Voorbeelduitwerking van Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan
Copyright: Nudus
Copyright: Nudus
Voorbeelduitwerking van Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan
Copyright: Nudus
Voorbeelduitwerking van Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan
Copyright: Nudus
Copyright: Nudus
Voorbeelduitwerking van Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan
Copyright: Nudus

Nudus en Sweco Architects presenteren stedenbouwkundig ontwerp voor mogelijke nieuwe campus ASML

Gisteren, 14:00
ASML, gemeente Eindhoven, Nudus en Sweco Architects hebben het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan gepresenteerd voor een mogelijke uitbreiding van ASML aan de noordzijde van de Brainport Industries Campus. De plannen vormen het fundament voor verdere planvorming en dialoog met de omgeving.

Door het parklandschap ten westen van de A2 bij Eindhoven kronkelt een oude beek, de Ekkersrijt. De natuur in dit gebied is onderdeel van het Natuur Netwerk Brabant (NBB). In het stedenbouwkundige plan dat nu gepresenteerd is, wordt voorgesteld om het gebied te ontwikkelen als campus voor ASML en tegelijkertijd de natuurwaarde in het gebied te versterken. Het gebied rond de rivier moet een robuuste ecologische verbindingszone worden.

De impressies van het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP) tonen bebouwing die aan weerszijden van de rivier ligt en daar afstand tot houdt. Luchtbruggen verbinden de gebouwen over de rivier met elkaar. De impressies tonen een mogelijke invulling, benadrukken Nudus en Sweco Architects; in de uitwerking kan het er nog heel anders uit komen te zien.

Het VOSP voorziet in een nieuwe campus met ruimte voor circa 20.000 werkplekken, waarvan 17.000 op het terrein van ASML en 3.000 op het terrein van Brainport Industries Campus (BIC). De beoogde campusstructuur biedt ongeveer 428.000 m² bruto vloeroppervlak voor productie, logistiek, kantoren en ondersteunende functies. Deze ontwikkeling sluit aan bij de langetermijnstrategie voor economische groei in de regio.

De campusontwikkeling sluit volgens de ontwerpers aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van ASML en de Parijse klimaatambities. ASML is ‘founding member’ van het internationale SEMI Climate Consortium en stelt hoge eisen aan de ecologische en energetische prestaties van haar gebouwen. Zo moeten de kantoorgebouwen minimaal voldoen aan de BREEAM-Excellent norm en is de WELL Platinum-standaard richtinggevend voor de kwaliteit van de werkomgeving.

In de plannen wordt ingezet op een beperking van energie- en materiaalgebruik, onder andere door integratie van zonne-energie, efficiënte gebouwtechnieken en slimme landschappelijke inrichting die bijdraagt aan klimaatadaptatie. Binnen het gebied is ruimte gereserveerd voor waterberging (ruim 30.000 m³), om piekbelasting op het systeem op te vangen.

Lerend van Brainport Industries Campus
Ten zuiden van de nu voorgestelde campus wordt de bestaande Brainport Industries Campus (BIC) momenteel uitgebreid met een nieuw gebouwencomplex naar ontwerp van Nudus en Sweco Architects. In die ‘fabriek van de toekomst’ komen bedrijven uit de hightech maakindustrie samen en delen ze voorzieningen. Die campus wordt gekenmerkt door compacte bebouwing in een autovrij boslandschap. Parkeren gebeurt er in gezamenlijke parkeergarages.

De nu voorgestelde campus voor ASML bouwt volgens de ontwerpers voort op het groene DNA van die Brainport Industries Campus, trekt dat DNA dus door naar het noorden. “Het plan verbindt werk, natuur en kennisdeling”, verklaart Nudus. “Zogeheten ‘touchpoints’ worden ingericht als hoogwaardige publieke plekken waar medewerkers, bezoekers, bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar kunnen ontmoeten. De landschappelijke inrichting volgt historische lijnen en maakt de campus herkenbaar en toegankelijk.”

“Er wordt volop ingezet op duurzame bereikbaarheid: twee parkeergarages, meer dan 4.200 fietsparkeerplekken en aansluiting op de toekomstige Brainportlijn zorgen voor een toekomstbestendige modal split”, stelt Nudus. “Tegelijkertijd wordt de Dirk Noordhoflaan verlegd en aangepast, waardoor de logistieke structuur en veiligheid van het terrein gewaarborgd blijven.”

De publicatie van het VOSP markeert de start van een nieuwe fase in het proces. Bewoners, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden worden nu uitgenodigd om mee te denken over de plannen. Nudus: “Het voorlopig plan is daarmee niet alleen een stedenbouwkundige visie, maar ook een uitnodiging tot gesprek over de toekomst van de regio.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Antonia Schreiber wint Kazerne Design Award 2025 met circulair pleistermateriaal

15 mei, 12:15

Nai010 presenteert architectuurgids Gebouwen door Vrouwen in Rotterdam

15 mei, 11:31

AFFR biedt voorpremière van film Universal Language tijdens Rotterdam Architectuur Maand

15 mei, 10:15

Fenix, kunstmuseum over migratie, opent zijn deuren

15 mei, 8:30

Ministerie onderzoekt oorzaak van daling nieuwbouwvergunningen

15 mei, 1:29

PBL: klimaatplannen Hermans onvoldoende voor klimaatneutraal 2050

15 mei, 10:04

MOB erkent noodzaak Binnenhofrenovatie, maar hekelt geitenpaadjes

14 mei, 5:51

Aantal vergunningen voor tijdelijke woningen weer fors gestegen

14 mei, 9:39

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: aanleg windmolens op land stokt

13 mei, 12:03

Sociale veiligheid TU Delft volgens peiling nog ver te zoeken

12 mei, 5:20
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan