Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Bibliotheek
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Foyer
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Speelplaats
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vide in gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum eerste verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum tweede verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum derde verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema doorwaadbaarheid
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema optillen
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema entiteiten
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema relaties interieur-exterieur
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede vrijetijdscentrum
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede theaterzaal
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Gemeentehuis begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Implanting
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Situatie
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Bibliotheek
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Foyer
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Speelplaats
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vide in gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum eerste verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum tweede verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum derde verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema doorwaadbaarheid
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema optillen
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema entiteiten
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema relaties interieur-exterieur
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede vrijetijdscentrum
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede theaterzaal
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Gemeentehuis begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Implanting
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Situatie
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier

Dhooge & Meganck en Dertien12 creëren ruimte met nieuw- en verbouw

2 september 2019, 13:42
Dhooge & Meganck Architectuur en Dertien12 architectuuratelier hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de verbouwing van het gemeentehuis en de nieuwbouw van een ‘vrijetijdshuis’ in Wingene. Hun voorstel neemt een groene publieke ruimte als vertrekpunt, waartoe de architecten kiezen om het programma te stapelen.

In reactie op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester voor het project in Wingene, vroegen Dhooge & Meganck en Dertien12 zich af welk soort openbare ruimte ze als onderlegger voor de gebouwen wilden realiseren. De architecten zagen het project als een ultieme kans om de natuur in het centrum van de West-Vlaamse gemeente terug te brengen.

Langs de randen van de projectlocatie ligt het groen versnipperd; Dhooge & Meganck en Dertien12 willen door bomen bij te planten een aaneengesloten dorpspark creëren. De benodigde open ruimte verkrijgen de architecten door “mooi en creatief te stapelen”, laten ze weten. “Er is geen enkele reden om programma uit te spreiden, om zo een grotere footprint te krijgen, als het kan worden gestapeld.”

Accentvolumes
Het vrijetijdscentrum hebben de bureaus ontworpen met het bestaande schoolgebouw en de bibliotheek als – letterlijk – basis. De architecten breiden de twee gebouwen uit met vier halfronde accentvolumes, die een relatie creëren met het omliggende park. Het vrijetijdscentrum is alzijdig ontworpen.

Een van de nieuwe uitbouwen accentueert de ingang van de bibliotheek.  Een ander biedt plek aan de hoofdingang van de theaterzaal, met een foyer en bar. De theaterzaal zelf komt op de bibliotheek te liggen. De optredende artiesten krijgen toegang tot een eigen dakterras. Het podium kan indien gewenst daglicht ontvangen en biedt uitzicht op het park.

Verder groeien
In het oude schoolgebouw brengen de architecten onder meer een multifunctionele zaal en lokalen voor creatieve lessen onder. Rond de bestaande speelplaats ontsluit een pandgang de verschillende deelgebouwen. Die kunnen daardoor zelfstandig functioneren, maar ook gezamenlijk worden ingezet.

De toevoegingen worden hoofdzakelijk uitgevoerd in een baksteenarchitectuur die vergelijkbaar is met die van de bestaande gebouwen. Alleen de theaterzaal is ontworpen met een expressieve betonarchitectuur met geleding in de gevel. Dhooge & Meganck en Dertien12, de bestaande gebouwen “verder laten groeien” in plaats van een contrast te scheppen.

Transparant gemeentehuis
Datzelfde geldt bij het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis: “niet contrasterend (oud versus hedendaags) maar op een vormelijk verzoenende manier” zien de architecten de uitbreiding voor zich.

Het ontwerp voor de verbouwing is tot stand gekomen in een participatief proces met het gemeentepersoneel. De werkruimten van de ambtenaren liggen verdeeld over drie verdiepingen en geschakeld rond een atrium, op de plek van voorheen de grote traphal. Alle ruimten komen uit op die vide, wat transparantie en interactie verhoogt.

Het project betreft een totaal oppervlak van circa 4.000 m2. Studio Basta is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan