Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

3 uur geleden
Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de ‘snelste en meest betrouwbare route’, schrijft ze in een Kamerbrief.

De twee zware kabels moeten ervoor zorgen dat in totaal 4000 megawatt aan stroom van windmolens aan land komt. Hiervan kan onder andere de industrie in de noordelijke provincies profiteren, verwacht de klimaatminister.

De nog aan te leggen kabels lopen vanaf de Eemshaven een stuk langs de Groningse kust. De route steekt vervolgens de Waddenzee over en doorkruist het oostelijke puntje van Schiermonnikoog. De noordelijke provincies en het Waddeneiland zelf ageerden eerder tegen deze optie. Zij hebben liever dat het traject oostelijker komt te liggen, bijvoorbeeld via een tunnel bij de Eemshaven of door het grensgebied met Duitsland. Hermans heeft alle mogelijkheden op een rij gezet, voordat ze de knoop doorhakte.

Hermans zegt de zorgen van de omgeving te begrijpen en de kabels zoveel mogelijk 'met respect voor de natuur en perspectief voor de landbouw' aan te leggen. Speciale technieken moeten ervoor zorgen dat het Wad niet wordt aangetast en landbouwgrond niet zout wordt. De kabels worden aangelegd met bestaande en bekende technieken, die volgens Hermans succesvol zijn gebruikt door de Duitse tak van netbeheerder TenneT.

De provincie Friesland baalt van het besluit en ziet bij de gekozen route veel ‘haken en ogen op het gebied van natuur en verzilting bij de landbouw’. “Wij zien de tunnelvariant als de meest duurzame en economisch meest strategische route”, aldus de provincie in een reactie.

Nu Hermans haar keuze heeft gemaakt, verwacht Friesland dat ervoor wordt gezorgd dat de regio ‘zo min mogelijk effecten’ merkt van de aanleg. Dat kan bijvoorbeeld door de aanleg van kabels te combineren met dijkversterking, aldus de provincie, die ook vindt dat de regio ruim gecompenseerd moet worden ‘omdat de aanleg veel impact heeft op natuur, landbouw en omgeving’.

Minister verlaagt ambitie om stroom op te wekken met windmolens op zee
Eerder deze week verlaagde Hermans de ambitie om in 2040 voor 50 gigawatt aan stroom op te wekken met windmolens op zee. Het doel blijkt zo goed als onhaalbaar en bovendien niet nodig, omdat de elektriciteitsvraag achterblijft.

De minister richt zich nu op 30 tot 40 gigawatt aan windenergie van zee in 2040. Dit doet ze nadat een onderzoeksrapport had geconcludeerd dat het eerdere doel 'niet realistisch' blijkt. Het kabinet gaat nu verder kijken naar wat nodig is om de aanleg van windmolens mogelijk te maken. Er zijn inmiddels plannen voor zo'n 21 gigawatt aan windenergie.

Hermans gaat nu eerst kijken hoeveel elektrische infrastructuur er nodig is om de minimale 30 gigawatt te halen. Het gaat dan om bijvoorbeeld kabels en transformatoren om de stroom van zee naar bedrijven en huizen op het vasteland te krijgen.

Milieudefensie is kritisch op het besluit van Hermans. “Dat minister Hermans de boeken in gaat als falend klimaatminister is nu wel duidelijk”, zegt directeur Donald Pols. “Het volgende kabinet moet dit besluit onmiddellijk terugdraaien.” Het verduurzamen van de industrie gaat moeizaam en fabrieken moeten naar verwachting hun energie langer uit fossiele brandstoffen blijven halen. Een slecht excuus om de ambitie voor windenergie naar beneden bij te stellen, vindt Pols. “De ruimte die grote vervuilers krijgen is het gevolg van de toxische relatie tussen politiek en grote vervuilende bedrijven.”

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

1 uur geleden

VORM ontwikkelt laatste twee kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:24

Multifunctioneel gebouw Floating Gardens in Sloterdijk biedt plek aan woningen en een IKC

Gisteren, 12:18

Architectenweb Sportzomer: Vincent van Heesch is een fanatiek tennisser

Gisteren, 09:15

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

Vandaag, 09:27

Provincie komt bij BAM en SPIE uit voor onderhoud aan Zeelandbrug

Gisteren, 13:39

Meerderheid Limburgers houdt rekening met nieuwe overstromingen

Gisteren, 10:35

ASML op schema voor uitbreiding in Eindhoven

16 juli, 12:31

Organisaties: compensatie natuur Maasvlakte II onvoldoende

16 juli, 9:17

Klimaatraad: inconsistent klimaatbeleid brengt onzekerheid

15 juli, 3:21
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan