Binck Eiland, Den Haag
15 juli
Van kille, stenen vlakte naar een groene oase, Binck Eiland heeft een fikse metamorfose gekregen. Het SDU-terrein, waar de gelijknamige drukker gevestigd was, bestond uit een kantoorgebouw en een flinke oppervlakte aan bedrijfshallen. De ontwikkeling van het Binck Eiland heeft gezorgd voor een nieuw, levendig woon- en werkgebied. Wat hier is ontstaan is een eigentijds stukje stad waar natuur, collectiviteit en duurzaamheid de hoofdrol spelen.
Binck Eiland is een uniek project in de Haagse wijk Binckhorst, een voormalig industrie- en bedrijventerrein dat is getransformeerd tot een levendige stadswijk. Binck Eiland bestaat uit drie deelprojecten: De Binck, naar ontwerp van Kraaijvanger, Binck Plaats en Binck Kade. Hiervan zijn er twee van onze hand: Binck Plaats en Binck Kade. Binck Plaats bestaat uit 46 herenhuizen die rondom een gemeenschappelijke daktuin zijn gerealiseerd. Deze daktuin bevindt zich op de ondergrondse parkeergarage, waardoor auto’s aan het zicht zijn onttrokken. Binck kade behelst twee moderne woontorens die ruimte bieden aan 113 appartementen. Samen bestaan de projecten uit een gevarieerd aanbod aan luxe appartementen, penthouses, herenhuizen en micro-appartementen, allemaal met prachtig uitzicht over het naastgelegen water of de Haagse skyline.
GROEN ALS LEIDRAAD
Kenmerkend aan Binck Eiland is de aandacht voor groen, wat erg bepalend voor de identiteit en sfeer van het gebied is geweest. Het vergroenen heeft een prominente rol gespeeld in het ontwerp, met als resultaat een toename van 1100% aan groen. De semiopenbare daktuin van 6.500m² heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Aan de randen van de daktuin bevinden zich de privétuinen van de herenhuizen, welke op een vriendelijke manier van elkaar worden gescheiden middels groene beukhagen. Door deze haag lager te maken aan de zijde van de binnentuin, worden spontane ontmoetingen tussen buren onderling gestimuleerd. Het middeldeel van de binnentuin is wat hoger, hier bevindt zich dan ook een grasveld met bomen die in een grondpakket van één meter dik staan. Het hoogteverschil is opgelost met de ‘langste bank van Den haag’, die rondom deze verhoging loopt.
Mede dankzij de explosieve toename in groen is op Binck Eiland een fijne leefomgeving ontstaan. Doordat het U-vormige blok van de laagbouw een compacte structuur heeft gekregen, zijn de kades ingericht als aantrekkelijk wandel- en verblijfsgebied. Loop langs de kade naar de kopse kant van het eiland, waar een groen parkje is aangelegd en veel mogelijkheden zijn om te verblijven, zoals een lange zitrand gericht op de avondzon of het terras van de horeca welke in de plint van de hoogbouw gevestigd is. Door de ingang van de parkeergarage direct vanaf de hoofdontsluiting bereikbaar te maken, is het eiland autoluw gemaakt. Zo is er veel ruimte voor voorzieningen om te kunnen genieten van de omgeving.
INDUSTRIEEL UITERLIJK
Binck Eiland kent een dynamisch gevelbeeld, mede door de variatie in schaal. Verspringingen in hoogtes maken dat het blok niet massief aanvoelt en bieden daarnaast ruimte voor dakterrassen. Daarnaast zorgen de verschillende gootlijnen en blokhoogtes dat de herenhuizen van Binck Plaats een ‘pandjesstructuur’ krijgen, wat bijdraagt aan de diversiteit en dynamiek in het gevelbeeld. Het eiland is in de hoogte een opmaat naar het centrum van Den Haag, maar toont ook respect voor de laagbouw in de aangrenzende woonwijk. Het industriële karakter van de locatie is vertaald in een architectonisch ontwerp. Een donkere baksteen en bloemkozijnen kenmerken de herenhuizen. Dubbelhoge witte bakstenen kaders zorgen voor ‘lucht’ in het gevelbeeld. De twee woontorens hebben eveneens een stoer en rauw uiterlijk, mede door het toegepaste leisteen. De half verdiepte balkons en grote verticale ramen geven de gebouwen een strak doch stoer uiterlijk. Hiernaast zorgt het voor veel lichtinval en ogen de appartementen nog ruimer dan dat ze zijn. In de loggia’s van de hoogbouw is een lichtkunstwerk, ontworpen door Peter Vink, ‘Baken van de Binckhorst’ aangebracht. De ‘stapel papieren’ maken de cultuurhistorie van de locatie tastbaar.