectenbureau een echte blikvanger worden.

Context
Campus Kortrijk ligt in een landschap dat wordt getekend door zware infrastructuren, legt het architectenbureau uit. De treinsporen, ringweg, Leie en secundaire wegen geven een grootschalig karakter aan de directe omgeving. De hoofdstraat van de campus zelf is een autostraat met een breed profiel en aan weerszijden bomen.

Naast de campus, aan de andere kant van de sporen, groeit het nieuw stadsdeel ‘Kortrijk weide’ dat tal van stedelijke functies zal bieden. Onder de sporen tussen Kortrijk weide en de Campus is een voetgangers- en fietserstunnel gepland. Dit betekent een nieuwe belangrijke as, die dwars over het perceel loopt om dan aan te takken op de hoofdstraat van Campus Kortrijk.

Met deze context heeft Abscis Architecten een duidelijk herkenningspunt op de campus willen ontwerpen, met twee belangrijke voorgevels. Tegelijkertijd heeft het bureau oog gehouden voor de menselijke schaal. Bovendien is de mogelijkheid tot snelle uitbreiding van het gebouw een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp.

Compact en uitbreidbaar
Het ontwerp van Abscis Architecten concentreert en organiseert het gevraagde programma op een deel van de gegeven kavel. Een ander deel houdt het architectenbureau vrij.

Verder benut Abscis Architecten de toegestane vijf bouwlagen; de weidsheid van de campus met veel (groene) ruimte tussen de gebouwen vergemakkelijkt deze keuze. Daarbij streven de architecten naar een compacte en heldere lay-out van het gebouw.

Abscis Architecten deelt de kavel op in zeven gelijke traveeën en gebruikt daarvan in het huidige ontwerp vijf. Zo kan de universiteit, wanneer dat wenselijk wordt, horizontaal uitbreiden door de twee overige traveeën te gebruiken.

Indeling
Centraal komt een royale gang, die de organisatorische en structurele kapstok vormt voor de indeling van de verdiepingen, legt het architectenbureau uit. Wanneer deze gang doorgetrokken wordt, kunnen de huidige circulatiekernen ook de eventuele toekomstige gebouwuitbreidingen bedienen. Kolommen op dit assenstel ondersteunen de draagbalken, waardoor de plattegronden zo vrij indeelbaar mogelijk blijven.

In het volume hebben de architecten uitsparingen gemaakt en ingericht als buitenruimte. “We krijgen op deze manier een driedimensionale puzzel van blokken die in en uit het gris geschoven worden”, leggen de architecten uit. Door wanden maximaal van glas te voorzien valt via deze patio’s daglicht in het gebouw. Daarnaast bieden de patio’s extra houvast bij het organiseren van de functies op de verdiepingen.

Welkom
De eerste twee traveeën profileren zich als kop van het gebouw, op de hoek tussen de hoofdstraat van de campus en de toekomstige, zachte as, legt Abscis Architecten uit. In deze kop is de foyer met ontvangstbalie gesitueerd. Deze ruimte krijgt een dubbele hoogte en een open, transparante en verwelkomende uitstraling.

Als een vrij element hangt het auditorium in deze ruimte en draagt zo bij aan de structurering van de foyer. Hiermee maakt ook de architectuur de geleidelijke overgang van publiek naar specifiek gebruik zichtbaar.

Drie hoofdmaterialen
Een opvallende materiaalkeuze is het natuurlijke en duurzame kurk. “Sterk, maar aaibaar en warm”, aldus het architectenbureau. “Dit materiaal komt terug in de plafonds van de buitenkamers, en de trappenkernen en het auditorium worden er mee ingepakt.”

De buitengevels krijgen een bekleding van betonnen gevelplaten, hetgeen de blokkenlogica accentueert. Zorgvuldig ontworpen voegen tussen de platen versterken het beoogde effect, leggen de architecten uit. Als derde hoofdmateriaal heeft Abscis Architecten gekozen voor aluminium.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan