Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge

Ex Interiors schept kleurrijke werkomgeving voor HvA/UvA

31 maart 2022, 16:48
In een voormalig bankkantoor in Amsterdam Zuidoost heeft Ex Interiors een nieuwe werkomgeving gecreëerd voor de medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met materialen en kleuren heeft het bureau aan het oude interieur een nieuwe laag toegevoegd.

De verhuizing van Amsterdam Centrum naar een locatie aan de Hogehilweg in Zuidoost betekent voor veel medewerkers een langere reistijd; vooral in deze tijd waarin hybride werken steeds meer de norm is, moet de werkgever zijn medewerkers een extra reden geven om naar kantoor te komen.

De expliciete wens van de opdrachtgever, zo legt Ex Interiors uit, was dan ook om een uitnodigende, huiselijke en behaaglijke werkomgeving te creëren, waar medewerkers, docenten, studenten en externe partijen graag samenkomen om te werken en te overleggen. Daarbij vroeg het enigszins verouderde, grijze en eentonige gebouw om een rigoureuze revitalisatie.

Verschillende werkplekken
Naar ontwerp van Ex Interiors zijn de vier verdiepingen getransformeerd om de uiteenlopende werkprocessen te faciliteren. Op de begane grond is een multifunctioneel ontvangstgebied gerealiseerd, waar alle medewerkers als in een hotellobby welkom worden geheten en hun werkdag starten.

Dit is ook de plek voor informele afspraken en de gezamenlijke lunch. Verdeeld over de drie verdiepingen zijn verschillende typen werkplekken gerealiseerd, zoals aanlandplekken, concentratieruimten en vergaderfaciliteiten, naast de standaard werkplekken. De zogenoemde ‘scrum-plekken’ zijn samen met de medewerkers uitgewerkt.

Hergebruik
Hergebruik van je bestaande inbouwpakket en meubilair was een belangrijke eis. De binnenwanden zijn zoveel mogelijk blijven staan en het aanwezige plafond is behouden, vertelt Ex Interiors. De systeemwanden zijn gehandhaafd, dan wel elders in het gebouw ingezet.

Daarbij heeft het bureau de wanden voorzien van een extra laag in de vorm van vurenhouten frames met gerecycled PET-vilt. Dit heeft zowel de akoestiek als de aankleding van de ruimten veraangenaamd. Ook zijn er gordijnen toegevoegd, die fungeren als extra geluidsbuffer en als flexibele mogelijkheid om ruimten af te scheiden.

Vanuit de wens tot hergebruik is een groot deel van het bestaande meubilair naar de nieuwe locatie meeverhuisd. Indien nodig werden meubels opnieuw gestoffeerd of gelakt.  De keuze voor een eenduidige afwerkingslaag als toevoeging aan het bestaande materiaal heeft oud en nieuw samengebracht, legt Ex Interiors uit.

Kleur, planten en kunst
De eindgebruikers wensten een omgeving met diverse kleuren en veel levende planten. Ex Interiors heeft gekozen voor palet met grijs als basis en een kleurpalet dat varieert per afdeling.  De kleuren geven elk verdieping een eigen identiteit en dragen bij aan de oriëntatie. Planten zijn geplaatst op de hergebruikte kasten en oliedrums zijn gevuld met groen.

De Amsterdamse kunstenaar Job Wouters is gevraagd om, in samenspraak met de medewerkers van de HvA/UvA, de kernwanden van de verdiepingen te voorzien van kunstwerken. Die moesten passen bij het werk en de identiteit van de gebruikers en de ondersteunende diensten. Op zoek naar een geschikt beeld kwam Wouters uit bij de octopus: “eigenzinnig, creatief en met een heel eigen positie binnen de evolutieleer”, legt Ex Interiors uit.

“Bovendien heeft dit dier geen vaste vorm of kleur en is daardoor een zeer inclusieve vertegenwoordiger van alle kwaliteiten die de HvA/UvA te bieden heeft”, aldus het bureau. Wouters’ kleurgebruik reageert op de kleuren in het interieur en geeft het ontwerp van Ex Interiors zo een extra dimensie.

Samenwerking
Tijdens het ontwerpproces is het initiatief genomen om studenten te betrekken bij het interieurontwerp en zo een brug te slaan tussen onderwijs en praktijk. In samenwerking met een studente van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) zijn bijzondere gordijnen ontworpen voor het restaurant.

Onder leiding van huisvestingsbureau Aestate zijn vanaf de eerste dag ook de eindgebruikers betrokken geweest bij het ontwerptraject. “Door open en transparant te communiceren, te luisteren naar de wensen en zorgen en door ideeën te delen, is vanuit een positieve energie gewerkt aan dit project”, stelt Ex Interiors.

Dit heeft volgens het bureau geresulteerd in een dynamische omgeving, waarin mensen daadwerkelijk graag samenkomen om te werken en waar ze zich thuis voelen.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan