Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Aan de wadi
Copyright: Eric Bouvier
Aangename buitenruimten
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Aan de wadi
Copyright: Eric Bouvier
Aangename buitenruimten
Copyright: Eric Bouvier
Gebouw Onyx
Copyright: Eric Bouvier
Impressie Park 7
Copyright: Ex Interiors, JDdV Architecten

Mens en milieu centraal op campus naar masterplan van Ex Interiors en JDdV

7 februari, 14:07
Op de duurzame, groene en full-service kantorencampus Park 7, strategisch gesitueerd tussen de stad Brussel en Brussels Airport, is onlangs het tweede gebouw in gebruik genomen. Zowel het masterplan voor de campus als het kantoorgebouw, Onyx genaamd, is ontworpen door Ex Interiors in samenwerking met JDdV Architecten. Jaspers-Eyers Architects verzorgde de technische uitwerking van het gebouwontwerp.

Met Park 7 wil projectontwikkelaar Immogra een nieuw type kantorengebied realiseren; een aantrekkelijke, parkachtige werkomgeving met een aantal milieuvriendelijke gebouwen die zich kenmerken door onder andere een laag energieverbruik, flexibiliteit en multifunctionaliteit. Centraal hierbij staat het menselijk welzijn, voor nu en in de toekomst.

Regeneratieve duurzaamheid
Het masterplan voor Park 7 is ontwikkeld door Ex Interiors in 2019. Verrassend, gezien het feit dat het bureau allereerst bekend is als interieurarchitectenbureau. Ex Interiors werd benaderd door Immogra nadat de ontwikkelaar een lezing van Odette Ex had bijgewoond. Immogra was erg te spreken over haar visionaire visie op ‘regeneratieve duurzaamheid’, waarmee Ex en haar bureau “een toekomstbestendige, bewuste en betrokken relatie tussen gebouw, zijn gebruikers en het milieu” beogen. Nadat de ontwikkelaar contact had gelegd, vroeg Immogra Ex uiteindelijk het masterplan te tekenen.

Nadat Ex Interiors de opdracht kreeg om een masterplan voor de campus te ontwikkelen, nam het bureau JDdV Architecten in de arm voor samenwerking aan het plan. Dit plan schetst volgens de architecten een ander perspectief op het werken van de toekomst, gericht op het verbinden en ondersteunen van mensen, zodat ze als persoon en als professional kunnen excelleren. De werkomgeving wordt inspirerend, gezond, en productiviteit stimulerend.

Geoptimaliseerde werkomgeving
Ex Interiors omschrijft Park 7, dat zijn naam dankt aan de 7 hectare oppervlakte, als een “community campus”. Het park wordt ontwikkeld en ingericht “om inspiratie, toevallige ontmoetingen en kruisbestuiving van interdisciplinaire teams en bedrijven te faciliteren”. Opdat de mensen hun werk optimaal kunnen doen en zich tegelijkertijd zoveel mogelijk ‘thuis’ voelen, moeten de werkplekken zowel functioneel als uitnodigend zijn. De campus krijgt daarmee minder scherp begrensde taken en vraagt om diversiteit en flexibiliteit, stellen de architecten.

Wat betreft campus, gebouw, diensten en gedeelde faciliteiten, is voor de gebruikers overal aan gedacht zodat zij zich volledig kunnen richten op hun werk. “Door alle high-end faciliteiten kan er altijd en overal zonder problemen worden gewerkt en biedt Park 7 een 24-uursservice”, legt Ex Interiors uit. Gebouwen zullen interactie en inspiratie faciliteren, vervolgt het bureau. “Niet alleen de functie van de gebouwen, maar ook de architectuur draagt hieraan bij. Park 7 is een geoptimaliseerde werkomgeving waarbij het gaat over verbinding tussen binnen en buiten, tussen organisatie en natuur, tussen hoofd en hart.”

Verschillende zones
Park 7 kent drie zones, die herkenbaar zijn op verschillende schaalniveaus. ‘Private’ zijn rustige zones voor kantoren en gebieden om geconcentreerd te werken. De bruisende ‘privileged’ zones zijn optimaal afgestemd op vergaderen en overleggen. ‘Public’ zijn de zones waar het enthousiasme van de ontmoeting en het rumoer toenemen.

In het plan hebben de architecten ernaar gestreefd om de verschillende zones te onderscheiden zonder harde overgangen of afscheidingen te gebruiken. De oplossing ligt in elementen die zowel overgangen kunnen markeren als verbindingen kunnen leggen; daarbij kun je denken aan water, voetpaden, groenstroken, hagen, lobby’s en de ruggengraat. Hiermee is een samenhangend netwerk gecreëerd van privé-(werk)plekken, gemeenschappelijke ruimten en groene hoven.

Het centraal op de campus gelegen park is een in alle seizoenen aantrekkelijke verblijfsplek. Het is letterlijk en figuurlijk een zuurstofbron voor de medewerkers en gebruikers van Park 7. Ook water speelt een belangrijke rol in het ontwerp, onder meer vanwege de hoge verblijfskwaliteit rond de centrale waterpartij, met diverse ontmoetings- en ontspanningsplekken. Daarnaast draagt het water bij aan bevordering van de biodiversiteit en fungeert de waterpartij als buffer bij hevige regenval.

Voorwaarden voor architectuur
Ex Interiors en JDdV Architecten hebben vanuit de diverse uitgangspunten in het masterplan ook duidelijke randvoorwaarden voor de architectuur geformuleerd. Zo zijn er bouwstenen bedacht om per gebouw de indeling vorm te geven. Ook zijn er bindende gevelprincipes opgesteld om voldoende onderlinge samenhang tussen de gebouwen te waarborgen.

De  uitgangspunten voor beeldkwaliteit moeten de identiteit en branding van de campus versterken. De regels voor de gebouwen richten zich op het creëren van een sterk ensemble van gebouwen, die rust, stijl en eigentijdse elegantie uitstralen, leggen de architecten uit. Het resultaat is een cluster van gebouwen in het parklandschap, waarvan zowel interieur als exterieur duidelijk met elkaar verbonden zijn, zodat ze zich als een familie presenteren.

Onlangs is Onyx als tweede gebouw opgeleverd. Op de locatie bestond al het gebouw Amber, ontworpen door Stephane Beel, dat nu in Park 7 is geïntegreerd. Onyx is integraal ontworpen door Ex Interiors in samenwerking met wederom JDvD Architecten. Het ontwerp is technisch uitgewerkt door Jaspers-Eyers Architects. Immogra heeft zelf het interieur ontwikkeld, onder supervisie van Ex Interiors, meldt het architectenbureau.

Licht atrium
Onyx kenmerkt zich door een imposant atrium als verbindend element in het gebouw. In de lobby zijn de royale afmetingen en indrukwekkende hoogte van het atrium voelbaar. De ruimte zorg voor daglicht tot diep in het gebouw en fungeert als de centrale plek voor sociale interactie. Gevels van Onyx vertonen een afwisselende rasterstructuur, deels voorzien van verdiepingshoge lamellen om het zonlicht te temperen.

Het gebouw biedt ruim 16.000 m², verdeeld over zes verdiepingen. Verder zijn er meer dan 470 ondergrondse parkeerplaatsen, ruim 80 fietsparkeerplekken fietsrekken en tientallen elektrische laadpunten. Cateringservices, co-working-ruimten en gedeelde vergaderzalen stimuleren de productiviteit en samenwerking.

In totaal moeten er elf gebouwen op Park 7 komen. Immogra bekijkt dit echter tegen het licht van de vraag en conjunctuur. 

Buitenruimte
Een derde gebouw wordt naar verwachting medio 2024 opgeleverd. Dit pand, Xenon, is aan de hand van de bouwstenen uit het masterplan ontworpen door Jaspers-Eyers Architects. De wadi, die in de gebouwenzone is gepland, is al grotendeels aangelegd. Aan de ene zijde van de waterpartij liggen een grote trap en terrassen, aan de andere zijde strekt zich een ‘groene long’.

Omdat de realisatie van het gehele Park 7 geruime tijd in beslag zal nemen, is er ook aandacht voor de tijdelijke situatie in de buitenruimte. Er wordt al zoveel mogelijk in water en beplanting voorzien, zodat de gebruikers vanaf het begin een aangename werk- en verblijfsplek hebben. Als landschapsarchitect is AvantGarden bij het project betrokken.

Duurzaamheidseisen
Op het vlak van duurzaamheid voldoen de gerealiseerde gebouwen aan de hoogste eisen, met een BREEAM Excellent- en WELL Gold-certificaat. Er is hoog ingezet op energie-efficiëntie door middel van maximaal daglicht en transparantie in combinatie met dubbele beglazing. Met warmtepompen, energie-efficiënte verlichting door detectie en daglichtregulering naar een zo energie-neutraal mogelijk resultaat gestreefd. Verder voorzien de gebouwen in de opvang van regenwater.

Park 7 heeft zich verbonden aan de ESG rating, vertelt Ex Interiors. Deze beoordeling richt zich op de totale duurzaamheid: op het vlak van milieu (environment), op sociaal vlak (social) en op bestuursniveau (governance).

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan