Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten
Copyright: Abscis Architecten

Abscis Architecten ontwerpt school in nauwe samenhang met bestaand landschap

9 april, 16:32
Het Gentse bureau Abscis Architecten heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor het ontwerp en de realisatie van een onderwijscampus in Wingene, een gemeente in West-Vlaanderen. In het ontwerp brengt het architectenbureau een kinderdagverblijf, basisschool en kunstacademie samen in één consistente leeromgeving, waarbij een U-vormig gebouw een sterke dialoog aangaat met het groene landschap.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd in opdracht van de stichtingen Kindercentrum en Vrij Katholiek Basisonderwijs. Eén gebouw biedt onderdak aan een kinderdagverblijf, kleuter- en lager onderwijs en – buiten de schooltijden – kunstonderwijs. Een belangrijk uitgangspunt voor Abscis Architecten bij het winnende ontwerp was de eenheid in uitstraling: de schoolprojecten voor verschillende leeftijden worden samengebracht in een geheel met eenzelfde architectonisch voorkomen.

Daarbij willen de architecten de synergie tussen de school en het landschap versterken. Momenteel bestaan op de locatie het groene landschap en de kloostertuin duidelijk naast elkaar. Het nieuwe schoolgebouw voegt zich harmonieus in deze omgeving en gaat een duidelijke relatie aan met zijn context. Het ontwerp is geïnspireerd op een kloosterstructuur: een U-vormig gebouw, gericht op het groen en grenzend aan de omliggende bebouwing.

“Het gebouw is gericht naar de natuur en communiceert tegelijkertijd met de buitenomgeving”, leggen de architecten uit. “Van binnen kijken we naar het landschap, van buiten bewaken we de integratie van het bouwvolume op de site.”

In harmonie met bestaande bebouwing
De inplanting van het gebouw resulteert in een omsloten schooltuin, terwijl het gebouw een poort tussen het groen en de bebouwde omgeving vormt. Met de bestaande omgeving vormen de nieuwe volumes een harmonieuze ritmering, op schaal van het terrein en op schaal van Wingene. “Het plan introduceert bewust geen nieuwe grote structuur”, aldus Abscis Architecten.

Aan de hoek van de Nieuwstraat en de Zandbergstraat plaatsen de architecten het volume enigszins terug op het perceel. Zo ontstaat er een open ruimte en afstand tot de appartementen aan de overzijde van de straat. Dat maakt het ook mogelijk om op deze plek drie bouwlagen toe te passen en de toegang tot de school te accentueren, zonder te botsen met de bestaande bebouwde omgeving.

Aanpasbaar en uitbereidbaar
De duurzame insteek, die al begint bij de overwegingen rond de stedenbouwkundige inpassing, hebben de architecten doorgetrokken in de indeling, materialisatie en vormgeving van het gebouw, zo meldt het bureau. Met een blik op de toekomst is in het ontwerp rekening gehouden met een grote flexibiliteit en aanpasbaarheid van het schoolgebouw. Het ontwerp maakt bijvoorbeeld zowel uitbreiding van het gebouw als hergebruik van materialen mogelijk.

Door het implementeren van flexibele lesruimten – die groter of kleiner zijn te maken – kan de school inspelen op de pedagogisch-didactische behoefte van het moment. Op de bovenste verdieping bevinden zich de lokalen voor de kunstacademie. Deze ruimten zijn via een afzonderlijke ingang te bereiken, waarmee deze functie onafhankelijk van de basisschool kan werken.

Zicht op groen
Omdat Abscis Architecten vooral voor het kinderdagverblijf de relatie tussen binnen en buiten heel belangrijk vindt, laat het bureau de buitenruimte als het ware doorlopen in het gebouw. Vanaf de entree zijn er dwars door het gebouw zichtlijnen, zodat je de groene speelzone achteraan ziet. Ook is er onmiddellijk overzicht over de lokalen, en zicht op de ontvangstruimte, de verticale circulatiekern en de centrale multifunctionele ruimte. Dit schept transparantie en leesbaarheid.

Het hoogteverschil in het terrein tussen de kloostertuin en het voorplein bij de hoofdentree gaf de architecten de mogelijkheid om in het landschapsontwerp een interessante ruimtelijke opdeling te maken. Zo heeft het bureau verschillende plekken voor de verschillende leeftijden ontworpen.

Onderdeel van drie schoolprojecten
Dit project maakt deel uit van een groter geheel: een scholencluster die drie verschillende schoolprojecten in drie verschillende steden omvat. Naast het winnende ontwerp voor Wingene, heeft Abscis Architecten ook een ontwerp gemaakt voor een nieuwe basisschool en middelbare school in Maldegem, en een middelbare school in Poperinge. Van laatstgenoemde project is de bouw reeds gestart.

De projecten in Maldegem en Poperinge zijn binnenkort afzonderlijk op Architectenweb te zien. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Rijksmonumentale grachtenpanden getransformeerd tot eersteklas kantoorruimte

Gisteren, 16:18

Nominaties Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek bekend

Gisteren, 14:11

Powerhouse Company maakt plan voor terrein rond voormalig kantoor Centraal Beheer

Gisteren, 09:40

Abscis Architecten ontwerpt verbonden volumes voor scholengemeenschap

30 april, 4:41

Ondanks onzekerheid en dalend consmentenvertrouwen meer huizen verkocht

Gisteren, 11:53

Jane Jacobs Society wil inzichten van invloedrijke publicist-activist hooghouden

Gisteren, 11:12

55-plusser kiest voor woningverbetering door schaars huizenaanbod

30 april, 5:25

Tegenstanders van verbreding A27 staan achter uitspraak RvS

30 april, 2:04

Minister moet verbreden snelwegen Utrecht beter onderbouwen

30 april, 11:36

Urgenda helpt boeren opnieuw met biodiverse akkers

29 april, 5:27
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan