Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: KAAN Architecten
Luchtfoto bestaande situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Historische situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Historische situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Bestaande hoofdentree
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: Filippo Bolognese
Copyright: KAAN Architecten
Luchtfoto bestaande situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Historische situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Historische situatie
Copyright: KAAN Architecten / LOW Architecten
Bestaande hoofdentree
Copyright: KAAN Architecten

KAAN Architecten en LOW Architecten renoveren hoofdkantoor Belgische Nationale Bank

21 juni, 13:31
KAAN Architecten en het Belgische LOW Architecten mogen het hoofdkantoor van de Nationale Bank van België in Brussel renoveren. Het gaat om de vernieuwing van het zogeheten NBB1-blok aan de Berlaimontlaan in de Belgische hoofdstad, waar de centrale bank van onze Zuiderburen al zijn activiteiten en medewerkers gaat onderbrengen.

Met de renovatie van het NBB1-blok en het samenbrengen van al zijn medewerkers en activiteiten op één locatie schroeft de nationale bank zijn vloeroppervlak terug van 217.000 naar zo’n 80.000 vierkante meter. De bank wil zijn hoofdkantoor tegen 2030 renoveren. KAAN Architecten en LOW Architecten sleepten de ontwerpopdracht binnen via een openbare aanbesteding.

Verzameling historische bouwdelen
Het NBB1-blok bestaat uit een verzameling historische bouwdelen, gebouwd tussen de jaren 1860 en 1960. Zaken als circulatie en routing werden door de jaren heen telkens aangepast. Hoewel het huidige complex operationeel inefficiënt is, hebben de opvallende historische componenten een aanzienlijke erfgoed- en identiteitswaarde, wat sloop uitsluit. Daarom is een nieuwe visie nodig om het ensemble om te vormen tot een toekomstgericht.

Centraal in het renovatieplan staat het verwijderen van ‘ongewenste elementen’ binnen het blok, waardoor een ruime binnentuin op de begane grond naast de voormalige lokettenhal ontstaat. Op deze manier worden in het interieur aangename werk- en ontmoetingsruimte gecreëerd, met zicht op het groen van de binnentuin, aldus de architecten. Daarnaast wordt de structuur omwille van de oriëntatie en ‘verticale relaties’ opengewerkt en wordt het hoogteverschil in het blok gebruikt om de kelder naar de tuin te openen.

Sommige delen van de begane grond krijgen dubbelhoge plafonds, zodat er een ruimtelijk interieur met veel daglicht ontstaat. Het aantal kantoren met zich op de binnentuin wordt uitgebreid, zodat zoveel mogelijk medewerkers van het uitzicht kunnen profiteren. Terwijl de integriteit van de ‘achtergevel’ behouden blijft, wordt een nieuwe transparante gevel toegevoegd, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen, melden de architecten.

Circulatie
De circulatie door het gebouw wordt verbeterd door directe toegang tot de publieke plint te bieden, toegang te verlenen tot de binnentuin en nieuwe doorgangen en liften te introduceren. Bovendien richt het ontwerp zich op het verbeteren van zichtlijnen door het hele gebouw en het atrium, om zo de zichtbaarheid van liften en trappenhuizen te verbeteren. Duidelijke ingangen dragen bij aan eenvoudige oriëntatie voor zowel gebruikers als bezoekers, stellen de bureaus.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is het verbeteren van de energieprestaties. Hiertoe worden onder meer geavanceerde verlichting, ventilatie- en verwarmingssystemen toegepast. “Het ambitieuze renovatieplan van de NBB weerspiegelt haar inzet om hedendaagse elementen te combineren met het behoud van historische waarden. Het resultaat zal een herkenbaar hoofdkantoor zijn dat duurzaamheid, openheid en schoonheid belichaamt, terwijl de tijdloze grandeur behouden blijft”, aldus de architecten.

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is verantwordelijk voor het landschapsontwerp binnen het project.

Andere nieuwsberichten

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Finalisten Next Step Program 2024 bekend

Gisteren, 13:57

Lichtkunstwerk slaat symbolische brug bij Fort van Hoofddorp

Gisteren, 09:15

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

1 uur geleden

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

15 juli, 12:11
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan