Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Gert-Jan Vlekke
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Gert-Jan Vlekke

Twee transparante gebouwen voor gemeente Westland

5 oktober 2017, 15:19
Het nieuwe gemeentehuis en gemeentekantoor Westland, beide gelegen in Naaldwijk, zijn vorige week officieel geopend. Ruimtelijkheid, transparantie en duurzaamheid behoren tot de kenmerken van het architectonisch en het interieurontwerp door cepezed en cepezedinterieur.

Het gemeentehuis van Westland functioneert als publieks- en bestuurscentrum en bevindt zich aan de Verdilaan. Het ambtenarenapparaat is gehuisvest in het gemeentekantoor, dat ligt aan de Laan van de Glazen Stad. De panden hebben een bvo van respectievelijk 5.400 m2 en 5.600 m2

De kas als metafoor
Bij beide nieuwbouwpanden, die gezamenlijk zijn gerealiseerd, heeft cepezed ‘de kas’ als metafoor genomen voor de architectuur. “De kas neemt in de gemeente Westland zowel ruimtelijk, cultureel als economisch immers een belangrijke plaats in”, verklaart het bureau. “De glazen gevel omhult alles wat binnen leeft en groeit en zorgt ervoor dat de processen sneller en makkelijker verlopen.”

Op beide locaties draagt een transparante gevel bij aan de beleving van het gebouw en het welzijn van de medewerkers en bezoekers. Daarnaast onderstreept de transparantie het democratische karakter van het gemeentehuis. Kenmerkend voor zowel de kas als het nieuwe gemeentehuis- en kantoor is ook de herhaling in de gevel. Deze ritmiek geeft de panden een rustig en ingetogen aanzicht.

Flexibel en duurzaam
Het gemeentehuis en –kantoor zijn zo ontworpen dat de verschillende logistieke stromen logisch en eenvoudig kunnen verlopen, zonder elkaar te hinderen. Beide gebouwen bieden ook in hoge mate flexibiliteit aan de gebruiker, onder meer door de grote kolomvrije vloervelden. Het installatieontwerp is afgestemd op deze ruimtelijke flexibiliteit, bijvoorbeeld dankzij de toepassing van klimaatplafonds.

De gebouwen zijn CO2-neutraal, aldus cepezed. Techniek- en materiaaltoepassingen als drievoudig glas, ledverlichting en schakeling van licht en ventilatie op basis van aanwezigheidsgraad beperken de energievraag. De benodigde energie wordt grotendeels duurzaam verkregen met ruim 1.120 m2 pv-panelen. Phase Change Materials zijn ingezet voor de buffering van warmte en koude.

Ook de methodiek van IFD-bouwen (industrieel, flexibel en demontabel bouwen) heeft bijgedragen aan de duurzaamheid, legt cepezed uit. Hiermee zijn de panden onder meer met een minimum aan materialen en zo schoon en efficiënt mogelijk gerealiseerd. Ook de mogelijkheden tot recycling en hergebruik van componenten staan centraal.

Gemeentehuis
Het gemeentehuis aan de Verdilaan is gerealiseerd als een rechthoekig volume. Aan de achterzijde van het pand zijn, verdeeld over drie verdiepingen, publieke spreekkamers, de restaurantkeuken, kantoren en het historisch archief met bijbehorende leeszaal gesitueerd. Voor deze kantoorbeuk ligt, aan de straatzijde, een groot en transparant atrium. Hierin liggen aan de ene zijde de publieksontvangst, aan de andere zijde de representatieve ontvangst en het restaurant.

Middenin het atrium strekt zich een ruim gedimensioneerd ‘bestuursmeubel’ met afgeronde kopse kanten uit. Het biedt plaats aan onder meer de commissiekamers, het vergadercentrum, de raadzaal, de B&W-kamer en de fractiekamers. De meeste ruimtes zijn multifunctioneel bruikbaar; mobiele wanden zorgen voor aanpasbaarheid.

Glas en hout

Het bestuursmeubel heeft extra hoge verdiepingen en een schil van glas en houten lamellen. De glazen gevel van het atrium zorgt voor direct zicht vanaf de straat op de bestuursfuncties, terwijl de houten lamellen een mate van beschutting geven. De lamellen verlenen het meubel bovendien een opvallende, waardige aanblik.

Het gebruik van glas en hout verwijst ook naar de kassen van het Westland, aldus cepezed. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de plantenbedden op het omliggende terrein. Het meubilair is uitgevoerd in de kleuren van het gemeentelogo.

Gemeentekantoor
Het gemeentekantoor aan de Laan van de Glazen Stad oogt zakelijk aan de buitenzijde en is ruimtelijk, uitnodigend en representatief aan de binnenzijde. Het gebouw bestaat uit twee kantoorbeuken met daartussen een hoog en licht atrium. Het atrium, ingericht met veel groen, biedt plek aan de receptie en het restaurant. Het heeft een sterke zichtrelatie met het entreeplein.

Loopbruggen in het atrium verbinden de verdiepingen; ze nemen de vorm aan van ronde eilandjes in de open ruimte.  Op de eilanden bevinden zich zitjes en koffiehoeken. Zo hebben ze een drieledige functie: ze zijn onderdeel van de verkeersroutes tussen de kantoorbeuken, dragen belangrijk bij aan de ruimtelijke diversiteit en fungeren als de plekken van informele ontmoetingen.

Gevarieerd werken
De vrij indeelbare kantoorbeuken bieden een gevarieerde werkomgeving. Op de begane grond liggen algemene functies als project-, vergader- en instructieruimten, de expeditie en technische ruimten. Op de verdiepingen liggen verschillende typen werkplekken, gegroepeerd tot zones van ‘rust, ruis en rumoer’. Een ‘brainstormlounge’ op de derde verdieping heeft een aansluitende buitenruimte.

Net als in het andere pand zijn de kleuren voor interieurelementen afgeleid van het gemeentelogo. Ter versterking van de identiteit hebben de architecten bovendien in diverse ruimtes wandgrote prints met Westlandse taferelen toegepast.

DBFMO
Beide nieuwbouwpanden zijn gezamenlijk gerealiseerd binnen een DBFMO-contract door consortium De Groene Schakel. Dat bestaat uit Boele en Van Eesteren, Homij Techmische Installaties, PCH Dienstengroep en Kondor Wessels Projecten. Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw was betrokken als landschapsarchitect.

Andere nieuwsberichten

Amsterdam selecteert plan M³ voor kavels Strandeiland

Gisteren, 16:17

Eerste Mooijburg-complex op Centrumeiland Amsterdam opgeleverd

Gisteren, 15:36

Lichtstad Architecten ontwerpt sporthal in Lincolnpark Hoofddorp

Gisteren, 14:21

Kees Kaan opgenomen als lid in de Franse Academie van Bouwkunst

Gisteren, 11:58

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

Gisteren, 15:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

Gisteren, 13:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

Gisteren, 12:26

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan