Miljoenen voor verbeteren Waddenzeegebied
25 oktober, 10:46
Het Waddenfonds en andere overheden en instanties steken miljoenen euro's in de versterking van het Waddengebied. Drie projecten krijgen samen 20,5 miljoen euro. Bijna de helft van dat bedrag is afkomstig van het Waddenfonds, een fonds waarin de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland samenwerken.
Een project voor het herstel van het traditionele landschap krijgt in totaal 7,7 miljoen euro. Op Texel komen bijvoorbeeld traditionele schuurtjes voor schapen terug, de zogeheten schapenboeten. En in het Groningse Hogeland worden dijken aangelegd voor het aanplanten van bessenstruiken. Verder komen er nieuwe wandel- en fietsroutes langs de hele Waddenkust. Daarnaast komt er 6,7 miljoen euro voor een project om ‘een duurzaam toeristisch aanbod’ op te zetten.
Voor een project voor de aanpak van plastic soep in het Waddengebied wordt ruim 7,4 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,2 miljoen euro van het Waddenfonds komt. Doel ervan is het opruimen en verwerken van de plastic soep in de Waddenzee. Verder richt het project zich op de zoektocht naar alternatieven voor plastic en op gedragsverandering.
Werelderfgoedstatus
De Friese gedeputeerde voor mijnbouw Friso Douwstra (CDA) en meerdere partijen in Provinciale Staten maken zich zorgen over het mogelijk intrekken van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. De VN-organisatie UNESCO heeft daarmee gedreigd als Nederland, Duitsland en Denemarken doorgaan met gas- en zoutwinning onder de zee. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei moet dit jaar een besluit nemen over gaswinning bij het dorp Ternaard.
“De brieven van UNESCO liegen er niet om”, zei Douwstra na vragen van GrienLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren. “We weten niet wat de gevolgen zijn als de status als Werelderfgoed wordt ingetrokken. De effecten op het gebied, de naamsbekendheid, het toerisme en de natuur kennen we niet. Maar dat het effect gaat hebben, weten we.” Douwstra hoopt dat het niet zover komt.
Jochem Knol van GrienLinks vroeg Douwstra of hij nieuw onderzoek over de gevolgen van gaswinning op de ecologie op Ameland van de Australische James Cook University bij het ministerie aandraagt. Dat gebeurt al, volgens de gedeputeerde. “Maar of het in de besluitvorming wordt meegenomen, weten we niet. De documenten die daarin meetellen, worden niet openbaar gemaakt.”
Ecologische schade door gaswinning
De partijen uitten ook hun zorgen over de blijvende ecologische schade door gaswinning. “Is een eenmalige compensatie van 60 miljoen euro dan voldoende?”, vroeg Knol zich af. Douwstra verzekerde dat schadevergoedingen bovenop de 60 miljoen euro compensatie komen, maar gaf ook toe dat ecologische schade vaak onherstelbaar is.
Zulke schade doet zich ook voor bij zoutwinning, aldus Daan Olivier van de PvdA. In het dorp Wijnaldum, waarbij zout wordt gewonnen, zijn veel huizen verzakt en is kans op verzakking van de zeedijk. “Wij brengen de gevolgen van zoutwinning continu onder de aandacht, maar wij hebben hier geen gezag over”, zei Douwstra.
Bron: ANP